Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Omezení hypoték Čechy neomezuje. Lidé si půjčují jinde

  • 91
Česká národní banka před rokem omezila poskytování hypoték, a klienti komerčních bank tak bez větších problémů dosáhnou jen na 80 procent hodnoty nemovitosti. Regulace měla odradit zájemce o bydlení, kteří nemají vlastní peníze. Pro banku rizikoví klienti však nedostatek peněz řeší půjčkami z jiných zdrojů.

S trochou štěstí a vyjednávací šikovností to může být maximálně 90 procent. Při současných cenách je ale pro velkou část obyvatel takřka nemožné na vlastní bydlení dosáhnout.

Této situace se skoro 80 procent zájemců o nemovitost rozhoduje pro takzvanou „hypotéku na sílu“. To je situace, kdy si 10 až 20 procent chybějících peněz půjčí jinde.

Vyplynulo to z průzkumu společnosti Fincentrum Reality mezi 224 realitními makléři a 422 finančními poradci. Asi 66 procent lidí řeší nedostatek vlastních financí překlenovacím úvěrem, 22 procent si půjčí od rodiny nebo přátel. Přibližně 8 procent klientů využije nebankovní půjčku a zbylá 4 procenta shánějí peníze neuvedeným způsobem.

Jak lidé nedostatečnou hotovost na hypotéku řeší?

Například pro zájemce o průměrný 65 metrový byt v Praze regulace České národní banky (ČNB) znamená, že musí mít i s poplatky, které koupě bytu přináší, našetřeno přibližně milion korun. Byt takových rozměrů totiž v metropoli stojí okolo 4 milionů korun.

Vlastní peníze jsou nezbytné

Pro běžnou mladou rodinu, která si hypotéku na sílu bere nejčastěji (59 procent), je však naspoření milionu prakticky nereálné. Hypotéku by přitom podle zkušeností makléřů ve velké části případů zvládala bez problémů splácet.

Jak lidé financují bydlení

Častější problém s nedostatkem vlastních financí potvrzuje i tiskový mluvčí realitních kanceláří Re/Max Tomáš Hejda. „Klienti většinou hledají další možnost zástavy, výjimečně situaci řeší stavebním spořením či jiným úvěrem. Samozřejmě fungují i půjčky v rámci rodin,“ uvedl Hejda s tím, že omezení hypoték může být i jedním z důvodů, proč zpomalil růst cen nemovitostí.

Hrozí Česku kolaps hypoték? Politika bank je nebezpečná, varuje agentura

Že je tato situace relativně častá, potvrdil i ředitel společnosti Golem Finance Libor Ostatek. „Když si uvědomíme, že kupující nyní hradí navíc i daň z nabytí nemovitosti, není divu,“ sdělil Ostatek.

Také ředitele Fincentrum Reality Martina Fojtíka výsledky průzkumu nepřekvapují. „Je to obvyklé řešení. A je to legitimní,“ sdělil.

Hypotéky na sílu jsou podle něj typické pro chudší kraje. Podle průzkumu se s problémem nedostatečných financí potýkají nejčastěji klienti v Severočeském (35 procent), Moravskoslezském (28 procent) a překvapivě i ve Středočeském kraji (18 procent), kam se v posledních letech stěhují lidé z Prahy, kteří si nemohou dovolit pořídit nemovitost v metropoli.

V jakých krajích se klienti potýkají s nedostatkem financí?

David Eim ze společnosti Gepard Finance, která se zabývá poradenskými službami, upozornil na to, že omezení hypoték se nejvíce dotklo paradoxně lidí, kteří úspory mají, ale nechtějí je dát.

„Důvodem je fakt, že není rozumné v zájmu co nejmenší hypotéky svůj účet vyluxovat na nulu. Klientům vždy radím, aby si vzali raději delší splatnost a o něco větší hypotéku a nechali si pro případ potíží hotovost k dispozici,“ vysvětlil Eim. Lidé s hypotékou by podle něj měli mít prostředky na 4 až 6 měsíců hrazení nákladů na domácnost včetně hypotéky.

Touha po vlastním přetrvává

Touha po vlastním bydlení se ale regulací ČNB nesnížila. Pouze lidi přiměla hledat jiné cesty, jak požadavky bank uspokojit. A lidé v důsledku toho často dělají zbrklá rozhodnutí.

Porovnejte si nabídku hypoték a ušetřete.

„Pokud objevíte byt, který prostě chcete, jste často ochotní udělat i stojku na hlavě. Zvláště, když máte v patách další zájemce,“ vysvětluje Fojtík s tím, že jen zhruba polovina klientů poslechne, když jim makléři sdělí, že pro ně hypotéka není vhodná.

Druhá polovina klientů to riskne i s vědomím, že se může při budoucím zvyšování úrokových sazeb, nečekaných výdajích nebo ztrátě zaměstnání dostat do finančních problémů.

Průběžné zvyšování úrokových sazeb již probíhá a podle odborníků je dalším důvodem, proč by si lidé neměli hypotéky na sílu brát. Podle analytiků může zdražování v ­tomto roce splátky zvýšit o stokoruny měsíčně. Pro ty, kteří mají rozpočet těsně nastavený, to může být počátek problémů.