ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Ceny nemovitostí dál prudce rostly. Nejvíc zdražily byty, zájem je o chaty

  • 30
Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně dál rostly. Nejvíce zdražily byty, o 12 procentních bodů, naopak nejméně rodinné domy. Od roku 2010 byty zdražily o dvě třetiny, sdělila v pondělí Hypoteční banka. Zdražování je podle ní způsobeno jak doznívající odloženou poptávkou, tak přetrvávající nedostatečnou nabídkou.

„Tempo růstu cen bytů ve třetím čtvrtletí zrychlilo. Zdražovaly ve všech krajích, nejvíce v Libereckém a Ústeckém. Praha naopak vykázala menší růst. V hlavním městě se silně projevuje obecný trend stoupajícího podílu investičních nákupů, v současnosti je to až polovina,“ uvedl ředitel nemovitostního odboru Hypoteční banky Petr Němeček.

Ceny rodinných domů meziročně stouply o 9,1 procentního bodu na 150,1 bodu. Mezičtvrtletně vzrostly o 2,2 procentního bodu. Podle Němečka se nejvíce staví ve Středočeském kraji a v okolí Brna. 

„Poptávka po rodinných domech mírně roste, zájem je zejména o nemovitosti ve vzdálenějších lokalitách od velkých měst, pravděpodobně i kvůli stále častější možnosti práce z domova. Stejně jako v předešlém období pokračuje zájem o chaty a chalupy,“ doplnil Němeček.

Zdroj: Hypoteční banka

Ceny pozemků meziročně vzrostly o 11,8 procentního bodu na 179,5 bodu. Mezičtvrtletně se zvýšily o 3,7 procentního bodu. Podle Němečka na trhu pokračuje dlouhodobý převis poptávky nad nabídkou, kterou i nadále brzdí pomalý proces změny územních plánů a rostoucí náklady na zasíťování. 

Růst cen bytů nezastavil ani covid. Nemovitosti dál zdražují i ve světě

„Největšímu zájmu se těší pozemky v okolí krajských měst. Stejně jako u bytů a rodinných domů i u pozemků roste zájem o ty, které je možné využít k rekreaci,“ dodal Němeček.

HB Index sleduje byty, rodinné domy a pozemky. Je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky.

Developerské společnosti Trigema, Skanska Reality a Central Group v říjnu uvedly, že například prodejní ceny nových bytů v Praze na konci září meziročně vzrostly o 3,2 procenta na 110.117 korun za metr čtvereční. Mezičtvrtletně se ceny zvýšily o 1,7 procenta. Od poloviny roku 2015, kdy se cenový vývoj začal lámat, stouply ceny novostaveb v Praze o 98 procent.

,