Aleš Hušák odpovídá čtenářům iDNES.cz. (2. června 2011)

Aleš Hušák odpovídá čtenářům iDNES.cz. (2. června 2011) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Hušák „vnutil“ svou bronzovou desku O2 areně na 99 let

  • 68
Aleš Hušák chtěl zůstat pod libeňskou O2 arenou podepsaný hodně dlouho, nejméně 99 let. Právě na tu dobu půjčil svou bronzovou desku s manifestačním textem, v němž zdůrazňuje, že Sazka prosadila "stavbu haly proti vůli mnohých a navzdory mnohým", majiteli haly, firmě Bestsport.

Vyplývá to ze smlouvy, do které MF DNES měla možnost nahlédnout. Desku Hušák nechal do arény instalovat hned po její dostavbě v roce 2004. Novou smlouvu o výpůjčce pak Hušák podepsal s ředitelem Bestsportu Jiřím Goldou 14. prosince loňského roku, tedy právě v době, kdy se sen o nezničitelné Sazce začal pozvolna rozplývat.

Firmu však nyní ovládají Hušákovi odpůrci. Podle hlasů zevnitř Bestsportu slova na desce dnes působí jako černý humor a nové vedení by se jí rádo zbavilo. To však nebude tak jednoduché.

Deska, která má podle Hušáka i smlouvy cenu 850 tisíc, se bez jeho povolení nesmí odstranit. Jen za její přemístění hrozí Bestsportu pokuta 150 tisíc korun. Pro případ, že by byla bronzová deska poškozena, či přímo odcizena, musel Bestsport "relikvii" pojistit na celou částku 850 tisíc korun.

Smlouva povolí odsun nejdříve v roce 2013

Smlouvu je sice možné bez udání důvodu vypovědět, přitom je však nutné dodržet roční výpovědní lhůtu, která začne nabíhat vždy 1. ledna nadcházejícího roku.

Pokud se nyní vedení Bestsportu rozhodne smlouvu vypovědět, montéři budou moci desku reálně odstranit nejdříve 1. ledna 2013. Podle smlouvy také bude muset Bestsport desku dopravit na místo, které si určí sám Hušák. Náklady na odinstalování a dopravu jdou samozřejmě za halou.

Vedení Bestsportu o tom mluvit nechce. "Nebudu to vůbec komentovat. Je problém, že takové interní dokumenty unikají do médií," uvedl stroze Richard Benýšek, předseda představenstva společnosti Bestsport a dvorní "čistič" nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Právě Kellnerova společnost má připravit reorganizační plán a rozhodnout o dalším osudu haly.

Vlastník haly se pokusí sejmutí desky dohodnout dřív

Vedení Bestsportu se podle zákulisních informací bude chtít s Alešem Hušákem domluvit, aby deska mohla být odstraněna dříve než v roce 2013. Je otázka, zda na to někdejší šéf Sazky přistoupí.

Už před časem Hušák vyšel věřitelům a některým svým rivalům vstříc, když překvapivě stáhl své odvolání proti konkurzu Sazky. Jestli v rámci vyklízení svých pozic v boji o Sazku přistoupí i na likvidaci pamětní desky, není jasné. Hušák si doposud ještě z luxusních prostor svého apartmá v O2 areně neodvezl ani svou osobní sbírku raritních lahví armaňaku a vzácných vín.

Reakci Aleše Hušáka k celé věci se MF DNES včera nepodařilo získat. Podle jeho mluvčího Jana Tuny je nejspíše stále ještě v zahraničí. Aleš Hušák na desce z roku 2004 mimo jiné v deseti bodech píše například to, že člověk nesmí ani na vteřinu zapochybovat o svém konání, a to ani v nejhorších okamžicích, které mu osud pošle do cesty, nebo že na kompromisy je čas až po dokončení díla.

V dalším bodu uvádí, že ideální systém řízení je diktatura občas zjemnělá metodou cukru a biče.