Aleš Hušák

Aleš Hušák | foto: Michal Šula, MAFRA

Hušák: Báli jsme se toho, ale lidé sázet nepřestali

  • 34
Sazka byla léta považována za bohatou a vlivnou společnost. Stejně tak její dlouholetý šéf Aleš Hušák. Nyní bude muset u soudu obhajovat, že loterijní společnost není předlužená a platí všem včas.

"Vše, co bylo (okolo Sazky) rozehráno, je hra o držitele dluhopisů. Co nejlaciněji dluhopisy skoupit a vydělat na rozdílu," říká v rozhovoru pro MF DNES Hušák.

Pane Hušáku, poslední rozhovor s vámi jsme dělali před měsícem. Od té doby se toho dost změnilo. Padl třeba „superjackpot“. Přihlásil se už výherce 103 milionů a vyplatili jste ho?
Výherce se přihlásil a nic víc o něm nesdělujeme.

Na výplatu výhry máte lhůty. Vyjdete mu vstříc a vyplatíte peníze dříve?
Děláme to různě. Domlouváme se s každým výhercem separátně, kdy a jak výhru vyplatíme.

Určitě tušíte, proč se na to ptáme. Podle názorů některých právníků je tato výhra tak velká, že by v rámci běžícího insolvenčního řízení buď vyplacena být neměla, nebo by věřitelé Sazky mohli prosadit zákaz jejího vyplacení.
Nevím, jaký je rozdíl mezi výhrou pěti korun a 103 milionů.

Ve velikosti.
Právně v tom rozdíl není. Je spousta právních názorů, ale pro nás je důležité, co říká loterijní zákon. Je to jedna z věcí, kterou jsme si ověřovali hned na začátku: přijímání a vyplácení sázek je běžná činnost, v které společnost pokračuje (i v insolvenčním řízení).

Hušák

"O prodeji jedné z pohledávek jsem se dozvěděl na zahraniční cestě. V minutě nám zablokovali účty. "

Spor je právě o tu velikost. Tak velká částka může mít vliv na postavení věřitelů.
To jsou spekulace. Loterijní zákon o tom mluví přesně. Výherce může být klidný, tu výhru dostane.

Jak se změnil váš život od předchozího pondělí, kdy začalo insolvenční řízení se Sazkou?
Máme více práce. Připravujeme podklady pro soud. Žádné soudní řízení vám také nepřidá na náladě.

Mělo to vliv na přijaté sázky?
Nemělo. Mezitýdenní tržby jsou dokonce vyšší. Je to věc, které jsme se báli. Ale po čtyřech pěti dnech vidíme, že to nemělo vliv.

A co se týká vašich dodavatelů?
Naši velcí partneři chtějí informace, to je úplně normální. Naši dodavatelé vědí, že jim Sazka 54 let platí stabilně a slušně. Většina z nich je na naší straně a důvěřuje nám. Stejně jako v životě, když přijde takováto zlá situace, poznáte své přátele i nepřátele.

Radovan Vítek, jehož společnost na vás podala insolvenční návrh, říká, že Sazka je předlužená a neplatí. Jak budete reagovat?
Připravujeme podklady pro soud.

Říkáte, že jste platili stabilně a slušně. Mobilní operátoři si ještě dříve stěžovali na zpožďování plateb za nabíjení kreditu...
Vracet se o tři týdny, měsíc, rok zpět je zbytečné. Ve slušném obchodním vztahu platí, že se o vzájemných problémech nehovoří. Naše vztahy s operátory jsou korektní, platíme řádně a včas. My také nekomentujeme případné chyby na druhé straně, protože máme slušné vztahy.

Promluvil jste však o vztahu s bankami, které od vás odešly a prodaly pohledávky za Sazkou společnostem pana Vítka. Proč to podle vás Komerční banka a Raiffeisenbank udělaly?
Já to dodnes nevím. Nedlužili jsme jim ani korunu úroků po splatnosti, měli jsme s nimi připravené klubové financování. S oběma jsme úzce spolupracovali, s jednou z nich dokonce v desítkách miliard korun. Protože tomu nerozumíme, obrátili jsme se na soud. V obou případech jsou skutečnosti, které jsou nestandardní.

Boj o Sazku Akcionáři SazkyOtázky a odpovědiKdo je kdo v kauze Sazka

Například?
Pochopil bych to, kdybychom jim dlužili něco na úrocích. Tady šlo o něco jiného. Obě banky nám tím způsobily škodu a nadále, to chci zdůraznit, nám ji způsobují. Naše argumenty se dozvědí u soudu.

Čím vás, jak říkáte, poškozují?
Celá ta současná situace vznikla jednoznačně kvůli nim. Řeknu vám historku, která není ani moc o škodě. Já jsem se dozvěděl o prodeji jedné z těch pohledávek na zahraniční služební cestě. V minutu, kdy prodali tu svou pohledávku, nám zablokovali naše platební karty, kde jsme měli složené peníze. To bylo neuvěřitelné, zvlášť když s ní spolupracujete desítky let. Vše předložíme soudu včetně všech okolností. Z nich je nejvážnější ta, že měly vyšší nabídky na prodej (pohledávek za Sazkou, pozn. aut) než za kolik je prodaly. To máme prokázáno. To by si měli prověřit i akcionáři těch bank.

Na prodlužování těch úvěrů jste neměli nárok a banky se zachovaly, jak to pro ně bylo vhodné.
Máme důkazy, řekneme je soudu.

Máte dál účty u Komerční banky a Raiffeisenbank?
Nevím u Raiffeisenky, ale u Komerčky - použiji slůvko bohužel - je řada účtů, u kterých pokračuje spolupráce, protože ji nemůžeme přerušit ze dne na den. Pokud by to bylo jen na mně, udělal bych to. Máme velmi chladný kontakt a pro určité obchody hledáme jiné partnery.

Kolik potřebujete peněz, abyste mohli normálně fungovat?
Nepotřebujeme peníze na normální fungování. Jsme schopni platit vše z běžné činnosti, pokud udržíme tržby. V této situaci preferuji, abychom vše platili z těchto živých peněz. Díky tomu se všichni dívají na náklady, je to dobrá dietní kúra.

K běžnému hospodaření patří i splácení dluhů. Proč jste teď nezaplatili plnou splátku společnostem, které drží dluhopisy Sazky?
Protože jsme jim to dopředu oznámili. Protože jsme chtěli využít situace k jednání o restrukturalizaci dluhu. Před námi to udělaly stovky subjektů, na českém trhu znám další čtyři. Úrok jsme zaplatili a využili jsme všechna ustanovení dluhopisové dokumentace, aby to bylo přijatelné pro všechny.

Aleš Hušák (53)

Narodil se v Trutnově a vystudoval práva na pražské Univerzitě Karlově. Pracoval mimo jiné v podniku Restaurací a jídelen v Praze 4, působil ve Státní bance československé a také jako obchodní ředitel Výstaviště Praha. Přes angažmá v ČSTV, největším akcionáři Sazky, se v roce 1994 dostal do představenstva firmy. Od roku 1995 dodnes loterijní společnost vede.

Hovořil jste o férových vztazích. Říci někomu, byť dopředu, že nezaplatím, není od dlužníka úplně standardní a férový nástroj.
Standardní nástroj to není, ale neférové to nebylo. V obchodním jednání je úplně běžné, že přijdete za svým partnerem a řeknete: pro mě je nyní výhodné postupovat tímto způsobem. Nemusí se mu to líbit, ale je to v dané chvíli férové jednání. S držiteli dluhopisů nemáme vyhrocené vztahy na rozdíl třeba od některých bank. Jednáme spolu a směřujeme k řešení.

Porušili jste tím podmínky, za kterých jste vydali dluhopisy?
Využili jsme všechny možnosti, které nám dokumentace dává. Jednáme a budeme se snažit dluh restrukturalizovat tak, abychom jim udrželi čistou současnou hodnotu (cenu a budoucí výnosy z dluhopisu vyjádřené v současných penězích, pozn. aut.), což oni sledují jako důležitý ukazatel. A pro nás aby byla ta dluhová služba jednodušší. Tak to dělají v krizi všichni.

Mohou teď po Sazce chtít splatit celou částku naráz?
Ne, tam je celá řada nápravných termínů a my se snažíme v tomto bodu dluhopisovou dokumentaci dodržovat. Víme, kde jsou pro nás v tomto ohledu kritické body.

Bude se týkat nesplacení jistiny i druhé letošní splátky v červenci?
My doufáme, že v té době už se budeme řídit novou dohodou.

Kolik držitelů dluhopisů musí s novou dohodou souhlasit?
Sedmdesát pět procent.

Stejně jako banky mohou dostat alternativní nabídku.
Vše, co bylo (okolo Sazky) rozehráno, je hra o držitele dluhopisů. Co nejlaciněji dluhopisy skoupit a vydělat na rozdílu. Ten, kdo podle tohoto scénáře hraje, musí na druhou stranu udržet společnost v chodu. Jinak nic nedostane.

,