Fondy hospodaří se svěřeným majetkem dost neprůhledně, a lidé tak velmi těžko zjistí, za co fondy utrácejí.

Fondy hospodaří se svěřeným majetkem dost neprůhledně, a lidé tak velmi těžko zjistí, za co fondy utrácejí. | foto: Profimedia.cz

Hrozba pro 4,5 milionu lidí: nižší výnosy v penzijních fondech

  • 421
Penzijní fondy jsou letos naposledy v pokušení promítnout na bedra klientů náklady, které dříve vynaložily na jejich získávání. Pokud se jim to nepodaří z výnosu za letošek, který lidé uvidí na účtu zhruba v půlce příštího roku, budou je muset jejich akcionáři zaplatit ze svého.

Od příštího roku bude totiž oddělen majetek lidí od majetku akcionářů fondu a zbylé neodepsané náklady přejdou na bedra majitelů fondů.

A nejsou to drobné, systém penzijního připojištění valí před sebou podle posledních údajů takzvané náklady příštích období (NPO) za 3,2 miliardy korun.

Kdy se vyplatí přestoupit k jinému fondu a jak založit novou smlouvu za dosavadních podmínekČtěte v pondělí 16. 1.

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

"Myslím si, že někteří šéfové fondů se to budou snažit udělat," říká k situaci prezident Asociace penzijních fondů a zároveň šéf fondu ING Jiří Rusnok.

Podobně to vidí šéf Penzijního fondu České spořitelny Aleš Poklop. "Je možné, že náklady budou v letošním roce některé penzijní fondy rozpouštět. To může mít dopad na výnosy jednotlivých penzijních fondů."

Jakmile však začnou šéfové hovořit o vlastních penzijních fondech, důrazně ujišťují, že oni takto postupovat nebudou. Žádná finanční skupina, která aktuálně penzijní fondy v Česku provozuje, tedy nepřipustila, že by NPO letos a příští rok chtěla ve zvýšené míře na klienty přenést.

Fondy doposud hospodaří se svěřeným majetkem dost neprůhledně, a lidé tak velmi těžko zjistí, za co fondy utrácejí peníze, o které se jim potom snižuje připsaný výnos.

,