Viktor Koláček, bývalý majitel OKD

Viktor Koláček, bývalý majitel OKD | foto: Jaroslav Ožana

Hradecký soud v lednu zahájí proces s bývalými uhlobarony

  • 1
Krajský soud v Hradci Králové nařídil na 5. až 7. ledna 2009 první jednání v případu bývalých majitelů Ostravsko-karvinských dolů Viktora Koláčka a Petra Otavy. Společně s nimi stane před soudem kvůli údajnému tunelování této důlní společnosti někdejší předseda představenstva dolů Jan Przybyla.

Podle obžaloby vznikla v případu škoda zhruba 1,5 miliardy korun.  

Případ původně řešil Krajský soud v Ostravě. Kvůli možné podjatosti ostravských soudců však Nejvyšší soud v Brně rozhodl o přidělení případu do Hradce Králové. Krajský soud v Hradci Králové v květnu 2007 stíhání trojice zastavil. Podle senátu soudu nebyla naplněna skutková podstata žalovaných trestných činů. - více čtěte zde

Vrchní státní zastupitelství v Praze se proti rozhodnutí hradeckého soudu neodvolalo. "Proti zastavení se však odvolalo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci a z jeho podnětu Vrchní soud v Praze letos v září usnesení hradeckého soudu o zastavení věci částečně zrušil a nařídil věc projednat," řekl ČTK mluvčí hradeckého soudu Michal Strnad.

Bývalé představitele Ostravsko-karvinských dolů policie obvinila v listopadu roku 2003. Oba majitelé čelili obvinění, že doly ovládli nelegálně. Policie se tehdy klonila k názoru, že Koláček s Otavou koupili OKD za peníze, které patřily OKD. Firmu tím mohli připravit o 1,6 miliardy korun.

Vývoj kauzy manažerů OKD 

28. listopadu 2003 - Předsedu představenstva OKD a jednoho z majitelů firmy Karbon Invest (KI) Viktora Koláčka zadržela policie. Za zneužití informací v obchodním styku byl stíhán i bývalý místopředseda představenstva OKD Jan Przybyla. Policie je vinila, že ovládané OKD a Českomoravské doly (ČMD) od roku 1999 připravili nevýhodnými smlouvami o 1,6 miliardy korun.

29. listopadu 2003 - Policie obvinila i předsedu dozorčí rady OKD Petra Otavu. Všichni tři byli po výslechu propuštěni.

17. prosince 2003 - Státní zástupce Karel Kalda řekl, že trestní stíhání Koláčka a jeho dvou kolegů je opodstatněné. Stížnosti obviněných zamítl.

23. ledna 2004 - Podle České televize obvinila policie Koláčka a Otavu z dalšího trestného činu. Bylo jím zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění v souvislosti s navýšením základního kapitálu KI (OKD byly dceřinou firmou KI).

29. ledna 2004 - Právní zástupci Koláčka podali stížnost proti rozšíření trestního stíhání.

30. ledna 2004 - Koláček se vzdal funkce ve vedení OKD. Odstoupení ale podle něj nesouvisí s jeho obviněním.

20. února 2004 - Funkce předsedy dozorčí rady v OKD se vzdal Otava. Spolu s Koláčkem ale zůstali vlastníky OKD.

9. listopadu 2004 - Koláček a Otava prodali doly. Zpeněžili firmu KI, přes kterou OKD i ČMD ovládali. OKD prostřednictvím dceřiné firmy Charles Capital získala kyperská společnost RPG Industries, kterou spoluvlastní Zdeněk Bakala.

22. října 2005 - Mladá fronta Dnes napsala, že Koláčkovi a Otavovi zřejmě hrozí soud. Nikoliv však kvůli vytunelování OKD a ČMD, ale kvůli údajným majetkovým machinacím v dolech OKD.

28. února 2006 - Policie podle deníku Právo navrhla obžalovat Koláčka a Otavu. Obviněni byli z toho, že důlním firmám způsobili nevýhodnými smlouvami škodu 1,5 miliardy korun.

22. června 2006 - Moravskoslezský deník uvedl, že Koláčka a Otavu čeká soud. Zpovídat by se měli z trestného činu zneužívání informací v obchodním styku. Souzen má být také Przybyla. Ostravská pobočka Vrchního státního zastupitelství v Olomouci na ně podala žalobu. Hrozí jim 5 až 12 let vězení.

31. října 2006 - Na návrh obžalovaných se kauza kvůli možné podjatosti soudců přesunula z Ostravy do Hradce Králové.

14. května 2007 - Krajský soud v Hradci Králové v květnu 2007 stíhání trojice zastavil. Podle senátu soudu nebyla naplněna skutková podstata žalovaných trestných činů.

Zdroj: ČTK