Hradec chystá třetí vlnu privatizace bytů

  • 1
Hradec Králové chystá třetí vlnu privatizace obecních bytů. V ní prodá zhruba 2300 bytů, tedy přes polovinu stávajícího bytového fondu. Seznam bytů k privatizaci už odsouhlasilo městské zastupitelstvo.

Původně radnice uvažovala o tom, že počet bytů k privatizaci bude asi o 80 vyšší.

"Nakonec jsme z prodeje zatím vyňali byty na starém městě. Oprava těchto starých domů přijde na velké peníze a není jisté, zda lidé, kteří tam nyní bydlí, je budou mít," řekl náměstek radnice Alois Tuháček.

Privatizace se nebude týkat domů s výnosnými nebytovými prostory, bytů postavených se státní dotací, bytů v domech s pečovatelskou službou, bezbariérových bytů a bytů pro školníky.

Záměr třetí vlny privatizace schválili zastupitelé loni v prosinci. Rozhodli také, že ceny bytů budou proti druhé vlně nejméně čtyřikrát vyšší. Minimálně bude město požadovat 4000 korun za metr čtvereční, což u bytu 3+1 bude činit kolem čtvrt
milionu korun.

Zvýšení cen je podle radních dáno tím, že město je v jiné pozici než počátkem 90. let, kdy se potřebovalo valné části ze 14 000 bytů zbavit, protože je nedokázalo efektivně spravovat.

Zahájení prodejů by mohlo přijít na řadu v závěru letošního roku. Výnosy z prodeje bytů by město mělo postupně inkasovat v letech 2005 až 2007 a celkem by mohlo jít o sumu do půl miliardy korun.

Utržené peníze chce město vložit do oprav bytů, které mu po privatizaci zbudou, a nákupu menších bytů od stavebních a developerských firem.