(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Polské hovězí se salmonelou skončilo v Česku ve školách a v nemocnici

  • 385
Ze zhruba 700 kilogramů polského hovězího masa se salmonelou, které skončilo v Česku, se do tepelně upravených pokrmů nebo potravin dostalo přes 117 kilogramů. Více než polovina tohoto množství se po tepelné úpravě snědla na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži, informovala Státní veterinární správa. Lidem by nemoc hrozit neměla.

Ze 700kilogramové dodávky zatím není nalezených 15,5 kilogramu masa z distribučního centra řetězce Makro v Kozomíně. Podle mluvčí Makra Romany Nýdrle se ale na talíře nedostalo.

Veterináři našli 700 kilo polského masa se salmonelou. Dovozy se zpřísní

Největší část masa, která se už nedá vrátit nebo zlikvidovat, protože byla zpracována, šla z valašskomeziříčské společnosti MP Krásno. Podnik ho poslal deseti subjektům, mezi nimi byly kromě gymnázia například základní a mateřská škola v Sehradicích nebo Kroměřížská nemocnice.

Riziko nákazy je minimální, tvrdí SVS

„Všechny subjekty byly kontaktovány veterinárními inspektory. Informaci jsme předali i krajské hygieně. Ve všech případech, kdy bylo maso zkonzumováno, došlo předtím k jeho tepelné úpravě. Riziko případné nákazy je tedy minimální,“ uvedl zástupce mluvčího SVS Petr Majer.

Předseda představenstva MP Krásno Karel Pilčík ve čtvrtek dopoledne ČTK řekl, že do společnosti přišlo 201 kilogramů masa z šarže se závadným polským masem s bakteriemi salmonely. Firma ho podle něj dále prodala devíti odběratelům v Česku, veterináři však mají zprávy o deseti zákaznících. Firma ještě ve středu před oficiálním oznámením kontaktovala své odběratele a na problém je upozornila.

Podle Pilčíka to však neznamená, že celá šarže byla kontaminovaná. Jde prý o pochybení, které se může stát, již dříve prý řešil problém s šaržemi se závadným masem z jiných zemí. „A nestalo se to jen Polákům,“ uvedl Pilčík.  Výsledky testů budou k dispozici pravděpodobně v pondělí.

Maso se salmonelou se v Česku distribuovalo celkem do pěti míst. Kromě MP Krásno směřovalo i do distribučního centra Makra v Kozomíně, do jídelny Kocourek v Brně, olomouckého velkoobchodu Bikos a k podnikateli Petru Bzduchovi v Pohořelicích. Na Slovensku se maso dostalo do SK Tradičné v Lehotě pod Vtáčnikom. 

Kde skončilo polské hovězí se salmonelou
Makro ČR – distribuční centrum Kozomín Přijato: 133,72 kgZ tohoto vyrobeno: 105,685 kg finálního výrobku „Hovězí zadní kýta PAD Asian“. Na skladě zadrženo 90,15 kg finálního výrobku, zbytek se došetřuje.
Petr Bzduch – nám. Svobody 72 Pohořelice Přijato: 58,50 kgSpotřebováno: 12,40 kg (zpracováno ve vlastní provozovně do tepelně upravených pokrmů) 

46,10 kg
se vrátí firmě Frost Logistics a.s. a zlikviduje.
Jídelna Kocourek s. r. o., Křenová 89/19, Brno Přijato: 170,30 kg Spotřebováno: 9,30 kg (zpracováno ve vlastní provozovně do tepelně upravených pokrmů)

161,00 kg
 se vrátí firmě Frost Logistics a.s. a zlikviduje.
Bikos CZ s. r. o, Na Zákopě 561, Olomouc Celá zásilka v množství 88,60 kg byla pozastavena v místě, maso bylo znehodnoceno. Dnes se odveze k likvidaci do asanačního podniku.
MP Krásno a.s. Hranická 430/34, Valašské Meziříčí Přijato celkem 200,99 kg masa, které bylo dále distribuováno k sedmi odběratelům v rámci Zlínského kraje a třem odběratelům v dalších krajích (Moravskoslezském, Jihomoravském a Olomouckém). Část masa byla již zpracována a zkonzumována.
SK Tradičné, nám. SNP 35/5, Lehota pod Vtáčnikom (Slovensko)Dodáno: 40,20 kg Informace byla předána slovenským dozorovým úřadům.
Zdroj: SVS

Polské hovězí se musí kontrolovat, pod hrozbou pokuty

Ve čtvrtek začala platit mimořádná veterinární opatření. Příjemci polského baleného i nebaleného hovězího masa ho musí nechat vyšetřit v akreditované laboratoři na bakterie salmonely. Žádnou zásilku nesmějí uvést na trh dříve, než dostanou vyhovující výsledky. Za porušení jim bude hrozit dvoumilionová pokuta. Pokud budou výsledky nevyhovující, musí okamžitě informovat veterináře.

Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski pohrozil, že pokud bude ČR jeho zemi „vydírat“, může začít s kontrolami českého piva.

Česká policie začala už od středy více kontrolovat kamiony dovážející z Polska zboží „podléhající rychlé zkáze“. Součinnost veterinární správě poskytují také celníci.