iDNES.cz

Inspekce zveřejnila tři restaurace s podivným původem hovězího masa

  13:45aktualizováno  13:45
Od propuknutí kauzy s nevyhovujícím hovězím polským masem provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) intenzivní kontroly v obchodní síti i v provozovnách společného stravování. Inspekce realizovala přes 1100 kontrol a ve třech případech došlo ke klamání spotřebitele o zemi původu masa.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

SZPI při kontrolách ověřuje zejména pravdivost deklarovaných údajů o původu masa i korektní způsob uvádění informací pro spotřebitele. Pozornost zaměřuje také na kontrolu nabývacích dokladů a prověřuje, zda nejsou uváděny na trh potraviny neznámého původu. 

Kontrolní výsledky od počátku kauzy naznačovaly, že jsou provozovatelé potravinářských podniků, jde-li o uvedenou komoditu, obezřetnější, avšak aktuální výsledky intenzivní kontroly napříč všemi kraji ČR ukazují, že se případy klamání spotřebitele o původu masa objevují a v pořádku není ani stav kontroly dokladů prokazujících původ a dosledovatelnost masa.

Polské maso nabízely podniky v Praze jako argentinské, steak za tisícovku

V celkem 48 případech nebyli provozovatelé v průběhu kontroly schopni předložit nabývací doklady k použitým surovinám a byli vyzváni k jejich dodatečnému předložení. Z následně dodaných nabývacích dokladů bude dále možné posoudit pravdivost informací o původu hovězího masa deklarovaných v nabídce a výčet nevyhovujících zjištění tak nemusí být konečný.

Ve třech případech pak došlo k jasnému klamání spotřebitele o zemi původu masa. Týkalo se to restaurací Mexita v Hradci Králové a Pizzerii Ciao z Děčína, kde restauratéři nabízeli steaky i suroviny z argentinského masa, ačkoliv maso prokazatelně pocházelo z Brazílie. 

Menu National restaurantu v Mariánských Lázních pro změnu obsahovalo Carpaccio z jihoamerické hovězí svíčkové. Přitom kontrola SZPI zjistila, že pokrm obsahoval dle deklarace na obalu maso původem z Nizozemska.

V dalších dvou provozovnách bylo skladované maso na místě vyhodnoceno jako nevhodné k lidské spotřebě (maso s prošlým datem použitelnosti a zkažené maso) a inspektoři nařídili zákaz jeho uvádění do oběhu. S kontrolovanými osobami bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

O původ masa v restauracích se veřejnost a média začala zajímat poté, co ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) minulý týden poslancům zemědělského výboru řekl, že některé luxusní restaurace v Praze vydávají polské maso za argentinské. Ve čtvrteční tiskové zprávě ministerstvo Tomanova slova mírnilo.  

Autor:
zpět na článek