Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Češi milují hotovost. Objem bankovek a mincí v oběhu rekordně stoupl

Cash is king. Snad nikdy nebylo tohle rčení, volně přeloženo „hotovost vládne“, pravdivější. Ačkoliv Češi tvrdí, že stále více inklinují k bezhotovostnímu placení, hotovosti se vzdát nechtějí. Podle statistik České národní banky se během pandemie rekordně zvedl objem bankovek a mincí mezi lidmi.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Během krizí se to děje běžně. Jenže zatímco po té finanční v roce 2008 tenhle efekt vcelku rychle odezněl, nyní objemy hotovosti z vyšších úrovní neklesají. Naopak, růst oběživa nadále pokračuje.

Objem hotovosti v oběhu loni stoupl meziročně o rekordních 66 miliard na 712 miliard korun. Bezprostředně po Vánocích, kdy množství oběživa mezi lidmi vždy klesá, se i letos ve statistikách projevil nepatrný pokles, v posledních měsících však přibývá každý měsíc v průměru kolem pěti miliard korun v oběhu. Lidé mají v peněžence, ve štrozoku či v sejfu o desítky miliard korun více, než by odpovídalo standardnímu „nekrizovému“ vývoji.

Peníze mezi lidmi.

A to vše v situaci, kdy se ve zvýšené míře nakupovalo online a kdy obchody (které vláda nezavřela) nabádaly k bezhotovostnímu placení. „Enormní nárůst se dá vysvětlit tím, že jsme se potýkali se situací, která byla nová. Nikdo nevěděl, co očekávat. Lidé se zkrátka báli a hromadili hotovost pro případ nejhoršího,“ říká gestor Komise České bankovní asociace pro platební styk Tomáš Hládek.

Tomu, že lidé chtěli prostě doma mít hotovost – pro jistotu v nejisté době – napovídá i to, že vzrostl hlavně zájem o dvoutisícovky. Celkem 46 procent hodnoty oběživa tvořily právě bankovky s hodnotou 2 000 korun. Z celkového počtu 523 milionů kusů bankovek jich na téměř třetině je právě podobizna operní pěvkyně Emy Destinnové.

Hotovost jako svoboda

Dá se však spekulovat i o dalších důvodech loňského i aktuálního nárůstu hotovosti. V mnoha oborech, kde se dřív dodávalo „na fakturu“, chtěli dodavatelé kvůli možné zhoršené platební morálce rovnou zaplatit – a to hned na ruku, tedy raději hotově. Některé služby také v dobách lockdownů neoficiálně fungovaly, z pochopitelných důvodů se ale platilo jen cash. A svou roli patrně sehrálo i pozastavení EET a zrušení stropu ve výši 270 tisíc korun na hotovostní platby během krizového stavu.

Peníze mezi lidmi.

Postoj k existenci hotovosti se během loňska radikálně proměnil. Podle průzkumu, který provádí Ipsos pro ČBA, by dvě třetiny populace vnímaly případné zrušení hotovosti jako omezení svobody. Ve srovnání s loňskem je to dvojnásobek respondentů. „Řekli nám to i ti, kteří nejčastěji platí bezhotovostně. Chtějí mít stále možnost platit fyzickými penězi, nechtějí se hotovosti zříci,“ říká specialista agentury Ipsos na finanční trh Michal Straka.

Lidé po covidu vnímají jinak hodnotu svobody a existenci hotovosti berou za její součást. „Jsou na to nyní zkrátka citlivější než v době, kdy jim práva, alespoň z jejich pohledu, upírána nebyla. Z hlediska sociodemografie jde nejčastěji o­ lidi ve věku 36 až 44 let,“ říká Straka. Projevila se i určitá „alergie“ na všudypřítomný online svět. „Hotovost se stala symbolem normálnější doby,“ dodává Straka.

Důvodu, proč lidé hromadí hotovost doma, je více. „V případě větších úspor je motivací hlavně flexibilita za účelem rychlé investice do nemovitostí či jiné výhodné komodity. V případě menších částek se většinou jedná o pojistku pro případ náhlé události. Cílem je však většinou flexibilita v dostupnosti hotovosti,“ říká ředitelka společnosti KRUK Česká a Slovenská republika Jaroslava Palendalová.

Kolik bankovek objednat?

Množství oběživa roste s tím, jak roste celkové množství peněz v ekonomice. „Pokud se podíváme růstu peněžní zásoby pod pokličku, zjistíme, že bezhotovostní peníze nejenže tvoří většinu peněz, ale zároveň jejich množství roste u nás daleko rychleji než množství oběživa. Nárůst množství peněz je přirozený, protože existuje inflace. A inflace existuje, protože jsme všichni psychicky nastaveni na růst,“ říká hlavní ekonom Moneta Money Bank Petr Gapko.

Bojím se, že papírové peníze v Česku skončí do pěti let, říká ekonom

Přesto je v některých případech hotovost nezbytná. „Třeba tam, kde dobře nefunguje bezhotovostní tok peněz, například proto, že v­dané oblasti není dostatečné pokrytí mobilním signálem pro platební terminály nebo zkrátka proto, že terminálů není v dané oblasti dostatek. Hotovost je taky dobrá pro cestování do méně finančně vyspělých oblastí nebo například jako záloha pro případ, že bezhotovostní styk bude mít krátkodobý výpadek,“ dodává Gapko.

Pro ČNB jsou nicméně trendy, jak moc Češi využívají hotovost, důležité. Náklady na tisk bankovek a ražbu mincí se podle výroční zprávy instituce pohybují každý rok kolem půl miliardy korun.

„Co se týká nákladů navíc na zajištění rekordní výše peněžního oběhu, zatím žádné nevznikly vzhledem k tomu, že ČNB využívala již dříve vyrobenou hotovost,“ říká mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.

Výroba peněz – nových bankovek a mincí – podle ní souvisí z větší části s opotřebením oběživa a obměnou a jen v menší míře s růstem ekonomiky. Oběživo má s růstem HDP jen částečnou korelaci.

„Projekce budoucího vývoje ekonomiky se samozřejmě částečně promítá do plánování ČNB ohledně výroby nových bankovek a mincí, není ale hlavní vstupní proměnnou. Tou je nutnost nahradit opotřebené bankovky a mince novými. Například v poslední době šlo zhruba 80 procent nově vyrobených bankovek na obměnu hotovosti a jen 20 procent bychom přisoudili růstu ekonomiky,“ vysvětluje Vodstrčilová.

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Za zájezd jen čtvrtinu předem, navrhuje EU. Cestovky s tím mají problém

19. dubna 2024,  aktualizováno 

Premium Předem zaplaťte jen 25 procent a doplatek až čtyři týdny před odjezdem na dovolenou. Takový návrh...

Brusel vyčlenil půl miliardy eur na výroby munice, do Česka jdou tři procenta

19. dubna 2024

Dva české podniky uspěly v konkurenci evropských obranných firem, které se ucházely o finanční...

Ruské tankery mohou způsobit ekologickou katastrofu, varuje švédský ministr

18. dubna 2024

Švédský ministr zahraničí Tobias Billström varuje před ekologickou katastrofou, ke které by mohlo...

Google propustil 28 zaměstnanců, kteří stávkovali kvůli smlouvě s Izraelem

18. dubna 2024  19:30

Společnost Google propustila 28 zaměstnanců, kteří protestovali proti smlouvě, kterou firma...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...