Rodinná firma z Chomutova rozváží jídla již pětatřicet let. Před několika lety si na severu Čech otevřela také první stánek, ve kterém začala prodávat levná hotová jídla v krabičkách. Později její členové nabídku rozšířila také do Mostu, Prahy či Mělníka.
Například na pražském Proseku u budovy Akademie věd se tvoří denně fronty už od sedmi ráno. Lidé nakupují hotová jídla v krabičkách, jejichž cena dosahuje maximálně 85 korun. V denní nabídce bývá obvykle šest až sedm druhů jídel, dvě polévky, sálat či dezert. Jídelníček každý den předem firma sdílí na svém facebookovém profilu. Platit u stánku lze jen v hotovosti.
Ve středu 6. listopadu se ve stánku dalo nejlevněji koupit kuřecí srbské rizoto za 55 korun, to bylo vyprodané už za hodinu od otevření. Ovšem i další jídla šla na odbyt – dušené vepřové kostky s mrkví a bramborovou kaší za 59 korun nebo pečený králík na česneku se zelím a kynutým knedlíkem za 85 korun.
V nabídce nechyběla ani polévka – uzená s rýží za 8 korun nebo fazolová s uzenou krkovičkou za 20 korun. Dezert s kysanou smetanou, jahodami a Nutellou se prodával potom za 42 korun.
Každý pracovní den ve stáncích prodají stovky jídel, na kterých neprodělávají. „Na každém jídle máme korunové marže, záleží na druhu jídla. Na svíčkové máme marže menší, kvůli hovězímu maso, ale za dvě hodiny od otevření máme vždy vše vyprodané,“ popisuje podnikatel Josef Darvaš a dodává, že mají minimální náklady.
Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky |
„Pronájem za stánek a obsluhu nejsou nákladné, a vše si připravujeme ve vlastních prostorech, jsme mimopražská firma,“ říká. Zákazníci jsou spokojení, což dokazuje každodenní odbyt, kdy si lidé nakupují i několik krabiček denně, které v ledničce vydrží až pět dní. „Vůbec jsme nečekali takový zájem, i navzdory tomu, že zrovna tady na Proseku nejsme na nejideálnějším místě,“ přiznává Josef Darvaš mladší.
I když se množí žádosti lidí, aby nabídku rozšířili do dalších měst, zatím o tom o tom neuvažují hlavně kvůli kapacitě. „Plánujeme pojízdnou prodejnu, alespoň tak bychom mohli uspokojit zákaznickou poptávku,“ říká Darvaš.
Tisíce jídel denně
Rodinná firma ze severu Čech se výrobou a rozvozem chlazených jídel zabývá již od roku 1989. „S výrobou šokově chlazených jídel naše rodina začala jako jedna z prvních v České republice a jídla rozvážíme od jednotlivců například seniorům, ale do firem, stacionářů, škol či kantýn,“ uvedl Darvaš.
Hotová jídla denně vaří na provozovně v Chomutově, krabičky pak brzy ráno rozvážejí nejen do stánků s hotovými jídly, ale také firem či automatů.
Dřív na večeři, nákupy ve všední dny. Evropané mění své spotřebitelské zvyky |
„Tisíce jídel vaří asi čtyřicet zaměstnanců, z toho osm z nich je rodina. Firmu vede táta, ale pracuje zde i maminka, bratr, bratranec. Zkrátka jsme zapojili všechny,“ popisuje Darvaš mladší. Dodává, že vše je čerstvé. Jídla nejsou připravovaná ani ze zbytků nebo z expiračních potravin.
Díky tomu, že chomutovská firma na trhu působí již tři desítky let, vybudovala si základnu spolehlivých dodavatelů a partnerů.
„Nakupujeme opravdu ve velkém a dokážeme srazit cenu na minimum. Umíme si pro zboží mnohdy dojet i do supermarketu, když je nejlevnější,“ uzavírá chomutovský podnikatel.