Češi ročně koupí 3,5 tisíce luxusních švýcarských hodinek

  • 20
Jen za prvních deset měsíců roku se do Česka dovezlo ze Švýcarska 3422 kusů luxusních mechanických hodinek, což je o 53 procent víc než před dvěma lety. V Česku podruhé v historii proběhla výstava hodinek dvanácti švýcarských top značek, kterou pořádala společnost Carollinum. K vidění bylo přes 200 hodinek, nejdražší za 12,8 milionu korun.

Meziročně (2017/2018) narostl import švýcarských luxusních hodinek v hodnotě nad 70 tisíc korun do Česka o 16 procent, týká se to především známých značek jako Rolex nebo Breitling. Vyplývá to ze statistiky Federace švýcarského hodinářského průmyslu. Nakoupili je nejen Češi, ale také turisté, kteří tvoří významnou část klientely v pražských obchodech s luxusním zbožím, zejména v Pařížské ulici. 

Ulici luxusu kralují hodinky, ceny v Pařížské nejsou vyšší než v zahraničí

Hlavním hráčem v prodeji mechanických náramkových hodinek v Česku je společnost Carollinum: „Letošní obrat roste aktuálně o 24 procent, naše čtyři obchody míří na celkový obrat 600 milionů korun,“ uvedla majitelka Tamara Kotvalová. Dvě třetiny prodejů firmy přitom tvoří značky Rolex a Patek Philippe. Právě značkový butik Rolex v Pařížské se chystá firma příští rok rozšířit, bude tak jedním z největších ve středoevropském regionu.

Hodinky za miliony

Carollinum v úterý uspořádalo druhý ročník jednodenní výstavy špičkových hodinek. Proběhla v Praze, v historické budově Rudolfina pod názvem Umění času. Dvanáct hodinářských značek zde prezentovalo více než dvě stě náramkových hodinek - byly mezi nimi Patek Philippe, A. Lange & Söhne či Vacheron Constantin. 

„Hodnota celé kolekce přesahuje částku 250 milionů korun,“ uvedla v úvodu výstavy Kotvalová. Expozice byla určena pro pozvané klienty firmy Carollinum, na omezenou dobu dvou hodin byla nicméně za vstupné také přístupná široké veřejnosti.

Nejdražší vystavované hodinky byly Lange & Söhne, model 1815 Tourbograph Perpetual „Pour Le Mérite“ za 12,826 milionu korun, vyrobené z platiny v limitované edici 50 kusů, skládající se z 1320 součástek. Jejich věčný kalendář ukazuje správné datum až do roku 2100, pak je potřeba manuální korekce strojku. Za zmínku stojí také hodinky s nejvíce diamanty - celkem 254 jich mají dámské hodinky Jaeger-LeCoultre, model Rendez-Vous Tourbillon Enamel, z bílého zlata za 2,2 milionu korun.  

Na výstavě se toto zboží neprodávalo, bylo ho možné koupit v některém z butiků pořadatelské firmy. Na složitější hodinky, dělané na objednávku, se ale čeká i několik měsíců. Při příležitosti sto let republiky společnost Carollinum rozdala vlastní ocenění Zlatá vteřina, určené významným osobnostem české a slovenské společnosti. Obdrželi jej generálmajor Emil Boček, kardiochirurg Jan Pirk a restaurátor věžních hodin, včetně pražského orloje, Petr Skála.

Ocenění v podobě křišťálových přesýpacích hodin vyrobila sklářská firma Moser. Jeho autorem je šéf designu společnosti Petr Larva.