Jan Kollert

Jan Kollert | foto: Martin Pinkas, MF DNES

HN: Zemřel bývalý šéf Komerční banky Jan Kollert

  • 12
Ve věku 57 let zemřel bývalý generální ředitel Komerční banky Jan Kollert. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. Kollert začal na konci 90. let minulého století připravovat privatizaci banky. Po propuknutí finančních skandálů ale v únoru 2000 banku opustil.

Později pak čelil žalobě z porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Policie ho vyšetřovala v souvislosti se ztrátovým obchodováním Komerční banky s rakouskou společností B.C.L. Trading Baraka Alona a s firmami kolem bývalého šéfa Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského.

Kvůli zhruba osmimiliardové ztrátě z obchodů s B.C.L. Trading byl Kollert obžalován spolu s dalšími osmi členy bývalých představenstev Komerční banky. - více zde

Obžaloba je viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku, případem se má koncem února již potřetí zabývat Obvodní soud pro Prahu 1.

V devět let staré kauze pochybných půjček firmám kolem Chvalovského byl Kollert se třemi kolegy podezřelý z úvěrového podvodu, kterým měli Komerční bance způsobit nejméně půlmiliardovou škodu.

Jejich obvinění loni v říjnu zrušili nejvyšší žalobci, policie však případ dále vyšetřuje. - více zde

V poslední době působil Kollert v oblasti finančního poradenství a zprostředkování obchodu jako společník firmy B.K. Eurofincom, napsal list.