Zlaté časy stavebního spoření zřejmě končí. Stát chce z jeho podpory vycouvat. Premiér Topolánek řekl, že je připraven podporu zrušit.

Zlaté časy stavebního spoření zřejmě končí. Stát chce z jeho podpory vycouvat. Premiér Topolánek řekl, že je připraven podporu zrušit. | foto: Dan Materna, MF DNES

HN: Topolánek chce omezit podporu stavebního spoření

  • 612
Premiér Mirek Topolánek je připraven zrušit státní podporu stavebního spoření. Řekl to Hospodářským novinám. Stavební spoření podle něj nesplňuje svůj účel. Co vše za výrazem zrušení státní podpory vidí, zatím neupřesnil. Vláda bude o možnostech omezení státní podpory jednat za několik týdnů.

Jsem připraven na to, že zrušíme podporu stavebního spoření, řekl listu Topolánek. "Dávno už to nemá charakter stavebního spoření," dodal.

Stavební spořitelny ale s Topolánkovým názorem nesouhlasí. "Spořitelny ročně poskytnou asi trojnásobně vyšší počet úvěrů než hypoték poskytnutých bankami, a to často lidem, kteří si nemohou jiné zdroje financování dovolit. Spoření je tak nezastupitelným pilířem financování bydlení," tvrdí předseda Asociace Českých stavebních spořitelen Vojtěch Lukáš.

Stát nyní podporuje stavební spoření hned třikrát. Člověk, který si ukládá peníze ve stavební spořitelně, může získat od státu až tři tisíce korun ročně. Úroky z vkladů jsou zcela osvobozeny od daní z příjmů a vkladatelé si mohou odečíst od daní i úroky z úvěrů ze stavebního spoření.

Poslanci ODS navrhovali omezit státní podporu spoření už loni v létě. - více zde

Připravuje se plán na ústup státní podpory 
Ministr financí Miroslav Kalousek připravil nový zákon o dani z příjmu a audit daňových výjimek. Jeho součástí jsou i návrhy na to, jak omezit státní podporu stavebního spoření. Nyní ho projednávají ekonomičtí ministři a během pár týdnů by měl dorazit do vlády, píše deník.

 "Zatím jsme se nedohodli, které výjimky se omezí. Okamžité zrušení státní podpory by stavební spoření položilo. O zrušení daňových úlev na stavební spoření a hypotéky budeme diskutovat, dokážu si je představit," řekl Kalousek.

Stát vydává každoročně 17 miliard 
Státní kasa vyplácí na přímé podpoře stavebního spoření ročně kolem 16 miliard korun. Daňové úlevy ji přijdou na další jednu a půl miliardy. Zrušit přímé dotace by ale bylo riskantní. Lidé by se zřejmě nahrnuli do stavebních spořitelen, aby si vyplácení peněz zajistili ještě za starých podmínek. Státní pokladna by tak několik let musela vydávat ještě více peněz než standardně, domnívají se Hospodářské noviny.

Přesně to se totiž stalo v roce 2003, kdy kabinet Vladimíra Špidly snížil maximální roční příspěvek státu o 1 500 korun. Rok před změnou lidé uzavřeli rekordních 2,5 milionu nových smluv a státní kasa zchudla o další dvě miliardy, připomíná list.

Loni půjčily stavební spořitelny za prvních 11 měsíců téměř 67 miliard korun. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2006 šlo o devětatřicetiprocentní nárůst a za celý rok 2006 spořitelny poskytly úvěry za téměř 53 miliard korun. Vyplývá to ze statistik všech šesti stavebních spořitelen, uvedla ČTK.

S koncem minulého roku lidé rovněž uzavírali více smluv o stavebním spoření, aby tak ještě získali státní příspěvek na stavební spoření za loňský rok. Především právě kvůli každoroční státní podpoře si Češi pořizují stavební spoření jako způsob ukládání peněz. Zároveň ale tento produkt v poslední době využívají mnohem více k investicím do bydlení, dodává deník.