Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podvodníci dostali novou překážku, banka ověřuje totožnost podle hlasu

  10:00
Česká spořitelna jako první tuzemská banka zavádí technologickou novinku, díky které operátor ověří totožnost volajícího jen podle hlasu. Podle lidí z oboru je ověření pomocí hlasové biometrie ve srovnání s heslem nebo pinem bezpečnější a spíše umožní odhalit případný pokus o zneužití.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Nejspíš se s tím setkali už všichni. Zavoláte na call centrum do banky, protože potřebujete vyřídit něco, co internetové bankovnictví neumožňuje. A hlas na druhé straně vás vyzve, abyste mu sdělili například čtvrtou a druhou číslici z hesla pro telefonický kontakt, aby bylo zřejmé, že mluví právě s vámi. Jenže ne každý si ho v tu chvíli vybaví. Pokus o ověření se v takovém případě buď protáhne, nebo zcela ztroskotá.

Největší tuzemská banka, Česká spořitelna s 4,7 milionu klientů, teď přichází s novou metodou, jak ověřit klienta, který zavolá na zákaznickou linku. Už nebude třeba pamatovat si hesla. Postačí, když klient promluví a systém automaticky rozpozná, že je opravdu tím, za koho se vydává.

Hlasová biometrie

  • Lidský hlas lze použít k identifikaci člověka jedinečným způsobem. Je podobně unikátní jako otisk prstu. Hlasová biometrie je technologie, která slouží k získávání osobních hlasových vzorků a ověřování totožnosti pomocí hlasu.
  • Na rozdíl od systému rozpoznání řeči, který používají například virtuální asistenti v mobilních telefonech, se hlasová biometrie zaměřuje na způsob mluvy. Obsah hovoru není podstatný.
  • Algoritmus porovnává přes tisíc různých charakteristik mluvy. Dělí se na fyzické (jako tvar a velikost hrtanu, kde vzniká hlas) a behaviorální (týkající se chování).
  • Používá se hlavně pro ověření identity volajícího do zákaznických center, zejména v bankách či u telekomunikačních operátorů. Hlasovou biometrii také využívají vlády, tajné služby, bezpečnostní složky či armáda.

Ověření pomocí hlasu – čili hlasová biometrie – je zatím v Česku prakticky neznámé. Spořitelna se stane první bankou, která ji využije v ostrém provozu. V zahraničí jde přitom o celkem běžný způsob, jak firmy ověřují volající zákazníky.

Technologie snímá hlas volajícího, porovnává ho s uloženým hlasovým vzorkem a následně určí, zda jsou oba hlasy shodné. S uložením vzorové nahrávky musí klient souhlasit, jde obvykle o půlminutový až minutový záznam, který vznikne během běžného rozhovoru s operátorem. Hlas je u každého člověka jedinečný, podobně jako třeba otisk prstu. 

„Ověření hlasovou biometrií přináší klientům především výrazně větší komfort při ověřování totožnosti. Nemusí si pamatovat heslo pro telefonní bankovnictví, a přesto bezpečně identifikujeme jejich totožnost,“ říká ředitel digitálního bankovnictví České spořitelny Filip Zeman.

Zákaznickou linku České spořitelny dnes pro služby telefonního bankovnictví – tedy pro zjištění zůstatku na účtu či zadání platebního příkazu – pravidelně využívá zhruba 70 tisíc klientů. Čtvrtina z nich službu využívá výlučně, nepoužívají internetové bankovnictví ani nechodí do poboček. 

Na Slovensku se ověření klienta výrazně zrychlilo

„Hlasová biometrie se dnes používá hlavně v anglicky mluvících zemích. Ale myslím, že až to Česká spořitelna začne praktikovat, obrátí se na nás i další firmy z Česka. Z jiných zemí máme zkušenost, že to jde docela rychle,“ říká Břetislav Beránek, ředitel pro bezpečnostní systémy americké softwarové firmy Nuance.

Podvodníci se podle něj obvykle zaměřují hlavně na největší firmy. „A když ta největší ověření hlasem nainstaluje, začnou pak útočit na druhou či třetí. Třeba ve Velké Británii to v roce 2012 nainstalovala Barclays a v dalších bankách začaly rychle narůstat ztráty způsobené podvodnými útoky,“ říká Beránek.

Nuance má více než pět set klientů po celém světě, kteří používají hlasovou biometrii. Jsou mezi nimi hlavně banky – například britská HSBC, kanadská Royal Bank of Canada či americká Tatra banka. A také telekomunikační operátoři jako Verizon, Vodafone či T-Mobile, ale zatím ne jejich české pobočky. 

Platnost vašeho hesla brzy vyprší, navždy. Banky sázejí na biometrii

V Česku ověření pomocí hlasu před několika lety plánovala Raiffeisenbank, nakonec od toho však upustila. Její sesterská Tatra banka hlasovou biometrii používá už téměř pět let, hlasový vzorek si v bance za tu dobu vytvořily stovky tisíc klientů. Podle slovenské banky ze skupiny Raiffeisen se díky nasazení hlasové biometrie na třetinu zkrátil čas, který je potřebný pro ověření klienta.

Spořitelna se však při telefonických hovorech nespolehne jen na hlasovou biometrii. Většinu požadavků, které souvisejí s telefonickým bankovnictvím, budou moci klienti uskutečnit jen z předem definovaného telefonního čísla.
V krizových situacích, pokud bude například třeba zablokovat ukradenou platební kartu, bude stačit ověření hlasem, ať už klient zavolá z jakéhokoliv čísla. Svůj hlasový vzorek si tak budou moci uložit všichni klienti, kteří budou chtít službu využít.

Alternativou k hlasové biometrii je nová aplikace George klíč pro chytré telefony, která umožňuje zabezpečené a autorizované volání na zákaznickou linku bez nutnosti ověření hlasem nebo heslem.

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato raketově zdražilo. Mohou za to Spojené státy, Čína i Rusko

13. dubna 2024

Cena zlata pokořila historické rekordy a podle ekonomů se ještě zdaleka nemusí zastavit. Důvodem...

Za zájezd jen čtvrtinu předem, navrhuje EU. Cestovky s tím mají problém

19. dubna 2024

Premium Předem zaplaťte jen 25 procent a doplatek až čtyři týdny před odjezdem na dovolenou. Takový návrh...

Brusel vyčlenil půl miliardy eur na výroby munice, do Česka jdou tři procenta

19. dubna 2024

Dva české podniky uspěly v konkurenci evropských obranných firem, které se ucházely o finanční...

Ruské tankery mohou způsobit ekologickou katastrofu, varuje švédský ministr

18. dubna 2024

Švédský ministr zahraničí Tobias Billström varuje před ekologickou katastrofou, ke které by mohlo...

Google propustil 28 zaměstnanců, kteří stávkovali kvůli smlouvě s Izraelem

18. dubna 2024  19:30

Společnost Google propustila 28 zaměstnanců, kteří protestovali proti smlouvě, kterou firma...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...