Noc ve dvoulůžkovém pokoji pražského Hiltonu vychází od dvou set do tří set eur.

Noc ve dvoulůžkovém pokoji pražského Hiltonu vychází od dvou set do tří set eur. | foto: Profimedia.cz

Hilton chce v Česku více hotelů

  • 2
Americký hotelový řetězec Hilton chce v Česku získat více hotelů, ale tentokrát méně hvězd. Vloni otevřeli jen v Evropě sedm pětihvězdičkových Hiltonů, v Benátkách nebo francouzském Evianu, a taky druhý hotel v Praze.

Ten vyšperkovali věhlasnou a první středoevropskou restaurací Maze skotského šéfkuchaře Gordona Ramsaye. To zatím americkému řetězci stačí.

"Praha není tak velká jako Londýn, kde máme šestnáct Hiltonů. Teď se tady rozhlížíme i mimo hlavní město s naší další značkou Doubletree," popsal v úterý při oficiálním otevření hotelu v rozhovoru pro MF DNES evropský šéf Wolfgang Neumann.

Do Prahy s ním přijel i Gordon Ramsay, jeden z nejslavnějších šéfkuchařů na světě, který si získal svým vařením nejen hvězdy od Michelina, ale díky svým televizním pořadům se stal i britskou celebritou.

Se svou restaurací, která je jednou z hrstky mimo Británii a kterou tady otevřel dříve než v hlavním městě kulinářů Paříži (je to však hned další štace), hodlá Praze přinést první michelinskou hvězdičku. Tedy první z nejvyšších kuchařských ocenění.

"Praha má určitě plno výborných restaurací, které by si hvězdičku zasloužily. Budu šťastný, jestli tady uspěju jako v Dubaji nebo Tokiu," uvedl v úterý na tiskové konferenci Ramsay.

Nezapřel, že je kromě kuchaře i dobrý showman. Když měl popsat, jak se liší od populárního britského kuchaře Jamieho Olivera, kterého znají Češi více, zeptal se, kdo že to je. "Nějaký místní sportovec?" vtipkoval.

Sportovec byl přitom původně on sám a díky tomu se v minulosti poprvé podíval do Československa. "Bylo mi sedmnáct a přijel jsem sem na fotbalový zápas. Jezdil jsem ve škodovce," popsal zážitek jedenačtyřicetiletý slavný kuchař, dvanáctinásobný držitel hvězdiček francouzského prestižního průvodce Michelin.

I další pětihvězdičkový hotel, Four Seasons se uchází o nejvyšší kuchařskou cenu. Od září v něm pracuje šéfkuchař Andrea Accordi, který už komisaře Michelinu přesvědčil v domovské Itálii.

Noc za pět tisíc
Do svého druhého hotelu s devíti patry a třemi stovkami pokojů Američané v Praze investovali několik milionů dolarů. Hilton si tak upevnil svou pozici v luxusním ubytování.

Noc v "obyčejném" dvoulůžkovém pokoji vychází od dvou set do tří set eur, to je v přepočtu 5 200 až 7 800 korun. Na pokoji nechybí papuče a župan s logem Hilton, varná konvice a káva s čajem, internet nebo sejf.

Své ceny mění i podle toho, co dělá konkurence, a podle toho, jestli láká turisty, nebo podnikatele. "Nový Hilton Old Town je více zaměřený na turisty, naopak původní Hilton je známé místo velkých konferencí," upřesnil evropský šéf Wolfgang Neumann. Ten je nyní hlavním hledačem nových hotelů pro Hilton.

Hotelové impérium expanduje díky tomu, že od konce roku 2006 má jednotné vedení. Předtím byl více než čtyřicet let rozdělený na britskou a americkou část, nyní patří Američanům.

"V Česku se díváme i po možnostech v Brně, nejde nám o to postavit nové hotely, ale třeba koupit i stávající," upřesnil Neumann.

Řetězec Hilton má desítku různých značek hotelů, nejvyšší je Conrad, ale s tím zatím do Česka nemíří. Poohlíží se nově po hotelích se třemi nebo čtyřmi hvězdami, ale neznamená to, že je celé koupí. Budovy si pronajímá. "Neděláme do realit, náš byznys je hotelový provoz," dodal.

Čtěte v MF DNES

Ilustrační foto

Rozhovor se slavným kuchařem Gordonem Ramsayem čtěte v sobotní příloze Víkend.

.