ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Krapet lepší, než se zdálo. Ekonomika meziročně stoupla o 3,3 procenta

  • 15
Česká ekonomika loni ve třetím čtvrtletí podle zpřesněného údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně stoupla o 3,3 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím hrubý domácí produkt (HDP) stoupl o 1,6 procenta.

Jde o něco lepší výsledek, než ukazovaly původní odhady. Předchozí odhad z konce listopadu uváděl meziroční nárůst HDP o 3,1 procenta a mezičtvrtletní růst o 1,5 procenta.

KOMENTÁŘ: Rok 2022 ve znamení spirál inflace i dluhu. Fiala si neodpočine

„Ani dnešní čísla nic nemění na tom, že v dohánění přepandemické ekonomické úrovně česká ekonomika zaostává. Spojené státy i eurozóna jako celek jsou již nad úrovni před pandemií, zaostáváme i v rámci regionu. Vysvětlení jde primárně na vrub průmyslovému charakteru naší ekonomiky,“ uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Statistici dále informovali, že podle sezónně očištěných údajů úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností ve třetím čtvrtletí loni proti předchozímu čtvrtletí reálně klesl o 0,2 procenta, meziročně ale stoupl o 2,5 procenta. Reálná spotřeba domácností na obyvatele se mezičtvrtletně zvýšila o 3,4 procenta a meziročně o 5,4 procenta. 

Pokles míry úspor

„Spotřeba domácností na obyvatele rostla již třetí čtvrtletí v řadě,“ upozornil ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet. Míra úspor domácností dosáhla 15,9 procenta, mezičtvrtletně tak poklesla o 5,2 procentního bodu a meziročně o 2,8 procentního bodu. Podle Kermieta tak pokračoval pokles míry úspor domácností na předkrizové hodnoty.

Míra investic se u domácností podle ČSÚ proti předchozímu čtvrtletí zvýšila o 0,3 procentního bodu na 9,8 procenta. Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání ve třetím čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím reálně vzrostl o 0,7 procenta a meziročně o 1,8 procenta na 38 637 korun.

V případě nefinančních podniků míra zisku mezičtvrtletně klesla o jeden procentní bod na 45,1 procenta. V meziročním srovnání je to o 1,2 procentního bodu méně. Celkové mzdové náklady nefinančních podniků vzrostly meziročně o 10,1 procenta. Míra investic proti předchozímu čtvrtletí klesla o 0,7 procentního bodu na 25,7 procenta. Meziročně šlo o pokles o dva procentní body.

Průmysl nabral dech

Český průmysl po třech měsících poklesu v listopadu meziročně vzrostl. Produkce se zvýšila o 1,6 procenta. Stále se však nedařilo automobilovému průmyslu, který byl hlavním důvodem poklesu v předchozích měsících. Meziměsíčně byla v listopadu průmyslová produkce vyšší o 4,9 procenta.

„Listopadový růst průmyslové produkce představuje dobrý výsledek. Šlo po dubnu zatím o druhý nejsilnější měsíc roku 2021, a to i přes přetrvávající problémy ve výrobě automobilů,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Výroba automobilů se proti předloňskému listopadu snížila o sedm procent. Rostla ale produkce strojů a zařízení, výroba a rozvod energií a rovněž produkce potravinářských výrobků.

,