Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Loterie jsou proti automatům marginální, říká bojovník proti hazardu

  17:17
Poslanci budou hlasovat o­ vyšším zdaněním loterií. Martin Svoboda ze sdružení Občanů proti hazardu však namítá, že stát trestá méně škodlivé hry. Více zdanit by se podle něj měly výherní automaty.

Martin Svoboda ze sdružení Občanů proti hazardu. | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Vláda přišla s novým daňovým balíčkem, ve kterém počítá s vyšším zdaněním hazardu. Vy jste se proti navrhovaným změnám ohradili. Co je na nich špatně?
Zejména to, že absolutně nekopírují výsledky analýz a studií, které byly za poslední roky na Úřadu vlády s využitím nemalých finančních prostředků realizovány. Návrh de facto trestá nejméně nebezpečnou formu hazardu, tedy loterie, nejvyšším nárůstem zdanění, zatímco ty nejvíce nebezpečné jako jsou herny a kasina, nechává na pokoji. To nedává smysl a jde to proti všem odborným poznatkům.

V čem to jde proti sobě?
Rozdílné sazby byly nastaveny podle nebezpečnosti jednotlivých typů her a předcházela tomu dlouhá debata. Socioekonomické náklady loterií jsou nízké a není proto třeba řešit pravidla pro odpovědné hraní. S nadsázkou se dá říct, že ve sportce za pár minut dům asi neprohrajete.

Jak by měly daně vypadat?
Rozumím snaze o větší výběr. Ale to se dá udělat i­ v ­souladu s dosavadním přístupem. Navrhujeme zvýšení daně na výherní automaty na 38 procent (dnes je 35 procent) a ­zbytek sazeb nechat tak, jak jsou. Variant je více a všechny jsou ve výsledném výběru daní lepší než původně navrhovaná změna.

Nepřesunou se potom automaty do ilegálních heren?
Zvýšení daně na automaty ani místní regulace hazardu nikdy neměly za následek zvýšení počet nelegálních heren 1:1, jak varovali provozovatelé automatů. Nelegálních heren v minulosti vyšším zdaněním nebo regulací přibylo pouze v nižších jednotkách procent oproti původnímu stavu a celní správa si s­ nimi je navíc schopna velmi dobře poradit.

Proč by se neměly více zdanit i ­loterie? Je to přece také forma hazardu.
Klidně se o tom můžeme bavit. Buďme si ale vědomi toho, že když zvedneme daně u automatů o dvě nebo tři procenta, bude to pro stát mít mnohem větší výnos, než kdybychom zvedli daně z loterií třeba i ­o desítky procent. Zkrátka proto, že tento segment trhu je proti automatovému byznysu marginální.

Takže byste uvítali, aby v Česku bylo více loterií a méně automatového hazardu?
Nikdy jsme neprosazovali v oblasti hazardu prohibici. Určitá hravost v ­lidech je a za nás je jednoznačně lepší, když ji veřejnost ukojí občasným nákupem losu nebo vsazením číselné loterie, než když zničí sobě i své rodině takový člověk život hraním automatů či rulety. Návykovost a společenská nebezpečnost je tam nepoměrně vyšší. Porovnáme-li náš hazardní trh s rozvrstvením trhu v jiných zemích EU, zjistíme, že jiné státy mají o desítky procent více loterií a o desítky procent méně automatů.

Poslanci navrhovali větší zdanění loterií již v roce 2015. Nakonec k němu ale nedošlo. Nenapravily by se tak nyní staré křivdy?
Spíše tenkrát byla snaha hazardních lobbistů o to, aby křivdy vznikly. A nyní je tu tato snaha zpět. On ten nový návrh je vlastně zrecyklovaný návrh z roku 2015, pouze vytažený z šuplíku. Sněmovna ho nepodpořila právě s tím, že vůbec nepostupuje podle principu rizikovosti jednotlivých her. Jediné, o co se odůvodnění tohoto návrhu opírá, je Lafferova křivka, tedy fakt, že loterie zvýšení „ještě unesou“. My potřebujeme mít hazardní hry daňově odškálované podle jejich společenské škodlivosti, nikoliv náhodným zabodnutím pera do hodnoty, o kterou komu daň zvýšíme.

Má váš postoj podporu z řad politiků?
Ano. Vnímám souhlasné reakce například u předsedy ČSSD Jana Hamáčka. Jednáme i s členy rozpočtového výboru a řadou dalších. Máme hodně pozitivních ohlasů. Věřím, že v této věci zvítězí rozum.

Jak si Česko stojí ve zdanění hazardu v porovnání s okolními zeměmi, potažmo celé EU?
Oproti většině zemí, se kterými má cenu Českou republiku porovnávat, máme podstatně výše zdaněny právě loterie. Co se zdanění automatů týče, určitě nejsme nikde u stropu. Tam Česko snese vyšší zdanění. Hodně věcí se zlepšilo, pořád jsme ale na půli cesty dostat se na úroveň civilizované Evropy. Mimochodem, bude-li mít větší zdanění automatového hazardu za výsledek mimo jiné i opětovné snížení jejich počtu, je to jen a jen pozitivní vedlejší efekt. 41­ 000 automatů Česko opravdu nepotřebuje, tak jako jich před lety nepotřebovalo vysoko nad sto tisíc.

Proč se v Česku automaty tak drží?
Zejména kvůli předchozímu nastavení, které bylo u nás úplně strašné. Byli jsme skutečnou automatovou „velmocí“. Pro porovnání, ve stejné době jich mělo Rakousko osm až deset tisíc. Z takové výchozí pozice se regulace řeší velice obtížně a je malý zázrak, že se to podařilo o takový kus posunout. Navíc u ­nás vždy byla velice silná hazardní lobby.

Bavíme se hlavně o změnách daní, ale co dalšího považujete za důležité v hazardní problematice? Co by se mělo zlepšit?
Asi nejdůležitější jsou dvě věci, obě velmi závažné. První z nich je fakt, že po letech stále nefunguje registr vyloučených hráčů, který byl velmi podstatnou částí změn legislativy. Už se snad blížíme jeho realizaci, ale zpoždění je strašlivé. Druhou je pak absurdní fakt, že přestože se zde bavíme o zvyšování a změnách daní, dlouhodobým problémem je zajištění financí na realizaci akčního plánu pro oblast závislostí a pro služby, které pracují s klienty. V současně vyjednaném návrhu rozpočtu 2020 chybí několik desítek milionů jen pro dosažení úrovně letošního roku.

Daňové změny se netýkají jen hazardu. Spatřujete problém ještě v jiné oblasti?
Sledujeme společně s kolegy i jiné závislosti, hlavně alkohol. A situace je zde obdobná jako u hazardních her. Stát se chystá zdražit pouze tvrdý alkohol, což dělá opět zcela v rozporu z vlastními zjištěními. Podkladové studie říkají přesný opak toho, co tvrdí paní ministryně Schillerová. V případě snahy snížit spotřebu alkoholu by totiž museli primárně zvednout daň plošně, případně zvýšit daň na víno. Dovozovat bez jakýchkoli analytických podkladů, že lidi přeučíme z tvrdého na pivo a víno a bude to mít pozitivní efekt, je nesmysl. Je to rizikový a nepromyšlený krok.

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato raketově zdražilo. Mohou za to Spojené státy, Čína i Rusko

13. dubna 2024

Cena zlata pokořila historické rekordy a podle ekonomů se ještě zdaleka nemusí zastavit. Důvodem...

Za zájezd jen čtvrtinu předem, navrhuje EU. Cestovky s tím mají problém

19. dubna 2024

Premium Předem zaplaťte jen 25 procent a doplatek až čtyři týdny před odjezdem na dovolenou. Takový návrh...

Brusel vyčlenil půl miliardy eur na výroby munice, do Česka jdou tři procenta

19. dubna 2024

Dva české podniky uspěly v konkurenci evropských obranných firem, které se ucházely o finanční...

Ruské tankery mohou způsobit ekologickou katastrofu, varuje švédský ministr

18. dubna 2024

Švédský ministr zahraničí Tobias Billström varuje před ekologickou katastrofou, ke které by mohlo...

Google propustil 28 zaměstnanců, kteří stávkovali kvůli smlouvě s Izraelem

18. dubna 2024  19:30

Společnost Google propustila 28 zaměstnanců, kteří protestovali proti smlouvě, kterou firma...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...