Havel stvrdil Niedermayera ve funkci

  • 2
Prezident Václav Havel jmenoval na dalších šest let do bankovní rady České národní banky viceguvernéra Luďka Niedermayera. Tomu by jinak vypršel jeho šestiletý mandát 27. února. Prezident při jmenování připomněl, že Niedermayer je nejdéle sloužícím členem bankovní rady. "Já jsem velmi důkladně zkoumal terén a vážil, co je lepší," řekl prezident novinářům.

Vedle potvrzení Niedermayera prezident rovněž zvažoval, zda "naopak trvale pootvírat dveře novému větru". "Nakonec jsem dospěl k názoru, že v dnešní neklidné době bude správnější vsadit na tu kontinuitu," dodal Havel aniž by uvedl, kolik lidí do pozice zvažoval.

Niedermayer uvedl, že hlavním úkolem centrální banky nyní budou ekonomické důsledky vstupu Česka do Evropské unie a následně i eurozóny. Ve svém dalším volebním období se chce zaměřit především na problematiku finančního systému a "profilaci centrální banky jako otevřené a zároveň efektivně fungující instituce".

Niedermayerovi bude 36 let, do někdejší Státní banky Československé nastoupil v roce 1991. Po působení ve funkci ředitele odboru řízení rizik ČNB byl jmenován v roce 1996 ředitelem odboru ČNB, do jehož kompetence patřila správa devizových rezerv a provádění operací na peněžním trhu.

Členem bankovní rady je od února 1996, jejím viceguvernérem se stal na počátku prosince 2000.

Niedermayer se podílí především na měnové politice, v nové organizační struktuře centrální banky platné od počátku letošního roku patří pod jeho kompetenci sekce informatiky a správní.

Jmenování členů bankovní rady trh pečlivě sleduje kvůli možným obavám z omezení nezávislosti centrální banky. Prezident má podle českých zákonů rozhodující pravomoc při volbě členů bankovní rady.

Bankovní rada je sedmičlenná, v jejím čele stojí guvernér Zdeněk Tůma. Kromě Niedermayera je viceguvernérem Oldřich Dědek, dalšími členy jsou Michaela Erbenová, Jan Frait, Pavel Racocha a Petr Štěpánek.

,