Harvardu zmrzlo v UB až 170 milionů korun

  • 6
Harvardskému průmyslovému holdingu uvízla na účtech u Union banky část ze 5,9 milionu dolarů (170 milionů korun) určených na výplatu klientů. Teď se vedení HPH snaží s bankou dohodnout na vydání peněz. Problém komplikuje fakt, že o budoucnosti banky ještě není rozhodnuto.

Pokud by banka přišla o licenci, mohli by mít někteří klienti Harvardského průmyslového holdingu dvojí smůlu. Mnozí z nich už léta čekají na své vložené peníze.

V polovině ledna Harvardský průmyslový holding vyplatil celkem 200 milionů korun prvním 376 klientům z peněz od firmy Daventree Trust. Hodnota jednoho podílu je 6,5 dolaru.

"Některým došly peníze na účet, jiní si pro ně přicházejí na pobočky," řekl tehdy iDNES šéf HPH Tomáš Ševčík. Celkem se v této první tranši jednalo o částku kolem osmi milionů dolarů.

Trust vyplácí 200 korun na akcii (6,5 dolaru) všem podílníkům, kteří správně vyplní žádost. Ke konci ledna o výplatu požádalo 2 700 z více než 240 tisíc akcionářů.

Ševčík v lednu řekl iDNES, že pokud se nevyskytnou překážky, požádá o výplatu výrazná část z 240 tisíc akcionářů holdingu.

Proti způsobu jejich uspokojování se stavějí sdružení drobných akcionářů, která poukazují na neprůhlednost postupu a nebezpečí, že jde o vyvedení majetku z holdingu.

Ševčík taková obvinění odmítá. Podílníky Trustu se podle ČTK kromě 15 kyperských firem spojených s Viktorem Koženým stali všichni akcionáři HPH v poměru podle počtu vlastněných akcií.

Správce Trustu bude vyplácet podíly jednou měsíčně na základě žádostí.

Komise pro cenné papíry ale žádost kritizuje jako nejasnou a vyzývá akcionáře k obezřetnosti. Navíc platí její zákaz k převodu akcií a soud holdingu zablokoval i část majetku, o jehož přesné výši se pouze spekuluje.