Hamburgery slaví sto třicet let, dostaly se už i do poledních menu

  19:05aktualizováno  19:05
Maso vložené do housky v sobotu oslaví 130 let od svého vzniku. Za tu dobu se pokrm z německého Hamburku propracoval až do zámoří, kde zažil ohromné úspěchy, a v posledních letech stal běžnou součástí nabídky českých restaurací. Stále častěji se pak také objevuje v obědových nabídkách.

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

„Kromě jídelníčků běžných restaurací dnes burgery najdete i v restauracích vyšší cenové kategorie (Kobe, George Prime Burger) nebo v restauracích, které svým konceptem nejsou vyloženě typicky burgerové, např. ve vegetariánských restauracích či středomořských konceptech,“ řekl ČTK Jiří Moskal, ředitel průvodce po restauracích Restu.cz.

Zákazníci se rekrutují z nejširších vrstev veřejnosti od školáků po byznysmeny. „U podniků, které se profilují převážně přes burgery, vidíme meziroční růst o zhruba devět procent,“ dodává Moskal.

Z hlediska obsahu burgeru jsou Češi podle něj na jednu stranu poměrně konzervativní, takže se stále drží klasiky, jako je sýr, slanina apod. Na druhé straně ale roste zájem o exotičtější variace, jako je Sambal Goreng (pikantní a nasládlá dochucovací pasta) či grilovaný tuňák.

To potvrzuje i řetězec McDonald’s. „Češi rádi zkouší něco nového, i proto prodej sezonních prémiových burgerů oproti loňskému roku vzrostl. Nejprodávanějším burgerem na českém trhu přesto zůstává cheeseburger,“ uvedla mluvčí Zuzana Svobodová.

Fotogalerie

„Prakticky již standardem se staly vegetariánské burgery, přičemž i zde hrají prim mnohdy netradiční suroviny, např. ovoce jack fruit (žakie), cizrna, hokaido dýně, řepa či sójový protein,“ dodal Moskal.

Například pražská specializovaná restaurace Hillbilly nabízí kromě tradičních ingrediencí burgery s domácím avokádovým guacamole, chilli con carne či majonézou z pečeného česneku.

Ceny burgerů se ve většině restaurací pohybují od 150 do 220 korun. Mimo Prahu se ceny většinou pohybují kolem dolní hranice.

„Zaručených“ vynálezců je víc

Oblíbený i nenáviděný plátek mletého masa vložený do žemle má původ, jak název napovídá, v německém přístavu Hamburk. Poprvé se o něm podle Oxfordského slovníku jako o jídle však psalo před 130 lety, přesněji 5. ledna 1889, v novinách v americkém městě Walla Walla (stát Washington). Do USA hamburský steak přivezli námořníci a vystěhovalci, kteří mleté maso kvůli pohodlnější konzumaci začali vkládat mezi plátky chleba a později do housky.

O datum a místo vynálezu hamburgeru v jeho současné podobě se však dodnes vedou spory. Za jeho „zaručené“ průkopníky je označováno hned několik osob. Například Charlie Nagreen ze Seymouru ve státě Wisconsin údajně jako patnáctiletý chlapec prodával v roce 1885 na místním trhu masové kuličky, které posléze dával mezi dva plátky chleba. V témže roce hamburger údajně vymysleli i bratři Frank a Charles Menchesovi.

Pro Texasany je pak vynálezcem hamburgeru pro změnu jistý Fletcher Davis, který prodával obložené chleby podobné dnešním hamburgerům na konci 80. let 19. století.

Současnou podobu pak asi vtiskl hamburgeru Oscar Bilby z oklahomské Tulsy, který v roce 1891 údajně jako první přišel s nápadem vložit masový plátek do rozkrojené housky.

Autoři: ,

Nejčtenější

Vláda schválila zvýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci s ministryní financí za ANO Alenou...

Zvýšení rodičovského příspěvku z 220 tisíc korun na 300 tisíc korun od roku 2020 schválila v pondělí vláda. „Dospěli...

Z Prahy do Brna autem na baterky. Jedno nabití elektrickému golfu nestačilo

Volkswagen e-Golf

Budoucnost automobilismu? Zatím ne. MF DNES zkoušela, jak se žije s elektrickým golfem. Ve městě funguje obstojně, ale...

Nezaúčtoval koláč, dostal pokutu 11 tisíc. Soud se teď prodejce zastal

293 milionů účtenek se již do včerejška vydalo.

Soud se zastal prodejce, který nevystavil EET účtenku za desetikorunový koláček. Místo původní pokuty 11 tisíc korun...

Mince s nulovou hodnotou. Blýskavá past na penzisty má stovky obětí

Sběratelská plaketa s hlavou princezny Diany v nabídce Českého mincovního...

Je to šlendrián, který v Česku běží už léta. Do schránky přijde leták se zdánlivě výhodnou nabídkou lesklých...

Češi prodali radar na nespokojené klienty. Mění call centra po celém světě

Ilustrační snímek

Čeští investoři v čele s Jakubem Havrlantem prodávají zlaté startupové vejce jménem Brand Embassy. Úspěšný nástroj péče...

Další z rubriky

Realitní bublina nepraská, ČNB zatím nechala omezení hypoték bez změny

Ilustrační snímek

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok ve čtvrtek upozornil, že se podle výpočtů jeho instituce dále mírně zvýšilo...

Květnové srážky sice zmírnily sucho, úrodu však už nezachránily

Deštivé počasí v Praze. (20. května 2019)

Vydatné květnové srážky, které byly na mnoha místech intenzivní, částečně srovnaly negativní vodní bilanci. Škody na...

Mince s nulovou hodnotou. Blýskavá past na penzisty má stovky obětí

Sběratelská plaketa s hlavou princezny Diany v nabídce Českého mincovního...

Je to šlendrián, který v Česku běží už léta. Do schránky přijde leták se zdánlivě výhodnou nabídkou lesklých...

Najdete na iDNES.cz