Alan Greenspan | foto: Profimedia.cz

Greenspan ve Fedu končí, vystřídá ho Bushův poradce

  • 2
Americký prezident George Bush už zná jméno nového nejvyššího bankéře USA. Dosavadnímu šéfovi centrální banky Fed Alanu Greenspanovi vyprší mandát ke konci ledna 2006. Bush navrhl svého ekonomického poradce Bena Bernankeho.

Bernanke je předseda Bushova kolegia ekonomických poradců. Ve Fedu už dřív tři roky pracoval. V červnu se přesunul do Bílého domu, což mnohé zaskočilo.

Bernanke byl totiž považován za jasného kandidáta na Greenspanovo místo. Padala ale i další jména. Patřil mezi ně viceprezident Fedu Roger Ferguson nebo profesor z Harvardu Martin Feldstein.

Ben Bernanke je uznávaným ekonomem, který se v minulosti často vyslovoval pro větší transparentnost měnové politiky Fed.

Podle ekonomů se dá očekávat, že Bernanke bude pokračovat v Greenspanově politice. I když se oba nedokážou shodnout na tom, zda by měl Fed cílovat inflaci, obecně sdílejí podobnou filosofii.

„Ekonomie je velmi náročná věda. Dá se přirovnat k pokusu naučit se opravovat auto, když běží motor,“ řekl o svém oboru současný poradce amerického prezidenta.

BEN BERNANKE
V roce 1975 promoval na Harvardu. O čtyři roky později získal doktorát na Massachusetts Institute of Technology. Ve výzkumu se soustředil se na ekonomický původ světové hospodářské krize. Působil jako profesor na univerzitě Princeton, byl bankéřem Fedu. Nyní je ekonomickým poradcem prezidenta Bushe.

Greenspan vedl Fed od roku 1987
Greenspan stál v čele Fed od srpna 1987, tedy přes 18 let. Do funkce nastoupil jako 61letý po jiné bankéřské legendě Paulu Volckerovi. Ten během svého osmiletého mandátu zvedl úrokové míry na nejvyšší úroveň od občanské války, píše agentura AP.

Greenspan nikdy s tak vysokými úrokovými sazbami pracovat nemusel. A to především proto, že se nepotýkal s inflací přesahující deset procent jako Volcker.

Za Greenspanovy éry prošla nejsilnější ekonomika světa dvěma recesemi. Ta první v letech 1990 až 1991 měla své příčiny ve vysokých cenách ropy po irácké invazi do Kuvajtu. Hospodářský propad v roce 2001 pak umocnily teroristické útoky na New York a Washington.

,