Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Návrat do minulosti. Gramofonové desky dotahují v prodejích CD

Zájem o vinylové desky rok od roku sílí. Loni se v Česku prodaly desky celkem za 52 milionů, to je čtyřnásobně více než v roce 2014. V USA mají letos příjmy z prodejů gramodesek dokonce překonat příjmy z prodejů CD, informuje zpravodajský web CNBC.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IM

(Michal Zetek) Je to NESMYSL! Dobrý gramofon se dá pořídít cca za 15 000 Kč a není to žádný soustruh. Pokud je kvalitní raménko a přenoska, správně nastavené hodnoty svislé síly na hrot a antiskatingu, nevidím žádný větší problém...

0 0
možnosti
KD

K65a16r80e50l 80D31r97d68a

19. 9. 2019 16:22

Co debata 16 a 24 bit? Jako CD 16 bit / 44,1 kHz je vrcholem kostrbatosti. Výsledkem je analog mlhavě připomínající původní signál. Přesto to označujeme za skvělou "CD kvalitu". (Pokud máme štěstí na skutečně kvalitní CD.) Pomalu už obchodníci začínají tvrdit, že co není v 24 bitech, tak nemá cenu poslouchat.

Většinou to ale stejně proženeme nějakou kompresí a to CD posloucháme očesané o 4/5 původní velikosti dat. Poslechové testy dokazují, že to jde.

Dá se u 24 bitové hudby tvrdit, že je to na první poslech takový rozdíl a přínos jako u filmu třeba mezi SD a HD kvalitou obrazu? Třeba vyčištěné české filmy. Rozdíl mezi DVD a HD je omračující. Ale co audio? Nejsme už za hranicí možností lidského sluchu a 24 bit je jen reklamní chyták? Jak to vidíte?

Přechod na 24 bit by částečně řešil špatnou kvalitu CD. Takže přínos do doby, než se zkazí i 24 bit. Nestačí naším uším snaha o kvalitní CD?

0 0
možnosti
KD

K41a46r73e85l 24D85r61d40a

19. 9. 2019 15:56

Doporučuji si projít diskuse a aktivity kolem známky "DR" a projet si své mp3 pomocí TT DR Meteru.

Je to aktivita co řeší, jak šla kvalita CD za poslední roky totálně dolu a zda to lze napravit? Požadují známkování CD značkou DR. Čím vyšší číslo, tím lepší.

Posluchači žádají hlasitou hudbu, aby ji mohli hrát v hučícím autě či MHD na laciném mizerném vybavení. Mastering CD se tedy dělá tak, že hudba nesmí mít tiché pasáže a vše se prožene kompresorem na plnou hlasitost. Pak se řeší, že posluchači přebuzené a uříznuté digitální vzorky v nějakém množství údajně neslyší. Takže se jde přes možnosti digitálního záznamu a hudba se totálně ořeže a zkreslí. Tím se dosáhne maximální hlasitosti a dobré prodejnosti.

Hudebníci říkají, že hudba přijde o všechno co mám mít. Nehraje, nevybuzuje posluchače k reakci, nešlape. Zní v jedné lince jak hučící větrák. Zcela zničený obor lidské činnosti. "Kvalita CD".

Pak to dorazí mistři mp3, co si sbírku opět znormalizují a ještě víc ořežou špičky. A celé to pustí na bluetooth reprácích, co fungují na principu kompresoru. Co rovnou hlídá, aby pidi repráčky neutržily šok z hudebních špiček. Posluchači ovládající trh dělají vše pro to, aby hudbu co nejvíc zničili.

Dá se najít databáze kvality CD. Mizerné záznamy mají DR4, DR6. Pro mě je třeba masakr Mama Mia! k filmu s Meryl Streep. Jako, ABBA proti tomu šlape. Ideálem je DR18. Což znamená hudbu s tichými pasážemi, obecně tichou, kde dynamické špičky mohou vyznít. V metru se to poslouchat moc nedá. Mám sluchátka s potlačením hluku. Tak na těch ano.

1 0
možnosti
KD

K23a38r19e34l 51D18r67d49a

19. 9. 2019 15:29

Kletba, LAME encoder. Prý to ořezání dle poslechových testů většina posluchačů neslyší. Takže se dnes běžně řežou mp3 na 14 kHz, 16 kHz a 20 kHz a vyhazují další "nepodstatné" zvuky. Ostatní encodery to dělají podobně.

Našel jsem německý SW na obnovu mp3. Doplňuje do mp3 pásmo 8 - 22 KHz. Je to zřetelně poznat. Jaké že člověk slyší do 12 kHz a pak ani ránu? Zahuhlanou a zvonivě zřetelnou hudbu snad rozpozná každý na každé druhé šunce.

Po zkušenostech s obnovou, mp3, co nemá 320 kbps, je o ničem.

Jen tak mimochodem, ten filtr na obnovu audia opravuje mp3 i analogové desky. Nastavení je rozdílné. Analogovou desku jen lízne. Mp3 tvrdě doplňuje. Aneb, jak to vidí autoři s kvalitou formátů.

0 0
možnosti
KD

K94a86r48e16l 21D54r53d76a

19. 9. 2019 15:32

Je to profi SW, má tam filtry praskotu, přebuzení... Umí to analogový zvuk pročistit.

0 0
možnosti
IJ

I46v17a31n 86J44i11r62e84š

19. 9. 2019 3:28

Když chce někdo poslouchat šumy, praskání a brumy, tak ať se klidně k takovým zastaralým technologiím vrací. Já si budu dál užívat čisťoučké, přesné digitální technologie.

3 0
možnosti
PK

Základ je prožitek. Je jasný, že vynil je méně kvalitní než digitál, ale je živější. Živý koncert je ještě víc plný šumů a odrazů, ale atmosféru živého koncertu nic nepřekoná. I když zpěvákovi je 70 a už to někdy neudejchá.

3 1
možnosti
KL

Gramofon nemam a nikdy nemel. Ale radio na CD mam stale, mam par starych CD z 90. let a porad obcas posloucham, stejne jako 10 a mene let stara palena CD. Jeste pred par mesici jsem vypalil hudbu na CD a posloucham. Jinak mam svuj 10 let stary MP3 prehravac, ktery posloucham cestou do a z prace. Hudbu na youtubu posloucham zridka, kdyz treba nekam jedu vlakem nebo parime u kamose. Magnetak na CD mam snad uz jen ja :D pak mam jeste jeden magnetak, ale tam uz CD nejde, tak tam obcas poustim pisnicky pres flashku.

0 0
možnosti
KL

Proste dokud ta CD budou fungovat, tak je pouzivam. A radio na CD mam 2 roky. Hudba z toho dobra. Nekdy prijdu treba v patek z prace a kdyz jsem doma sam, pustim na plny pecky. A je to zapnuty hned. Nez zapnout PC, najet internet atd, tak to trva. Navic chci treba jen slyset par pisnicek, ne hned zapinat PC. A vybijet si mobil hudbou? Jednou dvakrat za mesic nabiju MP3 prehravacku a je to.

0 0
možnosti
MJ

To není o dotahování... Obě média jsou de facto mrtvé a záležitostí starší generace nebo pár fandů.

2 0
možnosti
Foto

Ta media jsou tak mrtva, jak je mrtva hudba ... pro dnesni model vymeny a poslechu zvuku je bohate dostatecne to, co je ted

0 1
možnosti
JZ

Dobrá zpráva pro bývalé gramofonové závody v Loděnicích, dne GZ Média. Je vůbec s podivem, že těch třicet let vlády CD ustály a dnes jsou lídrem v oboru.

5 0
možnosti
ZW

Ona je to údajně osobní zásluha několika málo jednotlivců, co proti všemu a všem prosadili, že se tamní technika neposlala do šrotu.

8 0
možnosti
PS

Každý zvuk je analogový.

Ve studiu se převede do digitální podoby, kvalitně zpracuje a pak podle potřeby znehodnotí.

3 0
možnosti
  • Nejčtenější

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Portál iDNES.cz čte od nepaměti. Petr je dalším výhercem týdenní Megahry

23. dubna 2024  8:28

Jarní Megahra o peněžní prémie na portálu iDNES.cz pokračuje a po pondělím losování má již pátého...

Buď vysaďte nové stromy, nebo zaplaťte až půl miliardy, dozví se developeři

23. dubna 2024

Premium Pokud nebude možné vysadit nové stromy ve městě do kilometru od pokácených, zaplatí developeři...

OBRAZEM: Tahle stavba odsýpá. D4 do Písku dokončuje až přes tisíc dělníků

23. dubna 2024

Tisícovka dělníků na stavbě v jeden moment. Během náročnějších prací jich ale na rozestavěných více...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!