Ještě před měsícem podle údajů Dotykačky, jejíchž systém využívá víc než čtvrtina tuzemského gastro trhu, měla zavřeno víc než polovina gastro podniků. Pokladní systém využívalo jen 46 procent těch, které fungovaly ještě před vypuknutím pandemie.
S otevřením zahrádek se počet otevřených podniků navýšil na 63 procent (opět v porovnání s předcovidovým stavem z února 2020). Tržby oboru se poslední týdny, včetně „zahrádkového“ pondělí, drží 25 procent pod úrovní loňského února.
17. května 2021 |
„Pokud jde o otevřené podniky, za pondělí jsme oproti předchozímu období zaznamenali nárůst zhruba o 17 procentních bodů. Bohužel o celkových tržbách se totéž říct nedá. Ty zůstaly stejné jako minulý týden a návštěvnost dokonce v porovnání s předchozím pondělím ještě o něco klesla,“ přibližuje Petr Menclík, ředitel společnosti Dotykačka.
Vzhůru na čepované pivo
Podle jednotlivých segmentů si pondělním rozvolněním nejvíce polepšily hospody (pivnice). Tam sice zůstává vysoký podíl zavřených podniků (k 18. květnu jich měla otevřeno pouhá třetina, a před měsícem to bylo dokonce jen 14 procent), avšak oproti předchozímu pondělí u nich došlo k navýšení tržeb o 8 procentních bodů. I tak ale zůstávají na pouhých 45 procent předcovidových hodnot.
„Lidé podle všeho rádi vyrazili na pivo i v horším počasí. U restaurací a dalších druhů podniků, kde se obvykle stravují, je citlivost na chladné a deštivé počasí vyšší,“ odhaduje Petr Menclík s odkazem na to, že v restauracích navzdory většímu počtu podniků tržby z týdne na týden vzrostly jen minimálně. V kavárnách celková útrata dokonce mírně klesla.
„Bohužel v pondělí pršelo, ale i přesto jsme měli oproti běžným pondělkům moc hezkou tržbu. Ven jsme pro začátek dali poloviční množství stolů, než můžeme, abychom byli schopni zajistit dodržování všech opatření. Výdejní okénko zůstává otevřené, protože naši hosté si rádi vychutnají pivo na parapetech a na celém prostranství v okolí restaurace,“ říká Tereza Mayerová, generální manažerka Lokálu Pod divadlem v Plzni.
Provozovatel jedné z největších venkovních zahrádek Žižkov Beergarden v Praze hodnotí znovuotevření venkovních zahrádek celkem příznivě. „Provozujeme primárně venkovní provoz, tak jsme závislí na počasí, takže tržby nejsou nikterak slavné. Na druhou stranu nárůst návštěvníků je očekávaně velký a radost lidí dát si po dlouhé době zase tankové čepované pivo do skla je evidentní,“ říká Martin Chmelař, provozní manažer pivních zahrádek Žižkov Beergarden, která nabízí hned několik druhů piv.
Doplňuje také, že větší nárůst zákazníků očekává v nadcházejících dnech, kdy se bude konat mistrovství světa v hokeji. „Máme připravenou velkou obrazovku na sportovní přenosy a v případě nevlídného počasí mohou hosté sedět i pod stany,“ dodává Chmelař.
Zahrádkový boom v Karlovarském kraji
Rozdíly v počtu otevřených restauračních zahrádek se v jednotlivých krajích lišily. Některé vybrané kraje byly aktivnější než jiné.
„Nejvíc gastro zahrádek se podle všeho otevřelo v Karlovarském kraji. Tohle pondělí jsme tam v porovnání s předchozím týdnem zaznamenali nárůst aktivních pokladen o víc než 41 procent, zatímco ve většině ostatních krajů počty otevřených podniků stouply zhruba o pětinu. Uvedený nárůst velmi pravděpodobně souvisí i s tím, že po celou dobu pandemických omezení byl Karlovarský kraj z pohledu otevřených gastro podniků nejslabší z celé republiky,“ komentuje Petr Menclík.
Opačným směrem naopak vybočuje Praha, kde i během lockdownů fungovalo ve srovnání s předcovidovým obdobím nejvyšší procento gastro provozů. V souvislosti s otevřením zahrádek tak v pondělí přibylo jen minimum nových podniků.