„Souhrnné tržby gastropodniků, které používají náš pokladní systém, byly v červenci o pěti procentních bodů vyšší než loni ve stejném období. Ještě výrazněji překonaly i předloňský vrchol sezony, kdy nebyl žádný covid. Nedá se ovšem říct, že by rekordní tržby způsobila pouze rekordní návštěvnost. Minimálně zčásti je nárůst obratu způsoben i zdražováním,“ odhaduje ředitel Dotykačky Petr Menclík.
U většiny segmentů platí, že v porovnání s loňským létem, kdy se gastro trh vzpamatovával z první vlny koronakrize, počty otevřených podniků ještě o něco klesly.
Jedinou výjimku v tomto ohledu představují kavárny a rychlá občerstvení, kde počty zařízení, i přes krizi, mírně rostou. Souhrnné tržby však byly v první polovině prázdnin navzdory nižšímu počtu fungujících podniků většinou meziročně srovnatelné nebo vyšší.
Ekonomicky nejhůř jsou na tom stále kluby a diskotéky. Ty jsou už dva roky hluboko v červených číslech. Své provozovny měly sice otevřené, ale za velmi omezených podmínek. Až 1. srpna se opatření zmírnila a v klubech a na diskotékách mohou lidé zase tančit, ovšem pouze s dokončeným očkováním, prodělaným covidem nebo den starým testem.
Momentální situaci komentuje jednatel pražského podniku Nebe Cocktail & Music Bar, který svůj podnik otevřel až na začátku července. „Evidujeme nyní návštěvnost 35 až 40 procent ve srovnání s minulými roky. Navíc v kombinaci s létem, kdy je obecně návštěvnost nižší, to opravdu není žádná sláva. Cizinci v Praze sice jsou, ale zatím to není nic závratného. Každopádně podzim ukáže, zdali je to všechno udržitelné,“ dodává Jiří Plamínek.
O něco hůře jsou na tom kluby, kde je kulturní program hlavní podstatou podnikání. Příkladem je například pražský klub Roxy.
„Náš podnik je svou podstatou kulturní stánek a naše bytí a nebytí stojí na možnosti provozovat kulturní program. To, že lidé konzumují na baru je jen doplňková služba. To, že byl zrušený zákaz tance je jen placebo, aby to vypadalo, že je všechno v pořádku a vracíme se do normálu. Není tomu tak. Návštěvy v klubu jsou podprůměrné i díky omezení kapacit a nutnosti dodržovat rozestupy 1,5 metru. Také musíme mít všude v klubu židličky, abychom mohli návštěvníky usadit. Tím je naše kapacita dále omezena. Tomu odpovídají i tržby. Srovnávat něco s rokem 2020 kdy jsme mohli otevřít na šest víkendů považuji za komické,“ uvádí hlavní manažer Roxy Jarda Stanko.
Problémy restaurací nekončí, polední meníčka nefrčí. Tržby zachraňuje fotbal |
Podle Menclíka z Dotykačky již dříve některé z těchto podniků upravily své zaměření a začaly provozovat tradiční gastro služby, případně se proměnily v bary. Ani to ale k záchraně velké části z nich nestačí,“ komentuje Menclík.
Naopak oživení a vyšší tržby lze pozorovat v kategorii sportbarů. Jejich tržby překračují ty loňské o desítky procent už několik měsíců v řadě. Nahrává tomu také to, že sportovní události odložené z loňska se konaly právě v letošním roce.
„Je znát, že fanoušci byli hladoví po sportovních přenosech. Začalo to hokejovým mistrovstvím světa, následovalo Euro, a v červenci plynule navázaly Wimbledon a olympiáda,“ vyjmenovává ředitel Dotykačky.
Nejhůře je v Karlovarském kraji
Pokud jde o jednotlivé kraje, pouze Praha se počtem otevřených provozoven blíží předcovidovému létu 2019, zbytek republiky je na nižších číslech (v některých krajích klesly počty gastro podniků za uplynulé dva roky až o pětinu).
Z pohledu tržeb jsou lídry Jihomoravský, Středočeský a Liberecký kraj. Naopak nejhůř jsou na tom kraje Karlovarský a Zlínský. Speciální postavení má Praha. Číselně je zde vidět oproti předcovidovému létu 2019 mírný nárůst tržeb, ale ten zůstává pod úrovní růstu cenové hladiny. V reálu tak na zdejší podniky stále výrazně dopadá úbytek zahraničních turistů.