Francie zřejmě nebude muset spořit na peněžní sankce od Evropské unie.

Francie zřejmě nebude muset spořit na peněžní sankce od Evropské unie. | foto: Profimedia.cz

Francie krotí deficity, asi se vyhne pokutě

  • 2
Francie se zřejmě vyhne pokutě za neplnění paktu stability. Sankce jí hrozila za rozhazování v letech 2002-2004, kdy deficity veřejných financí překročily limit tří procent HDP. Francii se ale ve spolupráci s dalším marnotratným státem - Německem - podařilo požadavky zmírnit.

Hrozba pokuty je tak nejspíš zažehnána. Francie s Německem totiž nakonec dosáhly toho, že pravidla EU, která jsou součástí Paktu stability a růstu, byla v roce 2005 revidována a hříšníci dostali více času na zlepšení veřejných financí, napsala agentura ČTK.

Evropská komise zveřejnila, že doporučí Radě ministrů financí, aby od sankcionování Francie upustila.

Pakt stability ukládá členským zemím povinnost držet na uzdě rozpočtové výdaje tak, aby deficit nepřesáhl tři procenta HDP. Tuto povinnost mají i země, které chtějí přejít na euro.

Pokud země neplní opakovaně rozpočtová pravidla a ignoruje požadavek ministrů EU deficit snížit, může jí Unie udělit pokutu. To se však zatím nikdy nestalo, píše ČTK.

Francie měla v uplynulých třech letech špatné výsledky, ale podle vyjádření Komise jsou nyní veřejné finance v pořádku.

"Příklad Francie ukazuje, jak může rozpočtová konsolidace vést k lepším výsledkům v deficitech a dluzích. Vyzývám Francii, aby i dále šla cestou ozdravování veřejných financí," řekl komisař pro ekonomické a měnové otázky Joaquín Alumnia.

Kromě toho vyzval Francouze i k tomu, aby na konci desetiletí dosáhli vyrovnaného rozpočtu.

Francie předpokládá, že schodky veřejných financí se budou k HDP postupně snižovat - od 2,7 procenta v příštím roce přes 2,6 procenta v roce 2008 až k 2,2 procenta v roce 2009.

V současné době neplní rozpočtové kritérium deset zemí EU, mezi nimi i Česko.

,