Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co pálí české soláry? Málo baterek, chybějící zákony a připojitelnost

Odvětví fotovoltaických elektráren v Česku provází nadšení z toho, že po letech nulového rozvoje roztály ledy a věci se začínají hýbat. Rekordně roste instalovaná kapacita. Kdo nemá, nestaví nebo alespoň nepřemýšlí o fotovoltaice na střeše, jako by nebyl. Obor ale čeká řada překážek.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Problémy jsou a budou s připojitelností do sítě, v tuzemsku je navíc žalostně málo bateriových úložišť, kam by se elektřina ze slunce dala ukládat a v tomto ohledu chybí i zákony. Shodli se na tom představitelé státních institucí, společností i nezávislí odborníci na sedmém ročníku Solární konference.

Rozvoj solární energie je velkou výzvou pro provozovatele přenosové soustavy, státní společnost ČEPS. Firma zajišťuje stabilitu sítě tím, že poptává a nakupuje služby výkonové rovnováhy. Pokud by hrozilo, že v síti bude elektřiny přebytek, zavelí, ať některé elektrárny sníží výkon. Pokud naopak hrozí nedostatek, elektrárny na povel firmy ČEPS výrobu zvyšují. Jenže fotovoltaiku takhle řídit nelze. Síť čekají obrovské nápory přebytku elektřiny za slunečných dnů.

„V roce 2020 byly necelé dvě třetiny z celkově instalovaných zdrojů dálkově řízeny a více méně umožňovaly regulaci výkonu. V roce 2030 za předpokládaného útlumu uhlí, který nastane nikoliv vládním rozhodnutím, ale spíše ekonomickými podmínkami na trhu, se bavíme o opačném poměru,“ uvedl na Solární konferenci člen představenstva ČEPS Pavel Šolc.

„Sotva třetina zdrojů bude dálkově řízena a bude schopná flexibilitu poskytovat, pokud se nestane nic dalšího,“ vysvětlil Šolc.

Česko potřebuje rychlý rozvoj bateriových úložišť, kam by se elektřina ze slunce dala ukládat, jinak bude řiditelný výkon v roce 2030 chybět. „Nemáme moc času. Jestliže se mají naplnit ambice okolo obnovitelných zdrojů energie, tak se s větším nasazením musí podpořit akumulace. Musí přijít impulz ze strany státu,“ myslí si Šolc.

Slunce přineslo záporné ceny elektřiny. Kdo má spotový tarif a baterku, vydělal

Podle něj by stát měl bateriová úložiště podpořit dotacemi. „Bez toho se nám to tu v jednu chvíli zhroutí jako domeček z karet,“ apeluje Šolc. V Česku navíc chybí zákon, který by umožnil rozvoj akumulace. Jde o transpozici evropské směrnice. Tuzemsko má v tomto ohledu už více než dvouleté zpoždění.

Kapacita sítí

S jedním problémem se české fotovoltaiky potýkají už od minulého roku – s připojitelností. V roce 2022 narostl počet žádostí o připojení meziročně o 333 procent a distribuční společnosti je nestíhaly vyřizovat. Teď se sice situace uklidnila. Distribučky si na velký objem žádostí v řádech tisíců měsíčně více méně zvykly. Upozorňují ale na to, že kapacita sítí není neomezená. V některých oblastech může docházet k stop stavům.

117 tisíc

Předpoklad Energetického regulačního úřadu, kolik se postaví nových fotovoltaických elektráren v letošním roce.

„Postupně bude narůstat objem takzvaných zjednodušených mikrozdrojů, které jsou připojeny bezpřetokově,“ uvedl na konferenci vedoucí útvaru Rozvoj a správa sítě ve společnosti EG.D Libor Kolář. To znamená, že se sice fotovoltaika na střechu postaví, ale nebude moct přebytky prodávat do sítě.

Jenže pro některé domácnosti pak investice do fotovoltaiky přestává být atraktivní. „Část zákazníků si pořizuje elektrárnu nejen pro vlastní spotřebu, ale také s možností, že budou přetoky prodávat. Jde o domácnosti, které nemají příliš velkou spotřebu, ale mají vhodnou plochu na střeše pro instalaci většího výkonu. Pokud zjistíme, že by neměly možnost přetok posílat do sítě a tím elektrárnu zhodnotit, tak zhruba v 50 procentech případů odstupují od smlouvy a dílo vůbec nerealizují,“ popsal jednatel instalační společnosti Acetex René Milota.

Běh na dlouhou trať

Systém okolo připojování malých zdrojů v Česku je přitom značně těžkopádný. Odhaduje se například, že až 30 procent žádostí o připojení jsou spekulace, čímž dochází k dlouhodobému blokování kapacity, která by se hodila.

Soláry, co vydělávají i v noci. Do pěti let chceme na burzu, říká mladý šéf

„V okamžiku, kdy distributor žádost do systému zařadí, tak se daná kapacita vyblokuje až do okamžiku, než dojde k jejímu finálnímu potvrzení ze strany výrobce a zaplacení připojovacího poplatku,“ vysvětlil Martin Lang, člen představenstva Svazu moderní energetiky. Podle něj je rovněž problém v tom, kolik času zabere papírování – dohromady až 135 dnů činí potvrzovací lhůty.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla zas upozornil na to, že si každý může rezervovat připojitelnou kapacitu v objemu 1,2 násobku instalovaného výkonu, což rovněž vede k zablokování kapacity. „Sektor o tom hovoří s kolegy ze Státního fondu životního prostředí, že by se ustavilo třeba jen 50 či 70 procent, protože těch zbývajících 30 procent se pak dá využít na někoho dalšího,“ uvedl Neděla.

Distribuční společnosti i provozovatel přenosové soustavy ČEPS plánují v následujících letech miliardové investice do posílení soustavy, které by mimo jiné rozšířily objem možných připojených megawattů. To se ale nestane ze dne na den.

„Distribuce a regulace distribuce je běh na dlouhou trať. Plánují se desetileté, dvacetileté investice. Je to prostě konzervativní byznys,“ řekla Martina Krčová, členka rady Energetického regulačního úřadu.

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato raketově zdražilo. Mohou za to Spojené státy, Čína i Rusko

13. dubna 2024

Cena zlata pokořila historické rekordy a podle ekonomů se ještě zdaleka nemusí zastavit. Důvodem...

Za zájezd jen čtvrtinu předem, navrhuje EU. Cestovky s tím mají problém

19. dubna 2024

Premium Předem zaplaťte jen 25 procent a doplatek až čtyři týdny před odjezdem na dovolenou. Takový návrh...

Brusel vyčlenil půl miliardy eur na výroby munice, do Česka jdou tři procenta

19. dubna 2024

Dva české podniky uspěly v konkurenci evropských obranných firem, které se ucházely o finanční...

Ruské tankery mohou způsobit ekologickou katastrofu, varuje švédský ministr

18. dubna 2024

Švédský ministr zahraničí Tobias Billström varuje před ekologickou katastrofou, ke které by mohlo...

Google propustil 28 zaměstnanců, kteří stávkovali kvůli smlouvě s Izraelem

18. dubna 2024  19:30

Společnost Google propustila 28 zaměstnanců, kteří protestovali proti smlouvě, kterou firma...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...