O důchodové reformě přijde diskutovat mimo jiné i ministr financí Miroslav Kalousek. Ilustrační foto.

O důchodové reformě přijde diskutovat mimo jiné i ministr financí Miroslav Kalousek. Ilustrační foto. | foto: MF DNES

Fórum Zlaté koruny si posvítí na penzijní reformu

  • 81
Reforma penzí byla mantrou všech bývalých vlád. Žádná ji ale nedotáhla do konce. Ambici z gruntu předělat systém vyplácení penzí má také nový kabinet Petra Nečase. Podaří se reformu skutečně prosadit?

Odpověď na tuto a další otázky kolem budoucnosti důchodového systému v Česku, budou hledat politici a přední čeští ekonomové na konferenci Zlatá koruna, která se uskuteční 5. října v Praze.

Konference se zúčastní premiér Petr Nečas či ministr práce Jaromír Drábek. K tématu se vyjádří také bývalý eurokomisař Vladimír Špidla a vedoucí expertní skupiny pro přípravu penzijní reformy Vladimír Bezděk.

Na fórum se registrujte zde

Svůj pohled na reformu nabídnou přední čeští ekonomové, například Michal Mejstřík nebo Tomáš Sedláček. Zkušenosti ze zahraničí přinesou odborníci z Polska, Německa či ze Švédska.

Češi jsou jedni z nejrychleji stárnoucích národů v Evropě. Jen loni činil deficit na důchodovém účtu 30 miliard korun. Bez potřebných reforem by tato částka za deset let mohla až šestkrát vzrůst.

Reforma čeká na souhlas politiků

Reforma důchodového systému by měla odstartovat v roce 2012. Komise složená z odborníků už připravila závěrečnou zprávu o budoucí podobě penzijního systému.

Podle Vladimíra Bezděka, který má přípravu reformy na starosti, jsou nyní na tahu politici, kteří musejí návrh odsouhlasit a zadat k rozpracování odborníkům z ministerstva práce a financí. Aby se spuštění reformy stihlo, musí se na detailech začít pracovat už nyní.

Dotazy hostům můžete klást zde

"V příštím roce, nejlépe ještě před prázdninami, by vláda měla schválit příslušné návrhy zákonů tak, aby je Poslanecká sněmovna na podzim mohla projednat a aby v průběhu roku 2012 mohly začít platit," řekl Bezděk začátkem září v rozhovoru pro MF DNES.

Vedle přípravy samotné reformy se příští rok musí vyřešit také rozhodnutí Ústavního soudu o tom, že lidé s vysokými příjmy dostávají příliš nízký důchod na to, kolik ze svého platu odváděli na pojištění.