Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fischer už neovládá své firmy

  0:01
Zadlužený Václav Fischer už není pánem ve firmách, kterým dal své jméno. Jeho mluvčí Věra Kudynová potvrdila, že společnosti Fischer air a Fischer, s. r. o., řídí nucení správci jmenovaní exekutorským úřadem. Akcie cestovní kanceláře už na žádost věřitelů zabavil exekutor dosazený soudem.

Firmu tak lze nyní prodat i bez Fischerova souhlasu. Na tento měsíc má u "Fischera" zaplacený zájezd 30 tisíc lidí. O víkendu se bude podle mluvčí Kudynové odlétat na zájezdy jak stanovuje plán. "Klienti se informují a dostávají odpověď, že je odvezeme i přivezeme a že máme pojištění," řekla.

Českým aeroliniím, České správě letišť a Komerční bance dluží Fischerovy firmy celkem přes 470 milionů korun. Exekutoři mají připravit firmy a majetky k prodeji, aby získali peníze na zaplacení dluhů.

Tým exekutora Jana Grosama zabavil podle informací MF DNES sídlo firmy Fischer, s. r. o., v centru Prahy, Fischerem užívanou vilu v Praze Střešovicích a firemní budovu v Ostravě. Hodnota nemovitostí se odhaduje na 300 milionů korun.

Podle svědků odvážela auta majetek z vily ve čtvrtek pozdě v noci. "Mohu potvrdit, že jsem exekutorem společnosti Fischer, s. r. o., a osoby pana Fischera, ale nezlobte se, více říci nemohu," uvedl Grosam.

O leteckou společnost Fischer air a provoz letadel mají zájem konkurenční ČSA, kterým firma dluží přes 20 milionů. Mluvčí Kudynová uvedla, že klienti zájezdy neruší, ale zájem o nové klesl ve čtvrtek oproti očekávání o pětinu.  

Chod cestovní kanceláře, která živí celou skupinu Fischerových firem, je i z pohledu věřitelů nejdůležitější. Její zastavení by znamenalo konec nadějím na návrat většiny půjčených peněz. Potvrzuje to i informace od důvěryhodného zdroje, že nákup paliva pro nynější lety financovala Komerční banka.

Fischerem avizovaná dohoda s investorem, který by mu pomohl z potíží, se nekonala. "Po dnešní zkušenosti nechci odhadovat, kdy to bude. Je v našem zájmu, aby to bylo co nejdříve," řekla Kudynová.

Místo silných cestovních kanceláří se mezi zájemci objevují jiní hráči. Jednání potvrdil Marek Dospiva ze společnosti Penta, která se v Česku zabývá hlavně obchody s pohledávkami.  Do jednání vstoupila i makléřská firma Atlantik finanční trhy. Ta pro svého majitele, ropného magnáta Karla Komárka, hledá investiční příležitosti. "Jednání jsou vpočátcích," řekl šéf firmy Miloslav Vyhnal.

Fischer se snaží uklidnit své zákazníky
Dluh Václava Fischera dosahuje téměř půl miliardy. Pracovníci cestovní kanceláře i její klienti si nepřipouštějí, že by exekuce mohly podnik položit.

Ačkoli se Václav Fischer topí v dluzích a obrovských problémech, jeho klienti jsou naprosto v klidu. Lidé, kteří v pátek odlétali s Fischerovou cestovní kanceláří na dovolenou, neměli ani nejmenší obavy o osud zájezdu či cestovky. "Nic jiného než letět nám teď nezbývá. Máme kruhy, takže zpátky poplaveme," žertoval na ruzyňském letišti Petr Brkal, který s manželkou odlétal na ostrov Tenerife.

Ani ostatní cestující si nepřipouštěli jakékoli potíže. Fischerovi prostě věří. "Jsem stoprocentně přesvědčený, že situaci zvládne," řekl Vladimír Kropek z Ostravy. "Má natolik velkou společnost, že nemůže zkrachovat. Na Fischera nenecháme dopustit, letíme s ním už popáté."

Ne všichni však značce Fischer stále bezmezně věří. Podle ČTK přišlo do poboček cestovní kanceláře o pětinu méně zájemců o zájezd než obvykle. "Dovolená klientů cestovní kanceláře Fischer není v žádném případě ohrožena. Letadla Fischer air létají podle plánu, v plném rozsahu jsou zajištěny také veškeré další služby," ujišťuje na webových stránkách své kanceláře Václav Fischer.

Pracovníci cestovní kanceláře v pátek uklidňovali některé znepokojené klienty, že všechny zájezdy budou probíhat normálně. I přes to, že za měsíc by už nemuselo vzlétnout žádné z Fischerových letadel. "Dnes se uzavře smlouva s novým strategickým partnerem," sdělovala lidem do telefonu pracovnice kanceláře."

Nic takového se však nestalo. "K tomu, že by nám přestala létat letadla, nedojde. Pan Fischer nedělá v současné době nic jiného, než že tu situaci řeší. Záleží mu na tom, aby jeho společnosti byly zachovány a jeho klienti mohli dobře cestovat," ujišťuje jeho mluvčí Věra Kudynová.

České aerolinie však mají pro všechny případy připravena tři letadla, která by mohla nahradit letadla Fischer air. "Situaci sledujeme a v případě potřeby jsme schopni uvolnit je pro charterové lety," říká mluvčí ČSA Dan Plovajko.

Podle Věry Kudynové je cestovní kancelář pojištěna proti úpadku na částku 732 milionů korun. "Je to výrazně více, než by mohla být případná škoda vzniklá našim klientům," říká. "Klienti by v případě, že by neodletěli, dostali nazpět celou částku, kterou zaplatili," upřesňuje. 

Autoři:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato raketově zdražilo. Mohou za to Spojené státy, Čína i Rusko

13. dubna 2024

Cena zlata pokořila historické rekordy a podle ekonomů se ještě zdaleka nemusí zastavit. Důvodem...

Sociální sítě jsou nepřítelem hospody, říká šéf obchodu z Prazdroje

18. dubna 2024

Premium Dříve se v hospodě vypilo na jedno posezení více piv, ale byly to spíše desítky. Dneska naopak...

Kansas láká migranty z New Yorku na práci. Zaměstnáme každého, slibuje

18. dubna 2024

„Chcete práci? Přijďte k nám!“ S takovým vzkazem se obrátil starosta Kansas City Quinton Lucas na...

Za pivo i 255 korun. Rozdíly cen jsou v Evropě obrovské, Praha patří mezi levné

17. dubna 2024

Premium Vyrazit na pivo se v Evropě nejvíc prodraží v severských zemích, kde v sobě ceny zahrnují vysoké...

Čínský vývoz do Ruska klesá pod hrozbou amerických sankcí. Moskva to zlehčuje

17. dubna 2024

Čínský vývoz do Ruska klesá. Ukázala to březnová data, podle nichž se tok zboží z z Číny meziročně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...