Oblíbená destinace. Řecko patří k nejoblíbenějším destinacím, pokud se Češi...

Oblíbená destinace. Řecko patří k nejoblíbenějším destinacím, pokud se Češi vydávají s cestovní kanceláří na dovolenou k moři. | foto: Depositphotos

Cestovka Firo-tour potřebuje více času, zažádala o prodloužení moratoria

  • 3
Jedna z nejstarších tuzemských cestovních kanceláří Firo-tour žádá o prodloužení mimořádného moratoria o tři měsíce u Městského soudu v Praze. Potřebuje totiž více času na jednání o možném vstupu dalšího podílníka do firmy. Redakci iDNES.cz to sdělila mluvčí agentury Lucie Frnochová.

„V tuto chvíli se finalizují jednání ke kapitálovému posílení společnosti. Nepodařilo se je dokončit v rámci toho prvního tříměsíčního moratoria. Časovou náročnost negativně ovlivnila druhá vlna epidemie a s tím související restriktivní opatření, kdy nemohly probíhat všechny schůze představenstva. Potřebujeme zkrátka více času,“ uvádí Frnochová.

Městský soud v Praze vyhlásil na cestovní kancelář Firo-tour mimořádné moratorium na konci srpna. Od té chvíle si kancelář měla zajistit financování u bank. Ze svízelné situace by jí nicméně měl podle aktuálních informací dostat kapitál nového podílníka. Konkrétní jména však Frnochová nesděluje.

Cestovky mění přístup. Nově záloha tisíc korun a doplatek před odletem

„Probíhají jednání a finalizují se dohody, na jejichž základě by mělo dojít k posílení cash-flow navrhovatele tak, aby byl následně schopen hradit závazky všech svých věřitelů,“ píše se v návrhu na prodloužení moratoria o další tři měsíce.

Nejen Firo-tour, celý cestovní ruch se potýká s neutuchajícími dopady koronaviru. Podle Frnochové situaci komplikuje i fakt, že řada klientů v zahraničí, vyčkává. Potkává je rovněž stejná situace jako českou agenturu.

„Ne všechny hotely a partneři ví, jestli budou vůbec fungovat, jakou budou mít případně nabídku a zdali budou fungovat pod současným vedením nebo se stanou součástí jiných řetězců. Procesy, které nyní probíhají ve Firo-tour často probíhají i u zahraničních partnerů,“ říká Frnochová.

Poražený cestovní ruch

Podle agentury Czech Tourism přijdou letos čeští podnikatelé v oblasti cestovního ruchu o 139 miliard korun. V ohrožení je na 200 tisíc pracovních míst, a to jak přímo v turistickém sektoru, tak i v odvětvích, které poskytují potřebné služby. Jde třeba o prádelny nebo pekárny.

Stejně jako zahraniční hotely vyčkávají na ustálení situace i možní zákazníci cestovních agentur. Pokud se agentury vrhly do předprodejů zájezdů, s velkým zájmem se nesetkaly. Lidé nakupující zájezdy s mnohaměsíčním předstihem přitom za normálních okolností tvoří zhruba třetinu všech neindividuálních turistů. Podle průzkumu ERV Evropské pojišťovny se navíc téměř polovina Čechů v létě k moři nechystá vůbec. 

Téměř polovina Čechů se na prázdniny k moři nechystá.