Obtěžování

Obtěžování | foto: Profimedia.cz

Firmy v USA budou školit mladé lidi o harašení

  • 8
Náctiletí Američané by měli absolvovat kurzy obrany proti sexuálnímu obtěžování. Nevědí totiž, jak mu čelit a jaká jsou jejich práva. Shodují se na tom nejenom instituce zabývající se problematikou pracovního práva, ale i mnozí zaměstnavatelé v USA.

Poté, co se dostala na veřejnost zpráva skandalizující amerického kongresmena Marka Foleyho, který měl nemravnými e-maily obtěžovat mladého stážistu, se sexuální obtěžování mladistvých na pracovišti dostalo mezi nejdiskutovanější témata v USA. Informuje o tom deník USA Today.

Mnoho amerických společností školí své zaměstnance, jak předcházet sexuálnímu obtěžování. K zavádění těchto kurzů jistě přispěl i sexuální skandál v automobilce Toyota. - více zde.

Někteří experti na pracovní právo již zahrnují do programu těchto školení i kurzy věnující se speciálně problematice obtěžování mladistvých zaměstnanců.

"Tito mladí lidé jsou skupinou pracovníků, kteří většinou nevznesou obvinění. Nejsou dostatečně informovaní," řekl deníku USA Today právník Michael Cohen. Dodal, že sám používá případ Foleyho ve svých školicích programech.

Boj s obtěžováním nezletilých zaměstnanců je v současnosti i jednou z priorit Komise pro rovná práva v zaměstnání (EEOC). V rámci vzdělávacího projektu spolupracuje s více než 112 tisíci mladistvých, zaměstnavateli a školiteli.

Podle ministerstva práce zaměstnávají americké společnosti přibližně 6 milionů náctiletých. Experti na pracovní právo se ale domnívají, že jim většina zaměstnavatelů neposkytuje dostatečné školení proti sexuálnímu obtěžování a diskriminaci.