Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Firmy budou nabírat, nouzi mají o obchodní zástupce, řidiče a uklízečky

  • 178
Tuzemské firmy plánují ve třetím čtvrtletí najímat další zaměstnance. Zájem mají hlavně o obchodní zástupce, řidiče či uklízečky. Právě tyto tři pozice je nyní nejobtížnější obsadit. Loni byli vedle obchodních zástupců nejžádanější řemeslníci a kuchaři.

Vyplývá to ze studie společnosti Manpower, které se zúčastnilo koncem dubna 750 českých firem. Ze studie vyplývá, že šest procent zaměstnavatelů očekává nárůst počtu pracovníků, tři procenta naopak jejich pokles a devadesát procent žádné změny nečeká. Čistý index trhu práce tak činí plus tři procenta.

"Index ukazuje na rostoucí optimismus zaměstnavatelů, což je dobrá zpráva pro ekonomiku. Zaznamenáváme postupné zlepšování ve všech oborech s výjimkou odvětví státní správy, zdravotnictví, vzdělávání a kultury, kde se projevují restrikce státního rozpočtu," uvedla generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová.

Průmysl bude nabírat nejvíc, veřejná sféra bude propouštět

Nejvíce lidí hodlá nabírat zpracovatelský průmysl, který uvažuje o 14procentním rozšiřování počtu svých zaměstnanců. Odvětví těžby nerostných surovin hodlá posílit o desetinu. Zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov se připravují na osmiprocentní růst počtu pracovníků a stavebnictví a doprava, skladování a logistika pětiprocentní.

Zaměstnavatelé ve státní správě, zdravotnictví, vzdělávání a kultuře očekávají snižování pracovních sil o dvě procenta.

Nejvíc nových míst nabídnou lidem podniky v Praze a na Moravě, kde by se nabídka měla rozšířit o pět procent. V Čechách však zaměstnanci velký rozvoj nečekají, index trhu práce zde dosahuje hodnoty plus jedno procento.

Obchodní zástupci se shánějí firmám nejhůř

V Česku je nyní volných téměř 38 tisíc míst a 490 tisíc lidí je bez práce. Ačkoliv tak o jedno místo bojuje třináct nezaměstnaných, ne všechny volné pozice mohou být lehce obsazeny. Z průzkumu Manpower vyplývá, že problém najít správného člověka řeší zhruba každá pátá firma.

K hlavním důvodům, proč zaměstnavatelé nemohou obsadit volné pozice, patří obecně nedostatek zkušeností a dovedností uchazečů, nízká kvalifikace a vzdělání. Firmy ale řeší také nedostatek správných hodnot nebo způsob uvažování uchazečů či narážejí na nedostatečné komunikační dovedností.

TOP 10 NEJHŮŘE OBSADITELNÝCH MÍST
Rok 2011Rok 2010
1. Obchodní zástupce1. Řemeslník
2. Řidič2. Obchodní zástupce
3. Uklízečky a hospodyně3. Šéfkuchař/kuchař
4. Projektant/konstruktér4. Lékař a jiný neošetřující zdravotní personál
5. Lékař a jiný neošetřující zdravotní personál5. Řidič
6. IT Manager / projektový manager6. IT pracovník (především programátor a vývojář)
7. IT pracovník (především programátor a vývojář)7. Pracovníci v zákaznickém servisu
8. Ošetřovatelé a pomocná zdravotní síla8. Recepční
9. Učitel9. Administrativní pracovníci a pracovníci sekretariátu
10. Technik10. Management
Zdroj: Manpower

Tuzemské firmy mají letos vůbec nejvíce problémů najít obchodní zástupce, loni to byli řemeslníci. Kdo tyto profese zvládá, může si na pracovním trhu vybírat. Do deseti nejhůře obsaditelných míst se letos nově probojovali také učitelé, technici, hospodyně či konstruktéři. Vypadli naopak kuchaři či recepční. Stálý zájem je o lékaře, sestřičky a ošetřovatele, řidiče a pracovníky IT.