Rhodos, Řecko

Rhodos, Řecko | foto: CK Invia

Řecké firmy v Česku kopírují domácí byznys. Podnikají v turismu a obchodě

  • 6
Základy ekonomiky předluženého Řecka spočívají především na menších firmách působících v turismu, potravinářství a obchodě. Ve stejných segmentech působí také společnosti s řeckými vlastníky, které expandovaly do Česka. Není jich zde přitom ani tři sta.

Řecké firmy v Česku nehrají pro tuzemskou ekonomiku zásadní roli. Na českém trhu jich podle databáze poradenské společnosti Bisnode působí jen 264. Většinou jde o malé firmy se základním kapitálem do 200 tisíc a obratem do jednoho milionu korun. V žebříčku zahraničních majitelů se tak pohybují až kolem padesátého místa.

Tři čtvrtiny z nich působí v segmentu cestovního ruchu, obchodu a nemovitostech a v podstatě tak kopírují i strukturu řecké ekonomiky. „Zde bychom mohli nalézt paralelu se současnou řeckou krizí. S nadsázkou řečeno, malé firmy s orientací na export potravin jsou pro zemi, jako je Řecko, příliš malým záchranným kruhem. Současné světové ekonomice je vlastní informační charakter s kapitálem a službami s vysokou přidanou hodnotou,“ říká analytik Bisnode Michal Řičař.

K nejvýznamnějším firmám s řeckým vlastníkem patří cestovní agentura Ruefa Reisen nebo cestovka Aeolus. Ty se podle Českého statistického úřadu řadí do kategorie firem s tržbami v rozsahu 100 až 200 milionů korun. Ještě o třídu výš je cestovní kancelář Pantour, jejíž tržby se pohybují v rozmezí 200 až 300 milionů.

Bisnode se zaměřila na firmy, jejich majitelé mají domicil přímo v Řecku. Tuzemské firmy za nimiž stojí Řekové narození a bydlící v Česku se tak ve výčtu neobjevují. Přehled tak třeba nezahrnuje nápojový gigant Kofola Jannise Samarase.

Řecké firmy v Česku
OborPočet firemPodíl na celku
Velkoobchod, kromě motorových vozidel 10439,4%
Maloobchod, kromě motorových vozidel 3714%
Cestovní agentury, kanceláře 3111,7%
Činnosti v oblasti nemovitostí228,3%
Profesní, vědecké a technické činnosti134,9%
Stravovací zařízení93,4%
Ostatní2318,2%

Zdroj: Bisnode