Fiorina: Technika je pouhý nástroj

  • 21
"A vy jste kdo? Bez pasu vás za panem ministrem pustit nemohu," slyšela v pátek nejvlivnější manažerka světa od ochranky Stanislava Grosse. Teprve poté, co se Carly Fiorina vrátila pro doklady do auta, mohla vstoupit do úřadu pravděpodobného budoucího českého premiéra.

Bohužel pro něj i pro Českou republiku v jeho kanceláři žádná mediální bomba nevybuchla.

"Nepřijela jsem, abych zde oznámila jakoukoliv konkrétní investici," uvedla šéfka firmy Hewlett-Packard (HP), která v Praze pořádala setkání se zákazníky a politiky.

Společnost, která ročně utrží za počítače, tiskárny a další elektroniku přes sedmdesát miliard dolarů (téměř 2 biliony korun), řídí už pátým rokem. Během této doby ji provedla zemětřesením způsobeným pádem akcií mnoha internetových firem.

O křeslo dokonce málem přišla při prosazování převzetí počítačového kolosu Compaq. V tomto boji nakonec zvítězila, i když za cenu rozchodu s potomky zakladatelů, rodinami Hewlettových a Packardových.

Spojení s firmou Compaq před třemi lety v hodnotě 25 miliard dolarů bylo největší v historii počítačového průmyslu. "Bylo to komplikované, kontroverzní, nicméně v zájmu zákazníka," stojí za svým rozhodnutím Carly Fiorina, která se neshodne se synem zakladatele firmy Walterem Hewlettem ani na volbě budoucího prezidenta USA.

Padesátiletá šéfka firmy věnovala soukromě maximálně povolené dva tisíce dolarů na kampaň republikána George Bushe, odbojný akcionář poukázal stejné peníze demokratu Johnu Kerrymu.

"Spojení HP a Compaq proběhlo z mého pohledu velmi úspěšně i díky tomu, že Fiorina týmy z obou firem chápala přes lidskou stránku, ne jako jednotky na diagramu," uvedl šéf tuzemské pobočky Microsoftu Jiří Devát, který se ve čtvrtek večer sešel s dalšími českými zákazníky a partnery firmy Hewlett-Packard na banketu.

"Je na ní vidět, že si zachovala ženskou emocionalitu. Je cílevědomá, sebevědomá a dokážu si představit, že některé mužské protějšky to může vyvádět z míry," shrnuje Devát své dojmy ze setkání s manažerkou, která je v USA označovaná za nejvlivnější ženu.

"Nemám žádný život," říká o sobě s nadsázkou Fiorina. "Mám rodinu a mám HP. Oboje je privilegium. Strávím spoustu času v práci a zbytek můžu být s rodinou. Jsme od sebe často daleko," odhaluje také druhou stránku své úspěšné kariéry. Ženám, které by ji chtěly následovat ve výstupu na vrchol, doporučuje jediné: "Musí vyhledávat jen nejtěžší a nejnáročnější úkoly."

Odloučení od rodiny s tím spojené však při její dvoudenní návštěvě Prahy platilo jen částečně. Manžel Frank, který sám sebe označuje za "důchodce", s ní často létá po světě a "nastavuje jí zrcadlo". Chodí téměř na všechny její přednášky, které potom hodnotí.

Ta čtvrteční v Praze byla na téma "člověk a technologie". "Moderní technika je jen nástroj, záleží jen na nás, zda a jak ho dokážeme využít," zní její oblíbená a často opakovaná věta.