Ve venkovních podmínkách totiž prodejcům často chybí čisté nádoby, do které by si mohli napouštět teplou vodu s dezinfekcí a ruce si tak pravidelně umývat. Další často řešenou věcí jsou obaly a etikety. „V případě, že farmář svůj výrobek prodává na trzích, musí být řádně zabalen a označen etiketou. V opačném případě jde o porušení podmínek,“ říká ředitelka odboru veterinární hygieny Kateřina Březinová. Prodejci navíc musí dodržovat i přesné časové označení na etiketách, které po přebalení produktu musí úměrně zkrátit.
Situace na farmářských trzích se ale v posledních letech zlepšuje a podle mluvčího Státní veterinární správy mají výrobky dobrou kvalitu a jsou čerstvé.
„Kontrol, které dopadly špatně, už moc nebývá. Je to dáno samozřejmě i tím, že farmářské trhy už u nás probíhají nějakou dobu a postupně se spolu s osvětou prodej kultivuje,“ říká mluvčí správy Petr Vorlíček.
Ačkoliv závažných problémů s potravinami ubývá, přibývají pokuty. „Co se ale týče vybraných peněz na pokutách a počtu kontrol, tam se počet naopak zvyšuje. Loni jsme vybrali na pokutách necelého půl milionu, dva roky zpět to bylo jen okolo 300 tisíc. Vyšší je i četnost pokut. Máme tedy méně závad, ale vybereme více peněz,“ říká Vorlíček.
Zákazníci by si měli při nákupech na farmářských trzích dávat pozor na stejné věci jako při nakupování v kamenných obchodech. „Obecně platí, že udržování podmínek uvnitř je lehčí než v exteriéru, jelikož je to snazší s hygienou i stabilizací teploty. Ani na farmářských trzích se však není čeho bát,“ ujišťuje Vorlíček.
Stejně tak jako v klasickém řeznictví je ale i na farmářských trzích dobré mít se na pozoru. „Když se vám maso nezdá, je oschlé anebo je nedostatečná hygiena místa či prodávajícího, raději bych se nákupu vyhnul. To samozřejmě platí i u ostatních živočišných výrobků,“ říká Vorlíček. Je také nutné, aby výrobky byly zakryté, zastíněné a některé i správně chlazené.