Restaurace českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025 se bude nacházet v první patře pavilonu a počítá se vnitřní kapacitou 60 až 70 míst. V přední části bude výdejní místo. Vzhledem ke kapacitě kuchyně a velikosti pavilonu se jídla budou připravovat na jiném místě v Ósace, na místě se pokrmy budou pouze dokončovat.
Expo 2025Světová výstava se do japonské Ósaky vrací po 55 letech. Konat se bude od 13. dubna do 13. října 2025. Téma českého pavilonu je Talent a kreativita pro život. |
Návštěvníci ochutnají pokrmy inspirované tradiční českou kuchyní. Menu je navrženo kulinářským kurátorem Tomášem Regerem. Coby hlavní jídlo se zde budou servírovat bramborové knedlíky plněné uzeným masem s červeným zelím, ale také originální spojení české pečené kachny s povidly nebo kombinace vepřového masa s asijským bao knedlíkem. Nebudou chybět ani dukátové buchtičky se šodó a Honzovy buchty plněné povidly nebo tvarohem.
„Snažili jsme chutěmi se přiblížit asijským návštěvníkům, kterých bude na světové výstavě nejvíce,“ dodal kulinářský kurátor Tomáš Regerem. Nebudou chybět ani předkrmy typické pro nabídku českých hospod – domácí tlačenka s cibulí a octem, zavináč ze pstruha nebo uzený jazyk.
V restauraci českého národního pavilonu se bude čepovat Plzeňský Prazdroj. Pilsner Urquell se také stal hlavním partnerem českého národního pavilonu. V nabídce budou také rozlévaná vína z Vinařství Thaya.
Český pavilon na Expo 2025 postaví Japonci. Termín je šibeniční, říká komisař |
Na chodu kuchyně českého pavilonu se budou podílet špičky z Asociace kuchařů a cukrářů České republiky včetně mladých talentů i zkušených mistrů svého řemesla. Do projektu se zapojí také kuchaři, jejichž tradice a receptury sahají až k menu československého pavilonu na EXPO 1970 v Ósace. Na propojení tradice s inovací se budou podílet kuchaři Tomáš Popp, Jiří Eichner, Jiří Prosa a juniorní kuchař Štěpán Čermák.
Vyhrály zkušenosti
„Po měsících příprav jsme se posunuli do další fáze realizace našeho projektu. Ukončili jsme veřejnou zakázku na provozovatele restaurace, jejímž vítězem se stala společnost Gastro Invest Internacional,“ uvedl generální komisař české účasti na EXPO 2025 Ondřej Soška.
Vítězná firma má s mezinárodními projekty řadu zkušeností, provozovali podniky například v Šanghaji, Austrálii, Dubaji nebo Maďarsku. Její sesterská společnost navíc provozovala restauraci v českém národním pavilonu na EXPO 2020 v Dubaji, kde zároveň získala ocenění za nejvyhledávanější sky-bar světové výstavy.
Národní pavilon na EXPO v Ósace bude klenotem české expozice |
„Provozovatel restaurace musí mít podle japonské legislativy a pravidel organizátorů patřičnou japonskou licencí. Touto licencí firma disponuje díky svému japonskému obchodnímu partnerovi,“ dodal Soška.
„Hlavní motivací, proč se společnost do veřejné zakázky přihlásila, je získání dalších zkušeností. Při zahraničních projektech potkáte spoustu zajímavých lidí, a to v budoucnu můžete využít v dalších aktivitách,“ dodal jednatel společnosti Gastro Invest Internacional Petr Brož.
Japonští pořadatelé očekávají, že světovou výstavu denně navštíví 150 až 300 tisíc osob. V samotném českém pavilonu se návštěvnost odhaduje na přibližně 12 až 15 tisíc lidí denně. Bude se jednat jak o širokou veřejnost, tak podnikatele, odborníky z nejrůznějších oborů, vládní úředníky i mezinárodní delegáty.