Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Knedlíky dobývají Japonsko. Česká restaurace na Expu vsadila na domácí chutě

  15:59
Český národní pavilon na výstavě Expo 2025, která se bude konat v japonské Ósace, představil restauraci, jež má ambici zde denně vydat až dva tisíce porcí jídla a vyčepovat pět tisíc piv. V jejím jídelním lístku nebudou chybět knedlíky, zavináče, buchty a čepované pivo z Plzeňského Prazdroja.
Restaurace v českém pavilonu Expo 2025 v Japonsku (25. listopadu 2024)

Restaurace v českém pavilonu Expo 2025 v Japonsku (25. listopadu 2024) | foto: Expo 2025

Restaurace českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025 se bude nacházet v první patře pavilonu a počítá se vnitřní kapacitou 60 až 70 míst. V přední části bude výdejní místo. Vzhledem ke kapacitě kuchyně a velikosti pavilonu se jídla budou připravovat na jiném místě v Ósace, na místě se pokrmy budou pouze dokončovat.

Expo 2025

Světová výstava se do japonské Ósaky vrací po 55 letech.

Konat se bude od 13. dubna do 13. října 2025.

Téma českého pavilonu je Talent a kreativita pro život.

Návštěvníci ochutnají pokrmy inspirované tradiční českou kuchyní. Menu je navrženo kulinářským kurátorem Tomášem Regerem. Coby hlavní jídlo se zde budou servírovat bramborové knedlíky plněné uzeným masem s červeným zelím, ale také originální spojení české pečené kachny s povidly nebo kombinace vepřového masa s asijským bao knedlíkem. Nebudou chybět ani dukátové buchtičky se šodó a Honzovy buchty plněné povidly nebo tvarohem.

„Snažili jsme chutěmi se přiblížit asijským návštěvníkům, kterých bude na světové výstavě nejvíce,“ dodal kulinářský kurátor Tomáš Regerem. Nebudou chybět ani předkrmy typické pro nabídku českých hospod – domácí tlačenka s cibulí a octem, zavináč ze pstruha nebo uzený jazyk.

V restauraci českého národního pavilonu se bude čepovat Plzeňský Prazdroj. Pilsner Urquell se také stal hlavním partnerem českého národního pavilonu. V nabídce budou také rozlévaná vína z Vinařství Thaya.

Český pavilon na Expo 2025 postaví Japonci. Termín je šibeniční, říká komisař

Na chodu kuchyně českého pavilonu se budou podílet špičky z Asociace kuchařů a cukrářů České republiky včetně mladých talentů i zkušených mistrů svého řemesla. Do projektu se zapojí také kuchaři, jejichž tradice a receptury sahají až k menu československého pavilonu na EXPO 1970 v Ósace. Na propojení tradice s inovací se budou podílet kuchaři Tomáš Popp, Jiří Eichner, Jiří Prosa a juniorní kuchař Štěpán Čermák.

Vyhrály zkušenosti

„Po měsících příprav jsme se posunuli do další fáze realizace našeho projektu. Ukončili jsme veřejnou zakázku na provozovatele restaurace, jejímž vítězem se stala společnost Gastro Invest Internacional,“ uvedl generální komisař české účasti na EXPO 2025 Ondřej Soška.

Vítězná firma má s mezinárodními projekty řadu zkušeností, provozovali podniky například v Šanghaji, Austrálii, Dubaji nebo Maďarsku. Její sesterská společnost navíc provozovala restauraci v českém národním pavilonu na EXPO 2020 v Dubaji, kde zároveň získala ocenění za nejvyhledávanější sky-bar světové výstavy.

Národní pavilon na EXPO v Ósace bude klenotem české expozice

„Provozovatel restaurace musí mít podle japonské legislativy a pravidel organizátorů patřičnou japonskou licencí. Touto licencí firma disponuje díky svému japonskému obchodnímu partnerovi,“ dodal Soška.

„Hlavní motivací, proč se společnost do veřejné zakázky přihlásila, je získání dalších zkušeností. Při zahraničních projektech potkáte spoustu zajímavých lidí, a to v budoucnu můžete využít v dalších aktivitách,“ dodal jednatel společnosti Gastro Invest Internacional Petr Brož.

Japonští pořadatelé očekávají, že světovou výstavu denně navštíví 150 až 300 tisíc osob. V samotném českém pavilonu se návštěvnost odhaduje na přibližně 12 až 15 tisíc lidí denně. Bude se jednat jak o širokou veřejnost, tak podnikatele, odborníky z nejrůznějších oborů, vládní úředníky i mezinárodní delegáty.

Fotovoltaikám hrozí kvůli vládě krach, tvrdí experti. Solární baroni jsou mýtus

  • Nejčtenější

Velký test másla: Nejlahodnější vzorek nebyl ani bio, ani z alpského mléka

Premium

Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák, když je zrovna v akci, není dobré řešení. Za půl roku o svou svěžest přijde. Otestovali jsme dvanáct...

7. prosince 2024

Došly nám síly. Česká specialistka na cupcaky zavírá svůj obchod

Lenka Hnidáková, průkopnice cupcaků v Česku a autorka dvou knih o těchto dezertech, zavírá svůj obchod v pražském Karlíně. Pobočka bude otevřena pouze do 23. prosince. „Co bude od ledna, zatím...

4. prosince 2024

Kolaps železniční dopravy na koridoru z Prahy na Moravu. Vlaky stály hodiny

Provoz na hlavním železničním koridoru v České Třebové v neděli večer zkolaboval. Způsobilo to poškození trakčního vedení trolejemi lokomotiv. První incident nastal kolem 16:30. Poté, co se provoz ve...

1. prosince 2024  17:44,  aktualizováno  23:30

Příliš velké sousto. Smetanová cukrárna dopekla, věřitelům dluží stamiliony

Pražská Smetanová cukrárna, která dodávala své cukrářské výrobky téměř do všech obchodních řetězců, ukončila svůj provoz. Podnik v současné době dluží 220 milionů korun 183 věřitelům, vyplývá to z...

6. prosince 2024

Ropovodem Družba přestala téct do Česka ropa. Ministerstvo nezná důvod

Ropovodem Družba přestala do Česka téct ropa. Ministerstvo průmyslu a obchodu o situaci ví, zatím však nezná důvod. „Jsme v kontaktu se všemi relevantními aktéry,“ řekl ministr Lukáš Vlček (STAN) pro...

4. prosince 2024  10:48,  aktualizováno  17:24

Mekka outsourcingu je v ohrožení. Tisícům Filipínců hrozí vyhazov kvůli AI

Mnoho nadnárodních firem se v minulých letech rozhodlo outsourcovat část svých služeb do Filipín. Ty se pro mnohé korporace staly lákadlem i díky relativně nízkým mzdovým požadavkům tamních...

8. prosince 2024

Miliardáři migrují více než kdy dřív. Drží hotovost a zajímají se o nové státy

Každý patnáctý miliardář se od roku 2020 přestěhoval. Ukazují to závěry čtvrteční zprávy UBS Group, ze které plyne, že nejmajetnější vrstva globální společnosti nyní mění své bydliště častěji než kdy...

8. prosince 2024

Lidé na nemocenské stojí Evropu miliardy, v Norsku je absence na maximech

Rostoucí počet absencí kvůli nemoci se pro firmy v Norsku stává stále palčivějším problémem. Absence v zemi jsou na nejvyšší úrovni za posledních patnáct let a Norové tráví doma nejdéle času z...

8. prosince 2024

Každý den oběd v restauraci je luxus. V cizině to není běžné, říká Jan Punčochář

Premium

Již několik let úspěšně vede ryze českou restauraci na okraji Prahy. Přesto říká, že gastronomie v posledních letech prochází nelehkým obdobím, největší problém je chybějící personál. „Lidem se...

8. prosince 2024

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Patrik Hartl odstupuje ze StarDance, vrátí se Lucie Vondráčková

Po důkladném zvážení a na doporučení lékařů se spisovatel Patrik Hartl rozhodl ukončit svoje účinkování v taneční...

Velký test másla: Nejlahodnější vzorek nebyl ani bio, ani z alpského mléka

Premium Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák, když je zrovna v akci,...

Hrála v pornu, tak skončila. Solfronk se v Bacheloru rozloučil s další účastnicí

Odhalení o minulosti soutěžící Denisy Veselé a jejím natáčení pornovideí výrazně zamávalo atmosférou v sídle Bachelora....

Obraz zmaru Volkswagenu. Tisíce elektroaut smutně čekají na kupce

„Pacient Autoland Deutschland je nejen nemocný, má vysokou horečku,“ píše německý Bild. A jako důkaz diagnózy ukazuje...

Došly nám síly. Česká specialistka na cupcaky zavírá svůj obchod

Lenka Hnidáková, průkopnice cupcaků v Česku a autorka dvou knih o těchto dezertech, zavírá svůj obchod v pražském...