Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Exekucí přibývá po statisících, vymáhat se jich daří čím dál méně

  • 406
Exekutoři minulý rok zahájili 680 tisíc nových exekucí, tedy meziročně o desetinu méně. Tímto údajem však dobré zprávy končí. Celkový počet běžících případů se neustále zvyšuje, dosahuje už téměř 4,7 milionu, o třetinu více než v roce 2013. A situace se bude nejspíš zhoršovat.

Sami exekutoři totiž přiznávají, že se jim daří vymáhat stále méně exekucí. „Čeká se od nás, že dluh vymůžeme během půlroku. To je naprosto nerealistické. Pokud je například exekuční řízení vedeno srážkou ze mzdy, exekuční řízení může trvat i více let,“ říká prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková.

Exekutoři navíc stále častěji klepou na dveře u lidí, kde už před časem byl jejich kolega či kolegové. A obvykle bez úspěchu, protože lidem s vysokým počtem exekucí už většinou není co zabavit. Právě počet lidí, na které je vypsáno více exekucí, rychle roste.

Každý dvanáctý Čech

Téměř polovina dlužníků má čtyři a více exekucí. Výjimkou nejsou ani lidé, kteří mají více než deset exekucí. To jsou podle exekutorů v rozumné době prakticky nevymahatelné dluhy. Alespoň jednu exekuci má na krku každý dvanáctý Čech.

Nově zahájené exekuce v Česku

Rok 2010 - 702 tisíc

Rok 2011 - 936 tisíc

Rok 2012 - 820 tisíc

Rok 2013 - 714 tisíc

Rok 2014 - 828 tisíc

Rok 2015 - 755 tisíc

Rok 2016 - 680 tisíc

U začátku dluhové spirály bývají často nevinně vypadající půjčky před výplatou. Jde sice o malé částky, obvykle však s vysokým úrokem nebo poplatky, takže dlužník dlouho jede na hraně, a pokud přijde jeden nečekaný výdaj, spadne do pasti.

S tím by měl pomoci, alespoň částečně, nový zákon o spotřebitelském úvěru, který platí od loňského prosince. Poskytovatelé půjček mají klienty důkladně prověřit, a pokud se ukáže, že nebudou v budoucnu schopni splácet, neměli by jim úvěr vůbec poskytnout. A pokud ho přece jen dají, může soud nakonec půjčku prohlásit za neplatnou.

Vláda chce pomoci i lidem, kteří už problémy s nesplácenými dluhy mají. „Novela insolvenčního zákona má pomoci právě těm, kdo v současném systému nemají šanci se oddlužit. Nejde o žádnou dluhovou amnestii, ale o to, aby dlužník po sedm let poctivě splácel všechno, co může,“ říká ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Změkčení pravidel pro osobní bankroty – novela posouvá současnou vstupní podmínku, podle níž musí být dlužník schopen uhradit v pěti letech 30 procent svých dluhů – však kritizují věřitelé, opozice i někteří exekutoři. „Institut oddlužení je vlastně vzkaz dlužníkům: Neplaťte. Dáte jen část a ono to nějak dopadne,“ říká viceprezident komory Vladimír Plášil.