Evropa stárne, nejvíc dětí je v bývalých koloniích

  • 6
Populace v evropských městech stárne. Když se evropský statistický úřad Eurostat podíval na složení obyvatel v 258 vybraných městech států EU a navíc i Bulharska a Rumunska, došel k překvapivému zjištění. Města s bezkonkurenčně nejvyššími podíly dětí vůbec na evropském kontinentu neleží.

Mezi deseti nejmladšími městy jsou totiž čtyři ze zámořských departmánů Francie. Například v Cayenne na Francouzské Guyaně je podíl dětí do patnácti let zhruba třetinový.

Z Evropy jim mohou konkurovat jen britská města. Do nejmladší desítky se dostala čtyři z nich - Derry, Birmingham, Bradford a Stevenage.

Eurostat ve spolupráci s národními statistickými úřady zahrnul do přehledu 258 vybraných velkých (nad 250 tisíc) a středních měst (50 až 250 tisíc obyvatel). Vzorek měl být geograficky reprezentativní, proto nešlo vždy jen o největší města daného státu.

Česká města se z hlediska věku nijak nevymykají evropskému průměru. Podíl dětí do patnácti let se pohybuje kolem patnácti procent. Nejmladší obyvatelstvo má Ostrava, nejstarší Praha. V hlavním městě navíc z celé republiky žije nejvíc starých lidí. Nejméně 75. narozeniny oslavilo více sedm procent z nich.

V italském Triestu je ale podíl nejstarších dvakrát tak vysoký. Podobně jsou na tom i další města jižní Evropy, zejména italská. Právě ta se totiž stávající oblíbenými místy evropských důchodců, kteří si přímořská letoviska s dostatkem slunce často volí za svůj druhý domov.

Život na venkově? Ano, ale blízko města
Zrovna španělská města jsou také jedněmi z těch, kde v období 1996 až 2001 přibývá obyvatel. V evropě je obvyklý spíš opačný trend nebo stagnace.

I v Evropě se totiž stále více prosazuje trend, kdy lidé opouštějí velká města a stěhují se do přilehlých satelitů. Do práce i za zábavou dojíždějí a zároveň tu najdou klid a často i ušetří za nájem.

To je i případ Prahy, odkud průměrně ročně odejde 0,7 procent lidí. Ztrácí i další velká česká města, i když úbytek obyvatel v Ostravě nebo Ústí nad Labem je zhruba poloviční.

V Benátkách do kina těžko
Obrovské rozdíly jsou i v možnostech, jak mohou obyvatelé trávit svůj volný čas.  V Lucembursku, britském Manchesteru nebo třeba rakouském Grazu připadá na tisíc obyvatel kolem čtyřiceti sedadel v kinech, tedy asi dvojnásobek průměru.

Italské Benátky sice nabízejí projížďku v gondole, ale do kina se tu dostanete jen těžko. Na tisíc obyvatel tu totiž připadá jen 3,3 křesel v kinosále, to je bezkonkurenčně nejméně ze všech měst v unii.