Důchodkyně

Důchodkyně | foto: Profimedia.cz

Evropa se musí změnit, aby uživila důchodce

  • 88
Země střední a východní Evropy včetně bývalých sovětských republik musí začít reformovat sociálního zabezpečení a zdravotní péče. Jinak za 20 let zřejmě neuživí důchodce. Uvádí to Světová banka. Některé země v tomto regionu přitom ztratí až čtvrtinu obyvatel.

"Do roku 2025 bude mít řada zemí ve východní Evropě a bývalém Sovětském svazu populaci, která bude patřit k nejstarším na světě. Stárnoucí populace všude na světě riskují dalekosáhlé ekonomické dopady, ale východní Evropa a bývalý Sovětský svaz je jediným regionem, který bude muset řešit několik problémů současně," varuje Světová banka (SB).

Obrázek

Gruzie patří podle Světové banky k nejchudším stárnoucím zemím na světě

Předně jde o to, že v regionu střední a východní Evropy včetně bývalých sovětských republik obyvatelstvo stárne rychleji než jinde ve světě. Občané v těchto zemích jsou navíc relativně chudí, alespoň ve srovnání s vyspělými zeměmi, kterých se stárnutí populace týká nejvíce. Za problém ale banka považuje i nedokončenou transformaci na vyspělou tržní ekonomiku.

Z osmadvaceti zemí, kterými se studie zabývá, jich dvacet bude mít do 20 let méně obyvatel, než má teď. Týká se to i České republiky a Slovenska, i když v těchto zemích nebude úbytek lidí tak zásadní jako na Ukrajině, v Bulharsku nebo v Gruzii. Růstu počtu obyvatel se ale dočká Tádžikistán a další státy v bývalém Sovětském svazu, a také třeba Turecko.

Některé státy budou mít dvakrát tolik důchodců
V některých zemích regionu se počet obyvatel nad 65 let věku do roku 2025 zdvojnásobí,. Jinde bude růst slabší, ale i tak převýší šedesát procent. Banka v této souvislosti zmiňuje Česko i Slovensko a řadí je k zemím jako je Albánie, Ázerbájdžán nebo Moldavsko. Ve stejné kategorii je však i Polsko nebo Slovinsko.

Například podle výpočtů Českého statistického úřadu by se do roku 2050 mohl počet lidí starších pětašedesáti let let v Česku zdvojnásobit. Zatímco letos by jich v zemi mělo žít zhruba 1,49 milionu, v polovině století by to mělo být 2,96 milionu osob.

Obrázek

Rusko bude mít do dvaceti let o 17 milionů obyvatel méně



Ve sledovaných státech do roku 2025 ubude téměř 24 milionů lidí, z toho jen Rusko jich ztratí 17 milionů

Výsledkem pak bude, že výrazně vzroste průměrný věk. Například věk průměrného obyvatele Slovinska bude 47 let. To bude jeden z nejhorších výsledků na světě. Největší obavou je podle SB zjištění, že bývalé komunistické země už teď systém sociálního zabezpečení nevhodně financují.

Banka radí: pracujte déle, lépe a učte se
Světová banka navrhuje, že státy zvýšily věk odchodu do důchodu, který je ve většině postkomunistických zemí ve srovnání s vyspělými zeměmi relativně nízký. V některých zemích je ale třeba změnit způsob financování penzijních účtů a výpočet vyplácení důchodů.

Zabránit nepříznivému dopadu stárnutí populace na hospodářský růst podle banky lze, ovšem za cenu několika zásadních změn. Mezi ty hlavní banka počítá zvýšení produktivity práce, bez kterého se zemím střední a východní Evropy těžko podaří udržet silný hospodářský růst a zajistit svým obyvatelům, aby se jejich příjmy i životní úroveň přibližovala vyspělému světu.

Region bude muset provést i reformu finančních trhů, aby podpořil úspory a investice, za důležité SB považuje i změny na trhu práce, který zůstává v řadě zemí strnulý. Lidé ale prý musí pochopit, že důležité je vzdělávání a hlavně ochotna učit se celý život.

, ,