Eurotunnel má potíže, snižuje ceny

  • 22
Cesta autem na britské ostrovy může být brzy cenově výhodnější než doposud. Provozovatel tunelu pod lamanšským průlivem Eurotunnel totiž radikálně zlevní jízdenky pro osobní automobily. Tím chce lépe konkurovat nízkonákladovým leteckým společnostem.

Cestující, kteří se chtějí dostat do Británie, mají na výběr ze tří způsobů. Mohou letět letadlem, jet autem a přes průliv se přepravit trajektem, nebo využít tunelu.

S rozmachem levných leteckých společností nastal propad objemu přepravy v tunelu, což nutí Eurotunnel snížit ceny. Dříve stála jedna zpáteční jízdenka pro automobil 300 eur, v nejbližší době se cena sníží až na 50 eur za jednu cestu.

Cenovou politiku zřejmě změní i provozovatelé trajektů. Zpáteční letenka z Británie do Francie či Španělska totiž při současných nízkých cenách stojí zhruba 50 liber.

Od zlevnění jízdenek si Eurotunnel slibuje zvýšení tržeb a zlepšení využití kapacity tunelu. Ta se mimo sezonu pohybuje až na pěti procentech. Podle listu The Independent byly i případy, kdy vlak pro 180 aut vezl tři nebo čtyři vozidla.

Tunelem, který funguje už jedenáct let, mohou jezdit jen vlaky. Automobily či autobusy se nakládají na vagony a převážejí na druhou stranu průlivu. Vedle toho tunelem jezdí osobní a nákladní vlakové soupravy.

Společnost Eurotunnel má dlouhodobé potíže se zadlužeností. Suma jejích závazků činí kolem 6,4 miliardy liber. Společnost si však může dovolit mít dluhy do výše 2,2 miliardy, proto žádá své věřitele o prominutí zbytku dluhu.

,