Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sliby spojené s přijetím eura moc nefungují, řekl Skopeček v Rozstřelu

Rozstřel   11:00
Perspektiva rychlejšího ekonomického růstu a silnější hlas v Evropské unii na jedné straně, ztráta vlastní měnové politiky na straně druhé. V duelu v pořadu Rozstřel se o výhodách a nevýhodách zavedení společné evropské měny v Česku přel ekonomický expert ODS a místopředseda Sněmovny Jan Skopeček s Luďkem Niedermayerem, europoslancem za TOP 09 a STAN.

Podle Niedermayera jsou pro přijetí eura důvody politické i hospodářské. „Po přijetí eura bude česká ekonomika stabilnější a o něco rychleji poroste. Členství v eurozóně znamená, že ta země je v centru dění a přeci jen se víc podílí na směřování Evropské unie,“ řekl europoslanec hned v úvodu.

Česko je na euro navíc podle něj velmi dobře připraveno. „Myslím, že žádná z těch zemí, které přijímaly euro v tom druhém sledu, nebyla tak dobře připravena jako Česká republika,“ dodal.

Skopeček namítl, že česká koruna ekonomice nijak nepřekáží. „Exportéři s českou korunou zaznamenávají rekordní úspěchy. Konvergujeme k bohatším zemím Evropské unie i s českou korunou. A hlavní náklady jsou jasné – s tím, že bychom přijali euro, tak si nevyměníme jenom ty bankovky a mince v peněženkách, ale ztratíme autonomní měnovou politiku,“ vypočítal.

Začíná poslední léto s kunou, příští turistická sezona bude v eurech

Ta je výhodná právě v současné době, kdy ČNB může proti inflaci bojovat i pomocí vyšších úrokových sazeb. „Z eurozóny se stala transferová unie, vidíme, že tam jsou předlužené země jako Itálie, Španělsko, Portugalsko, které mají zadlužení přes 100 procent HDP. Je jasné, že všechny ty stabilizační mechanismy půjdou spíše z těch zemí, které mají veřejné finance v lepším stavu, tedy i z České republiky, směrem k těm zemím, které nedokážou dlouhodobě fungovat hospodárně,“ dodal.

Právě velké rozdíly mezi členskými zeměmi eurozóny považuje Skopeček za jeden z největších problémů, které euro dostalo do kolébky už při svém vzniku.

„Euro bylo přijato v heterogenní měnové unii. To je definiční chyba a v průběhu let se ukazuje, že ty problémy se spíše prohlubují, než aby se eurozóna konsolidovala. Aby se zachránilo euro, musí se vytvářet nejrůznější nové mechanismy a popírat pravidla, na kterých původně byla postaveno,“ vypočítal Skopeček.

Niedermayer považuje řadu výhrad vůči euru za námitky namířené proti fungování dnešní Evropské unie. „Společný trh by v Evropě nevznikl, pokud by nevzniklo euro, protože takhle otevřený společný trh není slučitelný s opakováním různých kompetitivních devalvací,“ uvedl.

Přimlouvá se také za co nejrychlejší vstup Česka do systému ERM II, který je jakousi přípravou na euro. „Znamenalo by to, že se zavážeme, a to ne zcela striktně, k tomu, že náš směnný kurz k euru se bude pohybovat někde mezi, řekněme 21 a 28 korunami. Při dnešní úrovni kursu 24,50 si myslím, že to není absolutně nijak omezující pro naši měnovou politiku,“ dodal.

Euro a zdražení? Nesmysl. Podniky už spontánně přecházejí k euru, říká Špicar

Místopředseda Sněmovny Skopeček upozornil, že země by v systému ERM II měly setrvat jen krátkou dobu před přijetím eura a nemá tedy smysl do něj vstupovat v příliš velkém předstihu. „Ekonomové často zmiňují, že země, které do ERM II přišly, se staly terčem testů nejrůznějších spekulantů, jestli dokážou ten kurz v tom v tom pásmu udržet. Země by do něj měla vstoupit až ve chvíli, kdy na národní úrovni vznikne shoda, že ta země chce skutečně euro zavést.“

Oba hosté Rozstřelu považují rozhodnutí o euru za politickou záležitost, možná v některých debatách až příliš zpolitizovanou.

V debatě přišla na přetřes i otázka možného vystoupení z eurozóny. Podle Niedermayer to sice technicky možné je, ekonomicky je však takový krok velmi problematický a v minulosti se debatoval jen v případě Řecka a jeho ekonomických obtíží.

„U země, která by z eurozóny vystupovala, by bylo velmi silné očekávání, že její měna propadne. A začít novou lepší budoucnost bez eura velkým propadem měny, by byl velký ekonomický problém,“ řekl Niedermayer.

Jak by vypadala současná inflace v Česku, kdyby se v tuzemsku už platilo eurem, nechtěli oba ekonomové příliš spekulovat. „Především, kdybychom měli euro, tak by se ta ekonomika vyvíjela jinak. To se nedá férově říct,“ uvedl europoslanec.

Podle něj jsou do určité míry rozdíly mezi zeměmi z hlediska inflace způsobené části domácích faktorů. „Naše ekonomika byla výrazně přehřátá, což mimo jiné ukazuje, že naše měnová politika nebyla schopna udělat to, co se od ní očekává, tedy zabránit tomu, aby v ekonomice narostly výrazně inflační tlaky,“ dodal.

Podle Skopečka je však možné říci, že eurozóna není zárukou nízké inflace. Inflace se v ní pohybuje od šestiprocentní Malty až po dvacetiprocentní pobaltské země. V eurozóně by v současné situaci ovšem Česko mělo extrémně nízké úrokové sazby. „A to by pravděpodobně vedlo k vyšší inflaci a ještě většímu rozbourání inflačních očekávání,“ doplnil Skopeček.

Dodává také, že peněz v ekonomice je nyní příliš mnoho a kdyby zůstaly ty úrokové sazby takto nízké, peněz by v ekonomice neubylo a inflaci by se vyřešit nepodařilo. „V posledních letech jsme si zvykli na abnormálně nízké úrokové sazby, které nikdy nebyly standardem a my se z toho nenormálního stavu dostáváme na nějaký normál,“ dodává.

Euro samo o sobě ekonomiku nespasí, míní expert na eurozónu

Luděk Niedermayer souhlasil, že ECB měla začít se zvyšováním sazeb už dříve. „Bylo by lépe, kdyby byly minimálně třeba na nějakých třech, čtyřech procentech. Ale jinak samozřejmě platí, že pro někoho jsou ty nízké úrokové sazby pozitivní. V tomto případě jsou to firmy, které nyní čelí problémů s velmi drahými úvěry a řeší to tím, že si půjčují v eurech, čímž v ekonomice roste finanční riziko,“ upozornil.

Právě toto riziko by podle europoslance Niedermayera pomohlo přijetí eura odstranit, stejně jako transakční náklady. Domácnostem by pak odpadly starosti se sháněním peněz na dovolenou, ale pomohlo by jim i zprůhlednění maloobchodního trhu.

„Ukazuje se, že na maloobchodním trhu ta konkurence není, a proto také v řadě komodit nyní máme extrémně vysokou inflaci. Je to tím, že tam není dostatečná konkurence. Některé třeba internetové obchody v korunách nefungují a díky tomu chybí cenová transparence, kdy se podíváte třeba do kamenného obchodu, kolik stojí tento výrobek a zároveň se podíváte na nějaký velký portál webový a tam ta cena tam bude ve stejné měně,“ řekl.

Obvyklý argument s konverzí měny však Skopeček nepovažuje za příliš relevantní. „Nevím, kolikrát jezdí běžná domácnost na dovolenou, ale myslím si, že jednou za rok ten ta výhoda, že by se nemusely měnit koruny, je tak dramaticky malá, že to ani nestojí za řeč v porovnání s těmi riziky a makroekonomickými náklady,“ uvedl v závěru Rozstřelu.

Kurzová rizika či cenovou srovnatelnost připouští, ale náklady jako je třeba ztráta autonomní měnové politiky u něj převažují.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Reportáž od zářivě modrého bazénu. Místo lidí se v něm „koupe“ jaderné palivo

24. dubna 2024  13:02

Seriál Silnice vede mírně zvlněným terénem. Levou stranu lemuje zeleň, v dáli se zvedají kopce. Na...

Výrobce sektů Freixenet bude ve Španělsku masivně propouštět. Révu deptá sucho

24. dubna 2024  10:43

Španělsko-německá společnost Freixenet, které je známá pro svá šumivá vína, oznámila masivní...

Tesla hlásí pokles tržeb i zisku, urychlí výrobu cenově dostupnějších vozů

24. dubna 2024  9:50

Čistý zisk amerického výrobce elektromobilů Tesla v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 55...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...