Komerční banka chybně účtovala některým partnerům nižší poplatky. Přišla tak o 200 milionů Kč.

Komerční banka chybně účtovala některým partnerům nižší poplatky. Přišla tak o 200 milionů Kč. | foto: Profimedia.cz

Euro: Komerční banka přišla kvůli softwaru o 200 milionů

  • 11
Chyba v informačním systému připravila Komerční banku o 200 milionů korun, píše týdeník Euro. Banka některým jiným finančním ústavům účtovala nižší poplatky, než měla. Haléřové rozdíly ale vzhledem k množství transakcí narostly za čtyři roky do stamilionů. Banka jedná s institucemi o finančním vyrovnání.

"Došlo k chybnému nastavení IT systémů, které vedlo k nesprávnému zaúčtování mezibankovních poplatků souvisejících s vypořádáním některých karetních transakcí. Jednalo se pouze o účtování poplatků mezi bankami a netýká se klientů. Těm byly účtovány poplatky v souladu s platnými sazebníky. Nyní je účtování mezibankovních poplatků v našem systému již nastaveno správně," řekla týdeníku mluvčí banky Romana Ondrůšková.

Špatně byly nastaveny systémy, které komunikují s karetní asociací Visa.

Banka se snaží dostat peníze zpět
Které banky měly zvýhodněné poplatky, Komerční banka zveřejnit nechtěla. Podle týdeníku ale jde o Českou spořitelnu a Raiffeisenbank, s nimiž Komerční banka jedná o vyrovnání.

"Pokud jde o výši vzájemného vyrovnání, výsledná částka bude určena teprve na základě konečných podkladů. Jde o velmi nízké rozdíly u velkého množství karetních transakcí," řekla Euru Pavla Plachá z firemní komunikace spořitelny. Chyba se podle ní týká mezibankovního poplatku, který platí banka obchodníka přijímajícího platební kartu bance, jež tuto platební kartu vydala.

Mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň nižší poplatky připustil. "Mohu potvrdit, že o tom s KB jednáme," řekl týdeníku bez dalších podrobností. Naopak Tomáš Kopecký z ČSOB takovou možnost vyloučil: "Nás se to netýká."

Komerční banka patří k největším českým finančním ústavům. Jejím většinovým vlastníkem je francouzská Société Générale, která vlastní přes 60 procent akcií. Za tři čtvrtletí loňského roku banka zvýšila čistý konsolidovaný zisk meziročně o 19,4 procenta na 8,14 miliardy korun, připomněla ČTK.