EU tlačí na levnější telefonování

  • 18
Evropané se chlubí vysokým počtem mobilních telefonů, celkově však telefonují podstatně dráž než Američané či Japonci. Ti na rozdíl od Evropanů daleko aktivněji používají telefonování přes vysokorychlostní internet, což dovoluje radikální zlevnění mezinárodních i místních telefonátů.

V Evropě hlasovým službám dominují tradiční telekomunikační giganti, kteří se zuby nehty brání konkurenci ze strany poskytovatelů telefonických služeb přes internet.

"Hlasové služby přes internet jsou jenom špičkou ledovce. Výhodných služeb vycházejících z internetu je řada a přinesou výhody nejen spotřebitelům, ale celé ekonomice EU," prohlásila eurokomisařka Viviane Redingová.

V Japonsku používá telefonování přes rychlý internet asi 4,9 milionu lidí, v USA asi jeden milion. Evropa výrazně zaostává. Německo poskytuje odhadem jen 110 tisíc těchto linek, Francie 220 tisíc a Velká Británie asi 50 tisíc. V nové Evropské unii o 25 členech dosahuje rozšíření této technologie jen 6,5 procenta a cílem je dosáhnout nejméně 15 procent, uvedl Martin Selmayr, mluvčí komisařky pro informační technologie.

Evropská komise chce proto evropské operátory povzbudit k většímu rozšíření těchto služeb. Nechce však svou aktivitou ještě víc svazovat už tak tvrdě regulovaný průmysl a hodlá se v této věci angažovat spíše "jen lehkým dotekem," uvedla ve svém prohlášení komise po pátečním zasedání regulačních orgánů ze všech 25 členských zemí.

Komise minulý týden napadla i drahé mezinárodní telefonáty na mobilu, které způsobují vysoké připojovací poplatky mezi operátory. Obvinila v Německu působící mobilní giganty T-Mobile, což je dceřiná společnost Deutsche Telekom, a britský Vodafone, že porušují konkurenci, protože "si léta účtovaly nefér a přehnané ceny, čímž si neoprávněně zvyšovaly zisk ve srovnání s konkurencí", uvedl evropský regulátor. Přednedávnem komise podobně zasáhla proti operátorům MMO2 a Vodafone v Británii.

Komise nyní pracuje na komplexní analýze výše připojovacích poplatků v celé EU včetně Česka a poté hodlá zakročit proti těm, kdo předražují své služby.