Reforma vinařství patří k prioritám portugalského předsednictví.

Reforma vinařství patří k prioritám portugalského předsednictví. | foto: Knižní klub

EU se na vinařské reformě dohodne ještě letos

  • 7
Evropská unie se pomalu, ale jistě přibližuje k dohodě o reformě vinařství. Státy by se podle všeho měly shodnout do konce roku. Reforma také bude jedním z hlavních témat pondělního zasedání ministrů zemědělství EU. Konečné rozhodnutí na něm nejspíš ještě nepadne, lze však očekávat posun.

Diplomaté počítají s tím, že ministři by se mohli dohodnout na prosincovém zasedání, kde mají na nalezení společného postoje vyhrazeny tři dny.

Reforma vinařství navíc patří k prioritám portugalského předsednictví, které končí s koncem roku a dá se očekávat, že tlak Portugalců na dohodu bude v prosinci značný.

Nicméně členským státům stále zbývá vyřešit několik ožehavých otázek. Češi a severněji položené národy mají problém především s doslazováním vína. Komise navrhla doslazování úplně zakázat.

Česko, Německo a další s tím ale nesouhlasí kvůli svým o něco horším klimatickým podmínkám. Jejich vinařům v případě špatného ročníku v podstatě nezbývá než víno dosladit, protože hrozny mají nízkou cukernatost, a tudíž nižší kvalitu. Zatím není jasné, jak by dohoda v tomto případě mohla vypadat, ale určité možnosti se pomalu rýsují.

Jednotné označování
Další velký problém je označování lahví. Brusel by rád označování lahví sjednotil, ale ani tady neexistuje shoda. Opět Němci, Češi a další si chtějí zachovat svůj systém značení, kdy se vína dělí do několika kategorií (stolní, jakostní, s přívlastkem, výběr z hroznů atd.), státy jižní Evropy usilují o prosazení svého systému, značně odlišného od toho, na jaký jsou zvyklí zákazníci v Česku.

Nevyřešených otázek je celá řada. Patří k nim takzvané klučení, tedy likvidace vinic, rozdělování dotací či rozdělení peněz na propagaci vín mimo Evropskou unii.

Vedle reformy vinařství je dalším velmi očekávaným bodem jednání ministrů první výměna názorů k revizi společné zemědělské politiky, kterou tento týden představila Evropská komise.

Největší kontroverzi vyvolal návrh eurokomisařky Mariann Fischerové-Boelové na seškrtání dotací pro velké farmy. Ten by se měl nejvíce dotknout České republiky, která má největší koncentraci velkých zemědělských podniků v celé Evropské unii.

Podle odhadů by se nový návrh Bruselu dotkl zhruba čtyřiceti procent přímých plateb v ČR. Z názorů jednotlivých členských států EU bude Evropská komise vycházet při sestavování legislativního návrhu, který představí zřejmě na jaře příštího roku a který by měl revizi společné zemědělské politiky přetavit do reality.

,