Evropská unie začíná mít pochybnosti o tom, že masová podpora biopaliv přírodě prospěje.

Evropská unie začíná mít pochybnosti o tom, že masová podpora biopaliv přírodě prospěje. | foto: Profimedia.cz

EU přemýšlí, že omezí podporu biopaliv

  • 62
Biopaliva se měla stát pohonnou hmotou budoucnosti a EU, která se staví do čela boje proti změnám klimatu, si od nich slibovala relativně snadnou cestu, jak splnit své závazky. Nyní se však evropští úředníci začínají přiklánět k tomu, že masová podpora biopaliv přírodě spíš škodí.

Loni v březnu šéfové všech sedmadvaceti členských států EU slavnostně slíbili, že do roku 2020 Unie sníží množství emisí vypouštěných do ovzduší o dvacet procent. Spolu s tím měl vystoupat podíl biosložky v pohonných hmotách až na deset procent.

Čím dál více se však množí hlasy a argumenty, že jde o nebezpečný omyl. Masové a státy často finančně podporované pěstování tradičních plodin pro biopaliva podle nich planetě spíše škodí, než aby jí ulehčovalo od škodlivých emisí.

K ekologům se přidává i EU
Ještě nedávno o negativních důsledcích honby za biopalivy mluvily především ekologické organizace. Nyní podobnou rétoriku přijal i evropský komisař pro životní prostředí Stavros Dimas.

V rozhovoru pro BBC připustil, že EU při vytyčování svých cílů zcela "nepředvídala" problémy spojené s masovou výrobou biopaliv.

A dodal překvapivou větu: "Je lepší nesplnit cíl než přitížit chudým a poškodit životní prostředí." Podle Dimase EU mimo jiné navrhne licenční systém, který firmám vyrábějícím biopaliva nastaví jasné limity.

Rovněž hodlá zasáhnout proti nadprodukci palmového oleje, který se k výrobě biopaliv používá. Například v Indonésii zavádění palmových plantáží vede k rozsáhlému ničení tamních pralesů.

Pravidla padnou příští týden
Dimas své obavy neodtajnil v tyto dny náhodou. Příští středu Evropská komise v Bruselu zveřejní jeden z nejzávažnějších legislativních návrhů posledních let. Vlády se dozvědí, jak konkrétně mají přispět k boji se změnami klimatu, například o kolik musí snížit vypouštění skleníkových plynů.

Jde o značně citlivou a kontroverzní věc s tvrdými dopady na průmysl. Širší využívání biopaliv mělo být například praktickou kličkou pro výrobce aut, díky které mohli dosáhnout přísnějších limitů na vypouštění skleníkových plynů, především CO2.

Brusel však nyní začal naslouchat záplavě studií bijících na poplach. Kromě kácení pralesů kritici zmiňují růst cen potravin a jednání bohatých firem v rozvojovém světě. Ty v honbě za zemědělskou půdou údajně vyhánějí z domovů rolníky, jen aby získaly půdu pro pěstování vhodných plodin.

Biolíh není "zelený"
Podle některých expertů je pak přínos biopaliv iluzí, protože jejich výroba spotřebuje více energie, než pak dodávají. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) už vloni září vydala zprávu, v níž vyjadřuje pochyby, zda je možné biopaliva označovat za "zelená".

Podle Loeka Boonekampa z OECD by proto vlády v EU a USA měly upustit od podpory firem, které se výrobou biopaliv z tradičních plodin zabývají. "Nedělám si velké naděje, že vlády od toho ustoupí a budou dělat něco jiného jen proto, že říkáme, že tato politika je špatná a marnotratná," řekl.

,