Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zelená hlášení dopadnou i na menší firmy. Část povinností splňují už dnes

  15:00
Povinnost pravidelně vyhodnocovat dopady podnikání na životní prostředí zasáhne i některé malé a střední firmy. Reportování o takzvaných ESG kritériích bude pro podniky znamenat administrativní zátěž. Průzkum Asociace malých a středních podniků a živnostníků však ukázal, že firmy jsou často už s novými povinnostmi v souladu, aniž by o tom věděly.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Vždycky v životě i v podnikání škodí fanatismus. Nejsme žádní fanatičtí odpůrci, nejsme ani fanatičtí příznivci. Jsme přesně mezi. Rádi se zapojíme do témat zelené ekonomiky, sociálních vztahů a tak dále. S tímhle my počítáme a neznám nikoho, kdo by chtěl podporovat znečišťování životního prostředí či dětskou práci,“ řekl na ESG konferenci předseda představenstva AMSP Josef Jaroš.

„Na druhé straně jsme zásadně proti tomu, aby zejména malé a střední podniky utrpěly další ránu a dávku drahé byrokracie, která je bude odvádět od podstaty podnikání. To rozhodně je něco, proti čemu se budeme ozývat a budeme chtít revidovat,“ doplnil.

Tři pilíře ESG

Environment – jak firma řeší svůj dopad na životní prostředí, společnost a kondici planety, patří zde například uhlíková stopa firmy, způsob, jak nakládá s odpady

Social – jak firma podporuje své pracovníky a přispívá k rozmanitosti a inkluzivnímu růstu, v rámci společenské odpovědnosti se posuzuje například to, zda podnik využívá či nevyužívá dětskou práci

Governance – jak firma zajišťuje transparentnost, komunikuje s regulačními úřady, dodržuje předpisy, nastavuje vnitřní systém kontrol, řídicí a rozhodovací praktiky

Zdroj: Společně udržitelně

Jednatelka a ředitelka společnosti CIRA Advisory Laura Mitroliosová upřesnila, že nefinanční reporting se v nejbližší době bude týkat pouze některých společností. „Stejně jako v případech jiné legislativy, i tady je několik různých vln,“ zmínila.

Povinnost reportovat budou mít od roku 2025 všechny společnosti, které splňují alespoň dva ze tří požadavků: více než 250 zaměstnanců, čistý obrat vyšší než 40 milionů eur (945 milionů Kč), suma aktiv nad 20 milionů eur (472 milionů Kč). Od 2026 pak bude povinné vykazovat report pro malé a střední podniky kotované na burze.

Malé a střední podniky, na které povinnost nepadne, by do nefinančních reportů Laura Mitroliosová nutně netlačila. „Změna paradigmatu podnikání tady ale je. A firmy, které se již nyní o problematiku zajímají, určitě budou mít do budoucna konkurenční výhodu,“ uvedla.

Firmy si mohou prověřit své dodavatele

Podle průzkumu, který si nechala vypracovat Asociace malých a středních podniků a živnostníků, se téměř 60 procent oslovených firem alespoň částečně zabývá ESG, přičemž větší firmy se problematice věnují častěji.

„Jsou totiž často v naší subdodavatelské ekonomice navázány na korporátní dodavatelské řetězce a také více využívají externího financování bankami – oba tyto sektory jsou již problematikou ESG dotčeny a přenášejí tyto nároky dále do firemního světa,“ zmínil Jaroš.

Své dodavatele si prověřuje například společnost Vodafone. Podle ředitelky komunikace Zuzany Holé má firma své vlastní cíle udržitelného podnikání a také několik svých kodexů. Mezi nimi je například kodex týkající se environmentální problematiky.

„Kritéria z kodexů jsme zapracovali do dotazníku, který dodavatelská firma vyplňuje. Ptáme se mimo jiné na to, zda daná firma měří svou uhlíkovou stopu, zda má plán, jak ji snížit, zda zaměstnává lidi se zdravotním postižením a podobně,“ uvedla Holá.

Náročnost dvojího typu

Podle AMSP si firmy uvědomují, že prostředí se neustále mění a vyvíjí se i společenská poptávka, a proto ESG zcela neodmítají. Na druhé straně jsou zdrženlivé k byrokratické zátěži, která se ke každému novému trendu může vázat.

„Náročnost je dvojí. Jedna je samozřejmě administrativní. Druhá je pak v oblasti know-how, znalosti problematiky. Jestli vás to alespoň trošku uklidní, problémy mají samozřejmě i velké firmy. Zdaleka ne ve všech firmách jsou dnes odborníci, kteří problematice opravdu rozumějí, a sami potřebují poradit a pomoct,“ řekla Holá.

„Lze to přirovnat ke standardizaci účetních výkazů a výročních zpráv. Také panovala podobná panika, pouze si to už nikdo nepamatuje. Ale postupem doby tady jsou profese účetních a auditorů, kteří se na problematiku specializují,“ zmínila.

Podle Laury Mitroliosové malé a střední podniky, které se dnes problematice dobrovolně věnují, nemusí vyloženě postupovat podle žádných nařízení či norem. „Prvním krokem je udělat si vlastní vnitřní analýzu. Často menší firmy mají hlášení o odpadech, vědí, jakou mají spotřebu vody, energie, počet zaměstnanců. Je potřeba vše dát do souvislostí, začít data napojovat na jejich byznys model a poté s daty pracovat dále,“ zmínila.

Malé a střední podniky nemají podle ní na ESG problematiku v současnosti zaměstnaného speciálního člověka. „Z naší zkušeností má v mikropodnicích většinou problematiku na starosti management. Někdo, kdo vnímá, že v tématu udržitelnost a ESG je příležitost nebo někdo, kdo cítí, že by se problematice spojenou s ochranou planety měl věnovat,“ řekla.

U větších podniků pak existují pozice, jako je podnikový ekolog či odpadový specialista. „Často ale problematika spadá i pod marketingové oddělení, které vnímá, že téma může pomoci v propagaci. Impulzy přicházejí také z obchodního týmu, kde se na oblast udržitelnosti ptají zákazníci. Na základě toho se tomu pak začne marketingový tým věnovat,“ zmínila.

Zdůraznila ale, že větší podniky, které chtějí mít ESG reporting na určité úrovni a chtějí se danými tématy veřejně prezentovat, si dost často zvou konzultanty. „Ti jim minimálně pomohou se v problematice zorientovat, aby vše mělo určitou strukturu,“ řekla.

Lhát se nemusí vyplatit

Mitroliosová také uvedla, že na evropské úrovni se už hovoří o tom, že by měl vzniknout centrální registr. „Bavíme se ale pouze o firmách, kde povinnost reportovat je. Tam pak může dojít k vyhodnocování čísel a kontrole, zda nedochází třeba ke greenwashingu,“ zmínila Mitroliosová.

Sedm hříchů greenwashingu

Hřích skryté změny
Firma komunikuje produkt jako udržitelný, ale zdůrazní pouze určitou líbivou věc, aniž by se podívala na zbytek produktu.

Hřích menšího zla
Firma prezentuje produkt jako nejzelenější v dané kategorii. Jenže samotná kategorie je již sama o sobě diskutabilní, příkladem může být nízkoemisní nafta.

Hřích nedostatků důkazů
Spotřebitel nemá možnost environmentální pozitivní tvrzení snadno a rychle dohledat a potvrdit si je.

Hřích vágnosti
Obecné a nevýstižné zvolání, jako „jsme green“, „jsme eko“ bez uvedení dalších detailů.

Hřích bezvýznamnosti
Spotřebiteli je představen pravdivý fakt, avšak nepodstatný v rámci dané problematiky. Firma například zdůrazňuje, že daný produkt neobsahuje určitý druh látky, který je přitom legislativně dávno zakázán.

Falešné značky
Firma využívá vlastní/samozvané či pochybné certifikáty dokazující, že jde o ekologicky vyrobený produkt.

Hřích lži
Tvrzení něčeho, co není pravda.

Zdroj: TerraChoice, No Greenwashing

Vymýšlet si líbivější slova či lhát firmám Mitroliosová nedoporučuje, dříve nebo později to podle ní firmu dostihne. „Je to úplně stejné jako s rozvahou a výkazem zisku a ztrát. Pokud si firma ve výkazech čísla zkrášluje, přijde se na to,“ řekla.

Evropská komise už v březnu představila návrh směrnice o zelených tvrzeních. Cílem je mimo jiné eliminovat obchodní praktiky využívající zavádějící environmentální tvrzení.

„V zahraničí už jsou firmy, které byly za to, že se dopustily greenwashingu, sankcionované. Evropský aparát se na to bude zaměřovat čím dál více,“ uzavřela Mitroliosová.

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Česká pošta testuje nové stejnokroje. Dodá je do tří set poboček v Česku

19. dubna 2024  17:11

Zaměstnanci třech stovek z 2 900 poboček České pošty budou mít nové stejnokroje. Testování...

Investoři vyhlížejí půlení bitcoinu. Změnu jeho ceny teď odhadují jen stěží

19. dubna 2024  16:26

Investoři do kryptoměn s napětím očekávají sobotní tzv. půlení bitcoinu, takzvaný halving. Při něm...

To si děláte legraci. Mobilní operátor naúčtoval Američanovi tři miliony

19. dubna 2024  13:20

Nemilého překvapení se po návratu do Spojených států dočkat muž z Floridy, který se loni v létě...

Každý je vítěz. Hra pomáhá nakrmit chudé Bangladéšany a baví sociální sítě

19. dubna 2024

Obyvatele Bangladéše trápí vysoké ceny potravin, které si kvůli inflaci nemohou dovolit. Přesto...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...