Elektřina, vedení, dráty, stožár

Elektřina, vedení, dráty, stožár | foto: Profimedia.cz

Elektřina v Česku příští rok podraží o 9,1 procenta

  • 343
Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku příští rok vzroste průměrně o 9,1 procenta, oznámil Energetický regulační úřad. Domácnosti s přímotopy za rok zaplatí až o šest tisíc korun více. Podraží také plyn a teplo.

V celkovém zdražení však není započtena nová ekologická daň, která konečnou cenu zvýší zřejmě o další procento. Sazba daně je 28,30 koruny za megawatthodinu. Neplatí se v případě, kdy je elektřina vyráběna z obnovitelných zdrojů.

Nejméně vzroste cena v regionech, kde elektřinu dodává společnost ČEZ. Její zákazníci mohou očekávat zdražení o osm procent. ČEZ je nejziskovější českou společností. Ve 3. čtvrtletí zvýšila zisk meziročně o víc než polovinu, na 8,6 miliardy korun. (více zde)

Ceny Pražské energetiky vzrostou o 10,2 procenta a firmy E.ON, která dodává elektřinu na jihu Čech a Moravy, o 11,1 procenta.

Graf k cenám elektřiny

Graf zvětšíte kliknutím na obrázek

ČEPS chce investovat do sítí 2,5 miliardy
"Umíme s tím žít a moje vyjádření je asi takové, že nejsem nespokojen," reagoval šéf státní firmy ČEPS Vladimír Tošovský.

ČEPS, která spravuje soustavu sítí vysokého napětí, během letošního roku upozorňovala na to, že má před sebou velké investice do sítí, a to zhruba 2,5 miliardy korun ročně pro příštích deset let, a předpokládá tedy vyšší nárůst regulovaných cen, než tomu bylo letos.

"Chápeme, že je určitá situace kolem cen energie. My prostě dotujeme národní tarify," vysvětlil Tošovský.

ČEPS inkasuje peníze nejen za své služby, ale například i za poskytnutí sítí k přeshraničnímu obchodu, za což se vybírají od obchodníků poplatky. Tyto příjmy v řádu miliard korun pak regulační úřad rozpočítá do ostatních cen a výsledné zdražení se pak minimalizuje.

"Je to rozhodnutí regulátora, na jaké má právo. Nevím o tom, že by existovaly nějaké politické tlaky," odmítl Tošovský spekulace, že už dopředu existovalo zadání vlády, jak má cena elektřiny růst.

Úkol podle zdrojů MF DNES byl, že domácnostem proud nesmí v lednu podražit o více než 10 procent.  

Podraží také plyn a teplo
Domácnosti si od ledna připlatí také za plyn a teplo. Poplatky za přepravu zemního plynu vzrostou od ledna o 5,2 procenta, platby za distribuci se zvýší o 4,5 procenta.

"Do konečné ceny plynu se tento nárůst promítne zhruba jedním procentem," uvedl předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt.

Do cen tepla se promítne především rostoucí cena uhlí, zavedení ekologické daně a změna sazby DPH.

 O kolik zdraží elektřina
E.ON Distribuce  11,1 %
PRE  10,2 %
ČEZ Distribuce    8,0 %
 Zdroj: Energetický regulační úřad 

Elektřina zdraží méně, než se očekávalo. Většímu nárůstu cen se podařilo regulačnímu úřadu zabránit tím, že zvýšil jen minimálně poplatky za distribuci a přenos elektřiny v síti a za služby těchto soustav.
,