Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Elektřina příští rok zdraží až o 13 procent, odhadl regulátor

  • 773
Elektřina od ledna příštího roku může lidem zdražit až téměř o 13 procent a firmám až o více než 18 procent. Odhaduje to Energetický regulační úřad. Domácnost, která elektřinou i topí a vaří, by mohla ročně zaplatit až o 8 tisíc navíc. Ceny porostou hlavně kvůli nekontrolovanému byznysu se solárními elektrárnami.

Elektřina může zdražit o 11,5 procenta až 12,7 procenta pro domácnosti a o 16,5 až 18,4 procenta pro firmy. Ze tří čtvrtin jsou důvodem zdražení solární zdroje. Toto zvýšení nemusí být konečné. Druhou složkou ceny je neregulovaná část, kterou teprve určí obchody na energetické burze.

Lidé, kteří bydlí v bytě, si za celý rok připlatí 1 300 korun. Domácnost, která využívá elektřinu nejen ke svícení, ale i k vytápění a vaření, by si za celý rok připlatila 7 700 korun. Kalkulace odpovídá scénáři menšího zdražení z uvedeného rozsahu.

Regulační úřad také pro příští rok snížil výkupní cenu elektřiny pro velké solární zdroje nad 100 kWp. Elektrárny, kterých se to týká, budou moci jednu kWh elektřiny prodat jen za 5,5 Kč místo současných přibližně 12 korun. To by mělo částečně odradit spekulanty ve fotovoltaice.

Příspěvek na zelené zdroje se zvýší třikrát

Solární elektrárny se loni a předloni v Česku staly velmi výnosným byznysem a nastal jejich nekontrolovaný boom. Žádostí o připojení nových zdrojů úřady schválily o mnoho více, než dovoluje kapacita přenosové sítě. Větší počet slunečních elektráren znamená v důsledku i vyšší částku, kterou lidé na složenkách odvedou na podporu obnovitelných zdrojů.

Místopředseda ERÚ Blahoslav Němeček uvedl, že se v příštím roce zvýší příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů ze současných 166 korun přibližně na 520 korun za megawatthodinu.

Vláda Petra Nečase recept na zdražování elektřiny teprve hledá. Do 15. října chce předložit několik návrhů. Mluvilo se například o speciální dani, kterou by platily větší sluneční zdroje. Přibývání nových elektráren má také zabránit schválená novela zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, která ruší podporu solárních projektů stavěných na volných plochách. (čtěte elektrárny stavěné na polích přijdou o podporu)

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek v neděli řekl, že považuje za přípustné maximálně zdražení do deseti procent.

,