Jaderná elektrárna Dukovany | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Dukovany uvedly opět do provozu třetí blok, odstavený byl od 7. září

  • 31
Třetí blok jaderné elektrárny Dukovany v sobotu začal znovu dodávat elektřinu do sítě. Odstavený byl z důvodu závady, kterou technici objevili při kontrole.

Mimořádně odstavený byl 7. září kvůli diagnostice na jednom z bezpečnostních čerpadel. Kontrolou energetici zjistili závadu na uložení ložiska. V sobotu to řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. V Dukovanech jsou tak od soboty v provozu opět všechny čtyři bloky.

Dukovany mimořádně odstavují třetí blok. Kvůli diagnostice jednoho z čerpadel

Energetici kontrolou čerpadla na jednom ze tří bezpečnostních systémů zjistili podle Bezděka závadu na uložení ložiska vysokotlakého čerpadla. Následně ložisko seřídili a ověřili jeho funkčnost zkušebním chodem. Ke zprovoznění bloku museli energetici dokončit probíhající plánovanou výměnu jednoho z 18 dieselgenerátorů. 

„Obnově a modernizaci zařízení se věnujeme nejen v průběhu odstávek, ale tam, kde to je technicky a bezpečnostně možné, také při provozu. Prioritou je pro nás vždy bezpečnost a spolehlivost, proto jsme s náběhem vyčkali do ukončení všech těchto prací,“ uvedl ředitel Jaderné elektrárny Dukovany Roman Havlín.

Elektrárna Dukovany s celkovým výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Elektrárna dodává elektrický proud od roku 1985, vloni ho vyrobila 14,3 terawatthodiny (TWh). Od začátku tohoto roku dodaly Dukovany do sítě 9,99 TWh elektrického proudu. 

Plánovaná odstávka spojená s pravidelnou výměnou části jaderného paliva v reaktoru, kontrolami a servisem zařízení, začne v Dukovanech ve druhé polovině listopadu, týkat se bude bloku číslo dva.

Jaderná elektrárna Dukovany.

,