Ekonomové: Výsledky voleb zbrzdí reformy

  • 23
Podle analytiků odloží neúspěch vládních stran v eurovolbách reformy. Vládní strany totiž podle nich nebudou chtít dělat nepopulární opatření, aby získaly zpět ztracenou podporu. Výsledky voleb se podle ekonomů pravděpodobně promítnou i v kurzu koruny, která nejspíš oslabí.

Trhy navíc mohou reagovat na nejistotu kolem případných předčasných voleb. Pro jejich vyhlášení je ale třeba podpis 120 poslanců, není proto příliš pravděpodobné, že k nim nakonec dojde. Přesto o nich někteří politici spekulují.

Výsledek voleb je podle Jana Zahradila z ODS jasným vzkazem voličů současné vládě, co si o ní voliči myslí a o jejím dalším setrvání.

Odborníci se proto shodují, že koalice si bude snažit vylepšit si reputaci. Ve zbývajících dvou letech nejspíš s žádnými nepopulárními opatřeními nepřijde, odhaduje ekonom Patria Online David Marek.

Ministr Sobotka nedávno připustil, že například reformu důchodů už současný kabinet řešit nebude. Do konce volebního období by se mohlo podařit dospět dohodě napříč politickými stranami, uvedl ministr. - více zde

Reformy jsou přitom podle ekonomů nezbytně nutné. "Z politického hlediska je na ně v polovině volebního období pozdě. Z ekonomického hlediska je pozdě už deset let," uvedl dříve Marek.

REAKCE POLITIKŮ
NA VOLBY

Podle Marka se dá očekávat, že pokud volby dopadnou tak, jak naznačují první výsledky, nedá se čekat ani zpřísnění podmínek vyplácení podpor v nezaměstnanosti nebo škrty v sociálních dávkách.

Žádné systémové reformy neočekává ani Jan Sýkora z Wood&Company. "Vláda se tváří, že reformy už proběhly, ale přitom došlo pouze ke zvýšení daní. Nedělám si iluze, že by se kabinet k nějakým reformám odhodlal, a to bez ohledu na výsledky voleb,"řekl.

Koruna oslabí
Koruna na výsledky politického klání nejspíš také zareaguje. Je ale pravda, že její oslabení se čekalo nezávisle na volbách. Propad vládní koalice ale může tento proces urychlit, soudí analytik Raiffeisenbank Ivo Nejdl.

Ekonomové zpochybňují i praktické možnosti zvolených europoslanců ovlivnit ekonomické dění.

EUROVOLBY 2004
Přestože Evropský parlament v posledních letech posílil své pravomoci, v mnohých věcech je stále ještě spíše poradním či lobbistickým orgánem, soudí Petr Zahradník z České spořitelny.

Ekonomické názory mnohých stran navíc nejsou podle analytiků zcela zřetelné.

,